30 Ekim 2012 Salı

Van’da 20 bin Kişi Tutsaklar İçin ‘DİRENİŞ’ Dedi

‘Topyekün Direniş Günü’nde en kitlesel eylemlerden biri siyasi temsilcileri açlık grevinde olan Van’da gerçekleşti. 20 bin kişi süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki tutsakların direnişini sahiplendi.

BDP'nin 30 Ekim çağrısına uyan Van tarihinin en büyük kepenk kapatma eylemine tanıklık etti. İlk kez Cumhuriyet Caddesi başta olmak üzere esnafların tamamı kepenk açmadı. Kentte araçlar kontak kapattı. Öğrenciler okula gitmedi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce kişi BDP’nin tutsaklara destek amacıyla açtığı nöbet çadırının yolunu tuttu.

Polisin çadıra giden yollarda kurduğu barikat da engel olamadı. Çadır önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Van İl Başkanı Yakup Ataş, Van Belediye Başkanı Sabri Abi, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, kentte bulunan STK’lar, Van Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin de olduğu yaklaşık 20 bin yurttaş, Cumhuriyet Caddesi’nde yürümek istedi. Kitlenin polislerce engellenmesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından çadır önünde toplanan 20 bin yurttaş, "Biji Serok Apo" sloganlar attı.

AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLARIN İSİMLERİ OKUNDU


Eylemde Van F Tipi Cezaevi’nde açlık grevine giren tutsakların isimleri okunurken, kitle "Burada" diye karşılık verdi. Kitle daha sonra "Çerxa şoresê" marşını okuyarak Askerlik Şubesi önüne kadar yürüyüş düzenlendi. 5 ayrı noktada çevik kuvvet zırhlı araçlarla konumlanırken, yurttaşlar kendileri için bekletilen araçlara binerek Van F Tipi Cezaevi’ne doğru gitti.

Binlerce araçlık konvoyla yapılan yürüyüşten sonra kitle cezaevi önünde araçlardan inerek, cezaevine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında araçlar anayolda bırakıldığı için İpekyolu trafiğe kapalı kaldı. Yürüyüş sonrası yoğun önlem altında açıklamalar yapıldı. Burada açıklama yapan BDP Van millettekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, BDP Van İl Başkanı Yakup Ataş, Van Belediye Başkanvekili Sabri Abi, Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygül, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Van halkına katılımdan dolayı teşekkür ederek, halkın tutsakların başlattığı açlık grevine sahiplenmesini istedi. 


ANF

Hiç yorum yok: