26 Ekim 2012 Cuma

ÖSO Halep’te Kürtleri Taradı: 5 Ölü, 10 Yaralı

Suriye ordusun Halep’te dün gerçekleştirdiği katliamı ardından Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gösteri düzenleyen Kürtleri taradı. Yürüyüş yapan kitleyi tarayan ÖSO güçleri 5 Kürdü katlederken, 10 kişiyi de yaralandı.

Bir birlerine karşı ateşkes ilan eden Suriye rejim ordusu ile Özgür Suriye Ordusu, Kürtleri hedef aldı. Halep’te dün katliam yapan rejim ordusu ardından bugün de Özgür Suriye Ordusu yürüyüş yapan Kürtleri taradı.

Halep’te dün Suriye ordusunun havan toplarıyla gerçekleştirdiği, 15 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan katliam ardından Özgür Suriye Ordusu’nun Kürtlerin yaşadığı Eşrefiye ve Şeyh Meqsud mahalleleri arasındaki yolları işgal etmesi üzerine halk sokağa dökülerek, ÖSO’dan buradaki güçlerini geri çekmesini istedi.

Erefiye ve Şeyh Meqsud mahalleri sınırındaki Fabrika bölgesinde toplanan Kürtler ile Araplar, Eşrefiye mahallesine doğru yürüyüşe geçerken ÖSO güçlerinin saldırısına uğradı. ÖSO güçlerinin kitleyi taraması sonucu 5 sivil hayatını kaybederken, 10 kişi de yaralandı.

Saldırı ardından bölgeye gelerek olaya müdahale eden Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile ÖSO arasında çatışma çıktı. Çatışmanın hala devam ettiği öğrenildi.

Halep’in Kürt mahallesine yönelik saldırılar dün öğle saatlerinde başladı. ÖSO’ya bağlı güçler dün Eşrefiye mahallesine girdi. Olaya müdahale eden YPG, ÖSO güçlerini mahalleden çıkardı. Olay ardından Suriye rejim ordusu mahalleye havan topları ile saldırı düzenledi. Saldırı sonucu 9’u Kürt 15 kişi hayatını kaybederken, aralarında ANF muhabirinin de bulunduğu 15 kişi de yaralandı.

Dün yaşanan katliam ardından ÖSO güçleri bu kez Eşrefiye ve Şeyh Meqsud arasındaki yolu işgal etti. Mahalle Halk Meclisi yetkilileri sorunu gidermek üzere görüşmeye hazırlanırken ÖSO iki mahallede konrolü ele geçirerek ‘özgürleştirdikleri’ açıklamasına bulundu. Bu duruma tepki göstren halk öğle saatlerinde toplanarak, ÖSO’yun iki mahalleden geri çekilmesini istedi. 


Halep’te Kürtlere yönelik Suriye Ordusu ile Özgür Suriye Ordusu tarafından düzenlenen saldırılarla ilgili açıklama yapan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), her iki gücün de saldırılarıyla Kürtleri kirli savaşın içine çekmeye çalıştıklarını söyledi.

TEV-DEM yaptığı açıklamada, kendilerini Özgür Suriye Ordusu olarak tanıtan silahlı bir grubun Kürt mahallesi Eşrefiye’ye girdiği, bunun üzerine, mahallenin çatışma alanına dönüşmesini istemeyen halkın harekete geçerek söz konusu silahlı kişileri mahallelerinden çıkardığına dikkat çekti. Bu olayın ardından Suriye rejim ordusunun mahalleye havan toplarıyla saldırı düzenleyerek 9’u Kürt 15 kişiyi katlederek, 20’den fazla kişiyi yaraladığı ifade edildi.

Dünkü olaylar ardından bu sabah ise, yine kendilerini Özgür Suriye Ordusu olarak tanıtan silahlı grubun, halkı korkutarak göçe zorlama amacıyla Eşrefiye ve Şeyh Meqsud mahalleleri arasındaki yolu tutarak halka ateş açtığı aktarıldı.

İki mahalle arasındaki yolun tutulması ardından, silahlı grupla görüşmek üzere her iki mahalledeki halkın talebiyle Halk Meclisi ile mahallelilerden bir heyet oluşturulduğunu aktaran TEV-DEM ardından yaşananlarla ilgili şunları kaydetti:

“Bu heyetin amacı, silahlı grubu mahalleden çıkmalarına ikna etmekti. Heyet, tüm etnitiselerden mahalle halkının, mahallelerinin çatışma alanına dönüşmesini istemedikleri, kendi güvenliklerini kendilerinin sağlamak istediğini aktarmak istedi. Ancak halk silahlı grubun ''Eşrefiye mahallesinin kontrolleri altında olduğunu ve mahalleyi özgürleştirdikleri '' yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Bunun üzerine Kürt halkı öğle saatlerine doğru barışçıl bir gösteri düzenleyerek silahlı grubun mahalleden çıkmasını, katliamların olmamasını istedi. Çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu yüzlerce Kürt ve Arap, Eşrefiye ve Şeyh Maqsud mahalleleri sınırında bulunan asfalt fabrikası yanında toplandı. Burada bir grup silahlı gruptan mahalleden çıkmasını talep etmek üzere Eşrefiye mahallesine doğru yürümek istedi. Ancak silahlı grubun halkın üzerine kurşun yağdırması sonucu halkımızdan ölen ve yaralananlar oldu.”

Barışçıl çözümü savunduklarını belirten TEV-DEM, ancak rejim ile muhaliflerin ateşkes ilan etmeleri ardından, buna uymayarak kutsal günleri dahil hiçe saydıklarını gördüklerini, her iki tarafında direkt veya dolaylı olarak, Kürt halkını, hiçbir çıkarlarının olmayan savaşları içerisine çekmeye çalıştığını kaydetti. TEV-DEM, “Halkı kendi çıkarlarına kurban ederek katliamlardan geçirmek istiyorlar” dedi.

Demokratik özgür bir Suriye ile Kürt halkının özerklik politikalarında ısrarlarını sürdüreceklerini belirten TEV-DEM, “Bu oyun ve komplolar karşısındaki duruşumuz, zaferi beraberinde getirecek olan temel ilkelerimizdendir. Çatışan güçlerde irade sahibi Kürt halkının yalnız olmadığını bilmelidirler” diye kaydetti.

TEV-DEM açıklamanın sonunda, Halep’teki Kürtlere kendilerini çatışma ortamına çekmek isteyen oyunlara karşı uyanık olmaya, kendi örgütlülükleri etrafında kenetlemeye, Batı Kürdistan halkına da Halep’teki Kürtlere destek olmaya çağırdı. 


ANF

Hiç yorum yok: