17 Ağustos 2012 Cuma

Kürt Yüksek Konseyi Sembolünü Belirledi

Qamişlo - Batı Kürdistan’da kurulan Kürt Yüksek Konseyi, alt komisyonlarla örgütlenmesini hızlandırırken, sembolünü de belirledi: Kırmızı bir daire içerisinde yeşil zemin ve ortasında güneş, dairenin solunda zeytin dalı, sağında ise buğday başağı.

İçerisinde PYD’nin de yer aldığı Batı Kürdistan Halk Meclisi ile Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi ittifakı sonucu 24 Temmuz günü Qamişlo’da kuruluşu ilan edilen 10 kişilik Konsey, 14 Ağustos günü Dışilişkiler Komitesi’ni oluşturdu. Bu komitede yer alan isimler şöyle: Salih Gedo, Mustefa Oso, Beşar Emin, Hesen Ismail, Doktor Ebdilkerim Umer, İsa Hisso, Hediye Umer, Eli Mihdi, Xerib Hisso ve Zuhat Kobani.

15 Ağustos günü Qamişlo’da yeniden bir araya gelen YKK, bu kez konseyin sembolünü belirledi. Sembol, kırmızı bir daire içerisinde yeşil zemin ve ortasında güneş, dairenin solunda zeytin dalı, sağında ise buğday başağından oluşuyor.

ANF’ye açıklamada bulunan konseyin üyesi Aldar Xelil, “29 Temmuz günü bir milyon kişi sokaklara çıkarak, tek bir sesle Kürt Yüksek Konseyi’nin kendi temsilcileri olduğunu ifade etti. Dolayısıyla bu sembol Batı Kürdistan halkını temsil ediyor” dedi.

Cuma günü yapılacak gösterilerde hangi bayrakların taşınacağı yönündeki bir soruya ise Xelil şu yanıtı verdi: “Resmi platformlarda, Kürt Yüksek Konseyi, Demokratik Toplum Hareketi ve Güney Kürdistan bayrakları taşınacak. Ancak halkımız diğer bayrakları taşıma konusunda da özgürdür.”

Mart 2011’de Suriye genelinde ayaklanmaların başlaması ardından Batı Kürdistan'da halk meclisleri kuruldu, anadilde eğitim kurumları açıldı, savunma komiteleri oluşturuldu, son 40 yılda Araplaştırılan köy ve şehir isimleri değiştirildi, 19 Temmuz’dan sonra bazı şehirlerin yönetimleri halk tarafından ele geçirildi ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) kuruldu. 24 Temmuz’da ise Kürtleri temsilen “Kürt Yüksek Konseyi” kuruluşunu ilan etti.

Bu konseyin kurulmasına Hewler’de karar verilmişti. 9-10 Temmuz tarihlerinde Bölge Başkanı Mesut Barzani başkanlığında bir araya gelen BKHM ile SKUM, kamuoyunda ‘Hewler Anlaşması’ olarak bilinen 7 maddelik anlaşma ardından, 10 kişilik bir konsey üzerinde anlaşma sağlamıştı.

Konsey üyeleri şu isimlerden oluşuyor:

-BKHM’den Salih Müslim (PYD eşbaşkanı), Sinem Mihemed ve Ebdilselam Ehmed (Halk Meclisi eşbaşkanlar), Ronahî Delîl (Halk Meclisi üyesi), Aldar Xelil (TEV-DEM üyesi).

-SKUM’dan Ehmed Silêman, Saaud Mele, İsmail Heme, Nasir Alltin İbrahim, Muhiyealltin Şêx Elî.


ANF

Hiç yorum yok: