2 Ekim 2012 Salı

Bağdat'tan Türk Askeri Üslerini Kapatma Kararı

Bağdat/Hewler - Merkezi Bağdat hükümeti, Türkiye’ye ait askeri üslerin kapatılması ve yabancı güçlerin Irak topraklarına girişinin yasaklanmasına karar verdi.

Irak Hükümet sözcüsü Ali Debbag, “Bakanlar Kurulu kendi topraklarındaki yabancı üsler ve birlikleri çıkarmaya ve yabancı güçlerin Irak topraklarına girişini yasaklamaya karar verdi” dedi.

Debbag, hükümetin parlamentodan “geçmişte yabancı ülkelerle imzalanan ve Irak topraklarında yabancı güçler ile askeri üslerin varlığına yol açan sözleşmelerin iptal edilmesi” için talepte bulunduğunu sözlerine ekledi.

AFP’nin haberine göre bir diğer yetkili bu kararın Duhok’taki Türk askeri birliklerini hedef aldığını söyledi. Kürt hükümeti konuya ilişkin henüz açıklamada bulunmazken, kararın Kürt hükümeti tarfından uygulanıp uygulanmayacağı henüz bilinmiyor.
Hükümetin aldığı bu karar, Türk meclisine sunulan tezkere ardından gelmesi dikkat çekti. Kürtlere karşı sınırötesi savaş tezkeresinin süresi 17 Ekim’de doluyor. Hükümet, bu yetkinin bir yıl süreyle uzatılmasına ilişkin tezkereyi Meclis Başkanlığı’na sundu. Tezkere, 4 Ekim Perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tezkere'nin, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Ankara’da temaslarda bulunduğu bir sırada meclise sunulması dikkat çekti.

Irak merkezi hükümeti ile AKP hükümeti arasındaki ilişkiler hiç olmadığı kadar gerilmiş durumda. Şii Başbakan Nuri El Maliki, AKP kongresi için yapılan daveti de geri çevirmişti.
İlişkiler özellikle Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’nin Türkiye tarafından ağırlanmasıyla daha da gerildi. Irak mahkemesi, Irak’ta ölüm mangallarını yönetmek ve yönlendirme suçlamasıyla yargılanan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında 9 Eylül günü idam kararı vermişti. Irak’ın önde gelen Suni siyasetçilerinden Tarık Haşimi, geçtiğimiz yıl Şii Başbakan Nuri El Maliki hükümetince, Şiilere karşı cinayetler işlemek üzere gizli ölüm mangalları kurmakla suçlandığında ilkin Federal Kürdistan Bölgesi’ne sığınmıştı.

Bağdat, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kendilerinden izin almadan Kerkük ziyareti etmesi nedeniyle Türkiye'ye nota vermişti. Federal Kürdistan Petrolunun Türkiye üzerinden transferine de karşı çıkan Bağdat, Türkiye’nin Kandil bölgesine yönelik hava saldırılarına karşı da sert açıklamalarda bulunarak, devam etmesi durumunda Türk uçaklarını vuracaklarını belirtmişti. Ancak Türk savaş uçaklarının saldırısı sürüyor.

TÜRK ASKERİ ÜSLERİ 1990’LI YILLARDAN BERİ VAR

1990’lı yıllardan bu yana Güney Kürdistan’da Türk askeri üsleri bulunuyor. Batufa, Bamerni, Begova ve Kanimasi bölgelerindeki Türk askeri varlığı 1995 yılında, Türk askerleri ile KDP peşmergelerinin bir araya gelerek PKK’ye karşı yürüttükleri savaşa dayanıyor. 1997 yılında Türk ordusu ile KDP arasında yapılan anlaşma sonucu bölgede Türk askerinin bulunmasına izin verilmişti. O günden bu güne kadar Türk askerleri bölgeden ayrılmadılar. Bu üslerde onlarca tank ve binlerce asker bulunuyor. Tanklar arasında 20 kadar Alman Leopard 1 tipi tanklarının da olduğu kaydediliyor. Bunların özellikle Türkiye sınırına yakın noktadaki Batufa ile Kanîmasî’de konumlandırıldıkları ifade ediliyor.

Ayrıca Amediye şehir merkezinin kuzeyinde Türklere ait bir karargah dikkat çekiyor. Bura da 3 dolayında tank konumlandırılırken, karargahta ağırlıkta istihbarat elemanlarının bulunduğu belirtiliyor. Yine Zap alanı ile Gare dağı arasında yeralan Şeladizê ve Deraluk civarında ise 10’a yakın tank ile 500'ün üzerinde asker ve çeşitli askeri araçlar bulunuyor. 


ANF

Hiç yorum yok: