25 Ağustos 2012 Cumartesi

HPG: Şemdinli'de 28 Asker Öldü, 2 Gerilla Kaybı Var


Behdinan - Hakkari’nin Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri arasındaki hatta alan hakimiyetini devam ettiren HPG gerillaları dün bir çok askeri noktaya yönelik olarak eylemler gerçekleştirdi. Şemdinli’deki bu eylemler sonucunda 28 asker öldürüldüğü, 2 gerillanın hayatını kaybettiği bildirildi.

Gerillaların gerçekleştirdiği eylemlere ilişkin yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) gerillaların hem Şemdinli merkezinde hem de Şemdinli kırsalında Türk ordusuna ait bir çok askeri üssün gerillalar tarafından hedeflediğini duyurdu.

“Hakkari’nin Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri arasındaki hatta gerillalarımızın alan hakimiyeti devam etmektedir” diyen HPG-BİM açıklamasında “Gerillalarımız devrimci harekat kapsamında 23 Ağustos günü Şemdinli ilçe merkezi ve çevresinde bulunan karakollara yönelik çeşitli eylemler gerçekleştirmiştir” denildi.

Şemdinli merkezde üç ayrı koldan eylem

Şemdinli (Şemzînan) merkezde gerillaların üç ayrı koldan eylemler gerçekleştirdiğini ifade eden HPG-BİM eylemlere ilişkin şunları belirtti: “23 Ağustos günü saat 20.30 sularında Şemdinli ilçe merkezin eylem düzenleyen gerillalarımızın birinci kolu kaymakamlık, özel harekat polis lojmanları ve bu lojmanların güvenliğini alan askeri noktaları hedef almış, eylemde 3 mevziiyi imha ederek 9 özel timi öldürmüştür.

Şemdinli Alayı ve alay güvenliğini alan tepeyi hedef alan ikinci kol 1 havan topu mevziisini imha etmiş 6 asker öldürmüştür. Bu eylemde hem Alay hem de tepede yangın çıkmıştır.

Üçüncü gerilla birliğimiz asker ve polislerin kurduğu yol güvenlik noktasını hedef almış, burada 1 akrep tipi zırhlı aracı imha ederek 6 askeri öldürmüştür.”

Aynı anda kimlik kontrolü

Gerillaların eylemler sırasında Şemdinli-Yüksekova yolu üzerinde bir kimlik kontrolü eylemi gerçekleştirdiğini ve gerillaların eylemi ardından Türk ordusunun eylem alanına yönelik bombardıman yaptığına dikkat çeken HPG-BİM, “Farklı bir gerilla birliğimiz de Şemdinli-Yüksekova yolu üzerinde bulunan Şapata köyü yakınlarında yol ve kimlik kontrolü gerçekleştirmiştir. Eylem ardından düşman Gumoke tepesi, Çêlê (Çukurca) ve Karê köylerine yönelik obüs ve havan toplarıyla bir bombardıman düzenlemiştir” diye belirtti.

2 gerilla yaşamını yitirdi

HPG-BİM Türk basınında geçen gerilla kayıplarının doğru olmadığını ve Şemdinli merkezde gerçekleşen eylem sonucunda çıkan çatışmada 2 gerillanın yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Farklı Noktalarda Eylemler

Gerillaların Gare alayına, Şemdinli merkezine bağlı Gumokê tepesine, Şemdinli Tugayına ve Şemdinli Alayına yönelik çeşitli eylemler gerçekleştirdiğine de dikkat çeken HPG-BİM açıklamasında şunları belirtti: “23 Ağustos günü 06.00-18.30 saatleri arasında Gare alayına yönelik 3 ayrı eylem gerçekleştirilmiştir. Eylemlerde 2 askeri araç darbelenmiş, ölü ve yaralı düşman askerlerinin sayısı tespit edilememiştir.

23 Ağustos günü saat 12.00’da Şemdinli merkeze bağlı Gumokê tepesine yönelik gerçekleştirilen eylemde 1 düşman askeri öldürülmüştür.

23 Ağustos günü 21.00-23.00 saatleri arasında Şemdinli Tugay Komutanlığı’na yönelik gerçekleştirilen ve tüm hedeflerin etkili bir şekilde vurulduğu eylemdeki ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir. Eylem ardından düşman tugay çevresini obüs ve havan toplarıyla bombalamıştır.

24 Ağustos günü (bugün) saat 05.00’da Şemdinli Alayı’nın güvenliğini alan tepeye yönelik gerçekleştirilen eylemde 6 asker öldürülmüştür.”

Türk uçakları yine sivil yerleşim alanlarını vurdu

HPG-BİM, gerillalar karşısında ağır darbe alan Türk ordusunun Şemdinli kırsalına yönelik olarak sava uçaklarıyla bombardıman gerçekleştirdiğini ve bu bombardımanın sivil yerleşim alanlarına yönelik olduğuna dikkat çekti. Açıklamada şöyle denildi: “Alandaki denetimini yitiren işgalci TC ordusu birçok alana yönelik bombardıman düzenlemiştir. 23 Ağustos günü 10.00-11.00 ve 22.00-23.00 saatleri arasında Hacıbeg suyu ve Nirkola vadileri, Gare ve Geniş tepe alanlarına yönelik işgalci TC ordusuna ait savaş uçakları tarafından bir bombardıman düzenlenmiştir. Düşman dün tüm gün boyunca ve gece saatlerinde Geniş ve Meleyan köylerine yönelik obüs ve havan toplarıyla bombardımanlar düzenlenmiş, köylülere ait çok sayıda bağ ve bahçe zarar görmüştür.”

Yüksekova’daki operasyon sonuçsuz geri çekildi

Türk ordusunun 18 Ağustos günü gever kırsalına yönelik olarak başlattığı operasyonun 23 Ağustos günü geri çektiğine ifade eden HPG-BİM şunları belirtti: “Yüksekova hattında Geliye Doskî, Glord ve Çeta tepelerine yönelik 18 Ağustos günü işgalci TC ordusu tarafından başlatılan operasyon 23 Ağustos günü öğlenden sonra geri çekilmiştir.”

İdil’de bir asker öldü

Ayrıca Madin’in İdil ilçesine bağlı Kîwaxê karakoluna yönelik olarak 22 Ağustos günü gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. Bu eylem sonucunda 1 askerin öldürüldüğünü ve 2 askerin de yaralandığını duyuran HPG-BİM, eylem sonrasında Türk ordusunun karakol çevresini obüs ve tanklarla bombaladığını yine ölü ve yaralılarını da Skorsky tipi helikopterlerle alandan uzaklaştırdığını bildirdi.

Skorsky indirme yaparken gerillaya hedef oldu

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Çeta tepesi yakınlarında operasyon düzenleyen Türk ordu güçlerine yönelik olarak gerillaların Türk ordusuna ait bir skorsky helikopterinin indirme yapması sırasında eylem gerçekleştirmesi üzerine alandan uzaklaştı.

HPG gerillalarının gerçekleştirdiği eyleme ilişkin bilgi veren HPG-BİM açıklamasında şunlar ifade edildi: “23 Ağustos günü saat 09.00 sularında Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Çeta tepesi yakınlarında operasyon düzenleyen işgalci TC ordusuna ait bir skorsky helikoptere yönelik gerillalarımız tarafından bir eylem gerçekleştirilmiş. Helikopter indirme yapamadan alandan uzaklaşmak zorunda kalmıştır.”

Mazgirt’te çatışma

Dersim’in Mazgirt ilçesi kırsalında HPG gerillaları ile Türk ordusu arasında bir çatışma yaşandı. Yaşanan çatışma ardından Türk ordusunun alanda başlattığı operasyon devam ediyor. Yaşanan çatışmaya ve başlayan operasyona ilişkin bilgi veren HPG-BİM açıklamasında şöyle denildi: “23 Ağustos günü saat 20.50 sularında Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Mîxondê köyü yakınlarında işgalci TC ordusuna bağlı askerlerle gerillalarımız arasında bir çatışma yaşanmıştır. Çatışmadaki ölü ve yaralı düşman askerleri tespit edilemezken düşmanın alanda başlattığı operasyon devam etmektedir.”

Gerilla alanlarına top saldırısı

Türk ordusunun gerilla alanlarına yönelik saldırıları dün de devam etti. Saldırıların hedefinde güney Kürdistan’ın Şeladize kasabasına bağlı alanların olduğunu açıklayan HPG-BİM alanda orman yangının başladığını bildirdi.

Saldırının 23 Ağustos günü 12.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştiğine dikkat çeken HPG-BİM şu bilgileri verdi: “Medya Savunma Alanları’nın Zap alanı sınırları içinde bulunan Şeladize’ye bağlı Çiyaye Reş alanıyla Cigerxwîn tepesine yönelik işgalci TC ordusu tarafından obüs ve havan toplarıyla bir bombardıman düzenlenmiştir. Bombardıman sonrası alanda başlayan orman yangını halen devam etmektedir.” 


ANF

Hiç yorum yok: