28 Eylül 2012 Cuma

Eurominority'den Yeni Kürdistan Haritası

Strasbourg - Devletsiz Uluslar ve Avrupa Ulusal Azınlıkları Derneği (Eurominority) ile Paris’teki Kürt Enstitüsü, yeni bir Kürdistan haritası hazırladı. Harita ile “Ararat Dağı Ulusunun tanıtılması” amaçlanıyor.

Avrupa Azınlık Halklarını teşvik için kurulan Eurominority (Eurominority.eu) ile Paris Kürt Enstitüsü’nün hazırladığı harita Kürtçe ve İngilizce olmak üzere iki dilli.
Eurominority, “Halkın coğrafyasını tanımak için sık sık oraya gitmekle işe başlamak gerekiyor” diye belirtirken bu yeni posterin amacının “Ararat Dağı Ulusunun tanıtılması” olduğunu ifade ediyor.

Haritada tarihi Kürdistan’ı oluşturan temel Kürt şehirleri ve büyük dağlar, nehirler ve göllere yer verilmiş. Ayrıca iki küçük haritadan birinde Türkiye, Suriye, Irak ve İran arasında paylaşılmış Kürdistan’ın bölgelerine ışık tutulurken, diğerinde ise Kürt dilinin lehçeleri haritalandırılmış. Eurominority, bunun tarihi Kürdistan’ın en sentetik haritalarından biri olduğunu belirtiyor.

Haritada Kürdistan’ın bir ucu Hatay’ı içine alarak denize değerken, devamla şu kentleri içine alarak sınırları çizilmiş: Maraş, Elbistan, Koçgiri, Erzincan, Erzurum, Kars, Iğdır, Ağrı, Maku, Urmiye, Mahabad, Bicar, Kirmaşan, İlam, Xaneqin, Kerkük, Musul, Qamişlo, Afrin.

Haritada ayrıca Kürdistan’daki dağlar ve rakımları ile göller de Kürtçe isimleri ile yer almış.

Devletsiz Uluslar ve Avrupa Ulusal Azınlıkları, 1999 yılında Mikael Bodlore-Penlaez tarafından kuruldu. Eurominority, Avrupa’daki geniş bir muhabir ağı ile yapılan araştırmalar sayesinde azınlıklar üzerine bilgilerin yayınlanmasını amaçlıyor. 


www.eurominority.eu bugün gönüllüler sayesinde 30 dilde yayın yapıyor. Kürdistan haritası internet üzerinde 11 euroya satılıyor ve adrese poster şeklinde gönderiliyor. 

ANF

Hiç yorum yok: