27 Ağustos 2012 Pazartesi

Kürtler Yasağı Tanımadı

BDP’nin Batı Kürdistan’daki halk devrimine destek amacıyla yapmak istediği mitingler, Türk devletince yasaklandı. Yasak kararını tanımayan Kürtler, dün Yüksekova, Cizre ve Kızıltepe’de devlet barikatlarını aşarak alanlara çıktı. Cizre’de polis saldırısıyla başlayan çatışmalar, akşam saatlerinde devam ediyordu.

Türk devleti ile hükümetinin tüm yasak ve tehditlerine rağmen Yüksekova, Cizre ve Kızıltepe’de BDP’nin çağrısına uyan onbinlerce kişi alanlara çıktı; Rojava’daki Kürtleri selamladı.
BDP, Rojava’da kendi öz yönetimlerini ve birliğini kuran Kürtlerin mücadelesini selamlamak için “Özgürlük Yürüyüşünüzü Selamlıyoruz” sloganıyla Cizre, Kızıltepe ve Yüksekova’da miting yapma kararı aldı. Ancak Türk devleti yine yasaklama yoluna girdi. İçişleri Bakanlığı’nın yasak kararıyla birlikte kentlere polis ve asker yığıldı. Belediye hoparlörlerinden anons yapılarak “katılmayın” telkininde bulunuldu. Ancak devlet yine de başarılı olamadı.

Yüksekova’da onbinler toplandı


Hakkari Yüksekova’da onbinlerce kişi biraraya geldi. DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ile BDP milletvekilleri Yüksekova’ya 20 kilometre uzaklıkta bulunan Şekîtan Köprüsü’nde karşılandı. Konvoy eşliğinde ilçe merkezine giren heyet Oslo Oteli’nin önünde Öcalan, PKK, KCK bayraklarıyla karşılandı. Karşılama ardından kitle, Eski Cezaevi Kavşağı’na yürüyüşe geçti. Coşkulu yürüyüş sırasında PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıldı. Miting alanına yakın yerlerde bulunan yüksek binalara ve miting alanına “Münafık Naim’i taşlayan Colemêrg gençliğini selamlıyor, insan olanı insanca karşılarız”, “Şemzînan, Çelê ve Oremar’da gelişen devrimci operasyonları Rojava’daki devrim ruhuyla selamlıyoruz”, “Kürdistan Kürtlerindir, işgalci TC ordusu Kürdistan’dan defol”, “Ya Önderliğimizin özgürlüğü ya sonuna kadar direniş” yazılı pankartlar ile çok sayıda Öcalan, PKK, KCK ve Mahsum Korkmaz posterleri asıldı. Miting alanını dolduran 10 binlerce kişi ellerinde bulunan yeşil, sarı ve kırmızı flamalarla alanda renkli bir tablo oluşturdu. DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Hamit Geylani, Hakkari BDP milletvekilleri Adil Kurt ve Esat Canan’ın da katıldığı miting coşkuyla devam etti.

Cizre’de kimse tehdidi dinlemedi


BDP’nin Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde düzenlemek istediği mitinge izin verilmedi. Kaymakamlık, BDP’li belediye hoparlöründen anons yaparak, mitingin yasaklandığını, halkın mitinge gitmemesi uyarısında bulundu. Ancak Cizreliler bu anonsu dikkate almadı. İlçe merkezinde fırın ve eczaneler dışında diğer işyerleri kepenklerini açmadı. İlçe adeta ablukaya alındı. İlçe merkezinde önemli noktalarda çevik kuvvet polisleri ve zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Ancak tüm tehdit ve ablukaya rağmen miting saatinin yaklaşmasıyla halk, Şırnak il ve ilçelerinden yüzlerce araçla Cizre’ye giriş yaptı.

Polis saldırdı, halk yanıt verdi


Polis ablukasına rağmen binlerce kişi Nur Mahallesi’ndeki miting alanında toplandı. Ancak alana girmeyi başaran binlerce kişiye polisler gaz bombalarıyla saldırdı. Taşlarla karşılık veren kitle, polisi miting alanının dışına çıkardı. Özel hareket polisleri eşliğinde bir kez daha alana girmek istenince başlayan çatışmalar, haberimiz hazırlandığı sırada devam ediyordu.

Ahmet Türk Kızıltepe’deydi




Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde “Özgürlük yürüyüşünüzü selamlıyoruz” mitingi için kent merkezinde polis tarafından yoğun önlemler alındığı görüldü. İpek ve Cumhuriyet mahalleri ile Özgürlük Meydanı’ndan miting alanına yapılacak yürüyüş öncesi yollar zırhlı araçlarla ablukaya alınırken, mitingin yapılacağı Newroz Alanı’nda ise 7 TOMA aracı hazırda bekletildi. DTK Eşbaşkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk bir gün önce yaptığı açıklamada “yasağı tanımıyoruz” demiş ve Kürtlerin özgürlükleri için alanda olacaklarını söylemişti. BDP’nin siyasi bir parti olarak ülkenin her yerinde özgürce miting yapma hakkı bulunduğuna dikkat çeken Türk, “Biz bu uygulamaya da asla boyun eğmeyeceğiz, çünkü mesnetsiz, hukuksuz bir yaklaşımdır” diye konuşmuştu.

Türk’ün çağrısı karşılık buldu


Seçmenleri Ahmet Türk ile BDP’nin çağrısına uyarak polis ablukasına rağmen miting saatinin yaklaşmasıyla İpek ve Cumhuriyet mahalleri ile Özgürlük Meydanı’nda toplanmaya başladı. Yoğun polis önlemine rağmen binlerce kişi yürüyüş kollarına akın etti. Binlerce kişi miting alanına giriş yaptı. 


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA 

Hiç yorum yok: