21 Eylül 2012 Cuma

Şemdinli Gerilla Cephesi'nden Notlar-2


BAKİ GÜL - MEHDİ DOĞAN
 
ŞEMDİNLİ - Sarp dağların arasında gizlenmeden duran şirin Kürdistan ilçesi Şemzinan (Şemdinli) etrafında Türk ordusunun karakolları var. Askerin nüfusu kentin nüfusunun iki katı. Türk devleti memurları, askerleri ve polisleri ile kenti kuşatmış. Ancak halk devlete mesafeli. Şemzinan’ın etrafını kuşatmaya çalışan askerler ise HPG ve YJA Star gerillalarının kuşatması altında. İlçenin etrafındaki bütün dağlarda gerilla mevzileri var. Gerilla mevzileri askerleri kuşatmış durumda. Birçok karakolda askerler karakollar içinde bile hareket edemiyor. Bölge halkı bu durumdan ise memnun. Gerillanın dağlardaki mevzileri halkın kendine güvenini artırıyor. Öylesine ki yol kontrol noktalarında gerillayı görmek için gelenlerin sayısı da hiç de az değil. Gerilla için evinde yemek yapıp getirenlerden tutalım da gerillanın ihtiyacı olduğunu düşündüğü birçok ihtiyacı halk kendiliğinden karşılıyor.

Bölge halkı askerden rahatsızlığını her durumda ortaya koymaya çalışıyor. Türk ordusunun rastgele bombardımanından rahatsız olan köylüler bir keresinde karakola yürüyor. Karakol komutan köylülere “Dağdakiler de havan topu atıyor onlara karşı niye yürümüyorsunuz” diyor. Köylüler ise karakol komutanına “onlar bizimkilerin havanları” sözleri ile yanıt veriyor. Yani Şemzinan bölgesinde halk gerilla ile asker arasında böylesine belirgin bir ayırım koyuyor.

Bazı yerlerde teknik ve ağır silahların desteği ile araziye çıkan askerler olsa da gerilla rahat. Gerillanın mevzilenmesi ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Şemzinan Cephesi Komutanlarından Reşit Serdar ve Çiçek Botan; gerillanın hakimiyeti konusunda önemli bilgiler veriyor. Gerillanın askerlerin içinde de mevzi tuttuğunu, günün her saatinde istediği her eylemi gerçekleştirebileceğini söylüyor. Şemzinan kuşatması için “dış güçlerden yardım alıyorlar” sözlerine cevap veren cephe komutanlarından Reşit Serdar, “Biz halka bağlıyız. Kürdistan’ın özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Erzak vb ihtiyacımızı halkımızın desteği ile sağlıyoruz. Cephanemizin büyük bölümünü ise Türk ordusunun üzerinden kaldırıyoruz. Yaptığımız eylemler, karakollar baskınlarıyla kaldırdığımız silahlar bizim için önemli cephane kaynağı” diyor. Reşit Serdar; gerillanın arazi hakimiyeti için de önemli mesajlar veriyor. Gerillanın Şemzinan’ın her alanında her düzeyde inisiyatifli olduğunu vurguluyor. Bu sözleri ederken hemen karşımızdaki tepelerde başlayan gerilla eyleminin detaylarını da bize aktarıyor. Bir yandan yol kontrolü, diğer yandan araziye çıkıp mevzi tutmak isteyen askerlere yönelik gerilla eylemi, öte yandan Gever ve Şemzinan arasında gün ortası Haruna Karakoluna yapılan kapsamlı baskını olduğunu söylüyor. Yani gerilla askerle iç içe mevzilenmiş durumda. Askerler istediği yere istediği gibi gidemiyor. Karakolların ve asker mevzilerinin gerillanın kontrolü altında olduğunu da sözlerine ekliyor.

HPG komutanlarından Reşit Serdar, gerilla karşısında sıkışan askerlerin aşırı teknik kullanarak, hava saldırıları ile sonuç almak istediğini; ancak böyle bir yöntemle gerilla karşısında Türk ordusunun istediği sonucu alamayacağını söylüyor. Serdar, Türk ordusunun koruculuğu yeniden aktif hale getirmek istediğine dikkat çekiyor. Korucuların Türk devletinin bu oyununa gelmemesi gerektiğini vurgulayan Reşit Serdar; “bu dönemde Türk devletinin yanında yer alanlar Kürdistan tarihinde büyük bir ihanet içinde yer alır. Kürtlerin artık bu devlete ihtiyacı yoktur. Korucuların oyuna gelmemesi gerekiyor” diyor. Devletin Kürdü Kürde kırdırtma politikasının boşa çıkması için Kürt halkının çok duyarlı olması gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Şemzinan Cephesi komutanlarından Çiçek Botan da, aynı çağrıları yineliyor. 23 Temmuz’dan bu yana Şemzinan’da Kürt kadınlarının tarihi önemde direnişe öncülük ettiğine dikkat çeken Çiçek Botan, savaşta yaşananları özetliyor. Kürt kadını ve erkeğinin onurlu bir direniş içine eşi görülmemiş fedakarlık ve cesaret örneğini verirken, savaşın en önünde yer almak isteyenlerin sayısının çokluğuna dikkat çekiyor. Eylemi koordine etmesi gereken komutanların saldırı gruplarına giderek fedai eylemi yaptığını, arkadaşlarının kurtulması için kendini siper eden kadın ve erkek gerillaları anlatıyor. En zor koşullarda büyük başarıları yaratan gerillaların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürdistan halkı için mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen Çiçek Botan, Şemzinan halkının da bu direnişin bir parçası olduğunu söylüyor.

Gerilla komutanlarının cephedeki performansı da dikkat çekiyor. Gerillanın lojistik, üslenme, mevzilenme ve daha birçok alandaki ihtiyaçlarını planlayan, gideren çabaları hiç durmuyor. Gerillalar ise oldukça moralli. Türk ordusunun bütün saldırıları gerillalara bir adım bile geri attıramıyor. Gerilla istediği mevziye giriyor, istediğinden çıkıyor. Askerlerin araziye girmesi taktiği ise şu an büyük ölçüde tutmuş durumda. Gerilla araziye çektiği askerle zengin bir taktikle çarpışıyor. Gerilla ile asker arasındaki bu savaşın tarifi ne klasik gerilla savaş taktikleri ne de düzenli ordular arasında yapılan savaş taktiklerine benziyor. Bu savaşın taktik ve stratejisi HPG’ye özgü. İç içe geçen savaş, zengin taktik ve eylem tarzlarının işletildiği bu alanda Türk ordusunun iç dengesi bozulmuş durumda. Tabii bir tek Türk ordusunun iç dengesi değil Ankara siyasetinin havası da bozulmuş durumda. Sadece Şemzinan’a yapılan hava saldırılarının düzeyi bile bunu rahatlıkla gösteriyor. Bir günde saatlerce, onlarca bombardıman yapan ve hiçbir sonuç alamayan Türk ordusu, gerilla karşısında oldukça huzursuz durumda. Bir ordunun bütün kuvvet komutanlarının Şemzinan’a gelmesi ve özel planlama yapması da psikolojisi bozulmuş ordu ile izah ediliyor. Çatışmalarda yaşamını yitiren gerilla cenazeleri etrafında poz veren askerlerin de ne hale düştüğü ise askerdeki ahlaki çöküntüyü göstermesi açısından önemli.

Sonuç olarak mevzilerdeki gerillaların görüşüne göre, Kürdistan’a yayılan çatışmalar gerillanın inisiyatifli eylem gücü olarak kendi varlığını sürdürmesi, Türk ordusunu ve AKP hükümetinin alt üst etmiş durumda. Gerillalar, Tayyip Erdoğan'ın kahırdan çatlamak üzere olduğunu, Necdet Özel'in en başarısız ve kişiliksiz Türk genelkurmay başkanı olarak tarihin dibinde yerini almak üzere hazırlandığını söylüyor. En önemlisi de para ile savaşan Türk askerlerinin ismi açıklanmayacak kadar değersizleşmiş durumda. Her konuştuğumuz gerilla para karşılığında Türk ordusunda görev yapan askerlerin AKP’nin ordusu olduğunu söylüyor. Hiçbir duygu ölçüsü olmayan bu askerlerin psikolojik ve ahlaki olarak da bir değer taşımadığını belirten gerillalar, paralı askerlerin kendileri için temel hedef olduğunu da sözlerine ekliyor.

AKP’nin savaş politikalarının Türkiye’yi getirdiği durum böyle tanımlanıyor, Şemzinan cephesinde. 


ANF

Hiç yorum yok: