28 Eylül 2012 Cuma

Erdoğan’dan İtiraf: Sebep Silvan Değil


Başbakan Erdoğan, önceki akşam çıktığı televizyon programında, devlet ve PKK arasında süren görüşmelere ilişkin bir itirafta bulundu. Daha önce görüşmeleri, “Silvan saldırısı” nedeniyle kestiğini ileri süren Erdoğan, aylar sonra gerçeği kamuoyundan gizlediğini itiraf etti. Erdoğan, “iletişim samimiyetsizliği nedeniyle görüşmeleri bitirdik diyerek hükümetin Oslo’yu sonlandırdığını itiraf etmiş oldu.


Erdoğan’dan itiraf: Silvan değil ‘iletişim’


Başbakan Tayyip Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV’de ortak yayınlanan, “İskele Sancak Özel” adlı programda soruları yanıtladı. Gündemdeki soruları yanıtlayan Erdoğan, devlet ve PKK arasında süren görüşmelerle ilgili de açıklamalarda bulundu.


Başbakan Erdoğan, bu süreçte İspanya ve İngiltere’de, bu ülkelerin liderleriyle kendisinin de görüşmeler yaptığını dile getirerek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da temasları olduğunu söyledi.


Hani ‘Silvan’dı?


Erdoğan, şöyle konuştu: “Biz biliyorsunuz kimsenin, yani adım atmakta tereddüte düştüğü İmralı olsun, Oslo olsun bu görüşmeleri biz çok açık net bu adımları da attık. Niye? Acaba nerede bir şey var, bunu görelim. Yani bu görüşmelerle bir şey elde edeceksek bununla bunu yapalım. Oslo’da olacaksa Oslo ile bunu yapalım. Onun için de ben Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı olarak Emre Bey zamanından itibaren başlattık görüşmeleri. Sonra Hakan bey geldi, Hakan bey ile de aynı şekilde devam ettik. Şu anda bu kesilmenin bazı sebepleri oldu. O sebep de neydi? İletişimdeki samimiyetsizlikti. Tabii bu samimiyet olmayınca ister istemez burada bu işi keselim dedik.”



Ne olmuştu?


Erdoğan, yürütülen müzakerelerin kesilmesiyle ilgili daha önce söylediği sözleri tekzip etti. Erdoğan, eski konuşmalarında ‘Silvan saldırısı’na bağlarken kendi kendisini yalanlayarak ‘iletişim sorunları’ dedi. Oysa görüşmelerin akamete uğramasının gerçek nedeni; PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun barşçıl bir zeminde çözümü için hazırlayıp sunduğu “Yol Haritasının” bizzat Başbakan Erdoğan tarafından reddedilmesi ve KCK adı altında 8 bin Kürt siyasetçisinin cezaevlerine konularak görüşmelerin tabiatına aykırı atılan adımlardı.  Geçtiğimiz günlerde, BBC’ye açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar ise “12 haziran seçimlerinin hemen öncesinde, varılan mutabakatla ilgili devletten yanıt beklediğimiz sırada Başbakan Erdoğan’ın, ‘Öcalan’ı ben olsaydım idam ederdim’ diyerek, müzakereleri kestiğini” söylemişti.



Yine kendi kendini yalanladı


Geçen hafta başında yaptığı açıklamada ''bir ay içinde 500 PKK’linin öldürüldüğünü'' iddia eden Başbakan Erdoğan, bu kez yılın başından bu yana toplam ''239 PKK’linin hayatını kaybettiğini'' söyleyerek kendi kendisini yalanladı. Erdoğan, “Şimdi şehitlerimizin ve teröristlerin durumuna baktığımızda ise 2012 yılı itibariyle bizim olay sayısı 1926 görünüyor toplam şehidimiz 144. Şehit asker sayısı 107 şehit, polis sayısı 24, şehit korucu 13, ölen vatandaşımız 29. Bu arada terörist sayısı 239. Böyle bir tabloyla ayrıca karşı karşıyayız” diye konuştu.


Özgür Gündem

Hiç yorum yok: