30 Ağustos 2012 Perşembe

AKP'nin Türkmen Kartı Kürtlere Karşı

AKP, Suriye'deki iç savaşa İslamcı grupların yanı sıra, Türkmen kartını da devreye sokuyor. Tehlikeli etnik çatışmaya oynayan AKP'nin, Türkmenleri Kürtlere karşı kullanacağı belirtiliyor.


 
Türkiye, Suriye'deki iç savaşa, doğrudan kendi denetimindeki güçleri devreye sokuyor. Suriye'de, Türkmenlerden oluşan iki tugay kuruldu. Tugayların isimleri de, yayılmacı heveslere uygun bir şekilde, Fatih Sultan Mehmet ve Sultan Abdülhamit olarak belirlendi. Emperyalistlerin maşası Özgür Suriye Ordusu'nun El-Tevhid biriminin çatısı altında savaşan Türkmen tugaylarını yöneten Ali Beşir, “Özgür Suriye Ordusu'na kaydolan bin 500 Türkmen askerin isimleri bende. Ancak şu anda bunların sadece 300'ü savaşabiliyor” dedi.

'PYD'YE KARŞI TAMPON BÖLGE'

Daha yakın zamana kadar hiç adları bile geçmeyen Türkmenlerin Suriye'deki iç savaşta öne çıkarılmaya çalışılması, Türkiye'nin ve AKP Hükümetinin politikalarının bir sonucu olduğu ortaya çıkıyor. Nitekim, ting tang kuruluşları aracılığıyla yapılan “analiz”lerde, ''Türkmelerin PYD'ye karşı en büyük koz olduğu'' ileri sürülüyor. Böylece, Batı Kürdistan'da Kürtlerin statü kazanmasına karşı, Türkmen şantajı devreye sokuluyor.

Bunlardan birisi, ORSAM'dan Bilgay Duman. Suriye ve Irak'taki Türkmenler hakkında rapor hazırlayan ORSAM'ın “Ortadoğu Uzmanı” Duman, '' Suriye ve Irak'ta toplam 7 milyona yakın Türkmen'in yaşadığını'' iddia ederek (ki bu rakam fazlasıyla abartılı), ''PYD oluşumunun Türkmenler tarafından önlenebileceğini'' söyledi.

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, “Suriye'nin PYD oyununa karşı Türkmenler'in Türkiye için önemli bir koz olduğunu'' söyledi. ''Suriye'deki Türkmenler'in bölgede tampon olabileceğini'' öne süren Güzel, şöyle konuştu: "Ortadoğu'da 10 milyondan fazla Türkmen yaşıyor. Suriye'de nüfus 23 milyona yakın ve bunun yüzde 20'ye yakını Türkmen. Özellikle 146 köy Türkmen köyüdür. Türkiye soydaşı, dindaşı ve eski vatandaşı olduğu için Türkmenler'e sahip çıkmak zorundadır. İkinci olarak diplomasi bakımından da Türkmenler Türkiye'nin kozudur. Nasıl PKK, PYD'yi Suriye'de koz olarak kullanıyorsa bizim de Türkmenler'i koz olarak elimizde bulundurmamız gerekir. Suriye'de eğer bir güvenlik bölgesi(tampon bölge kastediliyor) oluşturabilirsek bunu Türkmenler'den yapmamız gerekir. Zaten Özgür Suriye Ordusu'nun yarısı Türkmenler'den oluşuyor. Esed özellikle Türkmenler'i öldürüyor."

YANDAŞ MEDYADAN İÇ SAVAŞ TEHDİDİ

Hükümete yakın Star Gazetesi, konuyla ilgili haberinde, Türkmenlerin durumuyla ilgili şunları yazıyor: “Zor şartlara rağmen Türkmen semtlerinde direnişin güçlü olmasının lojistik ve coğrafi nedenleri de var. Türkiye sınırından Halep’in Türkmen semtlerine kadar olan bölgede çok sayıda Türkmen köyü ya da Türkmen-Arap, Türkmen-Kürt karışık köyler var. Bu nedenle oralardan bir saldırı ihtimali yok. Üstelik Suriye rejimi askeri polisi bu köylerden tamamen çekilmek zorunda kalmış. Türkmenler bu bölgede eski resmi daireleri, karakolları ev ya da karargaha dönüştürmüş. O kadar ki eğer isteseler buradaki Türkmenler Kürtler gibi kenti otonomilerini ilan edebilecek durumdalar. İki grup arasındaki Suriye’nin geleceğine ilişkin yaklaşım farkı bu köylerde rahatça gözlemlenebiliyor. Türkmen köylerinde sadece özgür Suriye bayrağı Türkmen-Kürt karışık (mesela Duyun köyünde) hem Özgür Suriye hem de Kürdistan bayrağı var. Sınırdan hemen sonra Kürt Dağı’nın diğer tarafında Suriyeli Kürtlerin ilk kurtarılmış bölgesi Afrin’e bitişik bu bölgedeki Kürtlerin bu tutumu sürpriz de değil. Genç Türkmen savaşçılar Esad gittikten sonra, Araplar’la Kürtler hatta Kürtler’le Türkmenler arasında çatışma başlamasından duydukları endişeyi gizlemiyor. Sınır boyunca aralarında sadece birkaç kilometre mesafe bulunan köyler arasında Şebbiha (Esad yönetimine bağlı paramiliter güç) köylerinin de bulunuyor olması bu endişeyi güçlendiriyor. Yani Esad sonrası bölgede, hatta sınırın hemen yanı başını bir etnik çatışma ihtimali hiç az değil.”

Gazete, Kürt, Arap ve Türkmen coğrafyası üzerinde çizdiği haritayla iç savaş “uyarısında” bulunmaktan ziyade, iç savaş tehdidinde bulunuyor.

TÜRKMENLERİN İPİ AKP'NİN ELİNDE

Suriye Türkmenlerini, Suriye'de yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana devam eden silahlı ayaklanmanın son birkaç ayda daha da göze çarpan bir rol üstlenmeye iten nedenlerin en başında "AKP etkisi" bariz bir şekilde göze çarpıyor.

Geçtiğimiz gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara'da görüşen bir heyetin bağlı olduğu "Suriye Demokratik Türkmen Hareketi", Mart 2012'de İstanbul'da kuruldu. Türkmenler bu kuruluş aşamasından hemen sonra, Suriye Ulusal Konseyi toplantılarına temsilci göndermeye başladı. Hareketin sözcüsü Ziyad Hasan, hareketin kuruluş aşamasından Suriye Ulusal Konseyi bünyesine dahil olmasına kadar her aşamasında AKP hükümetinin siyasi desteğinin arkalarında bulunduğunu söyledi. Hasan, "Diğer gruplar Fransa'dan, ABD'den destek alıyorlar. Ama bizim Suriye Türkmenleri olarak Türkiye'den başka bir dayanağımız yok" dedi.

Hasan, Kahire'de yapılan ve Türkmenlerin Halid Hoca tarafından temsil edildiği Suriye Ulusal Konseyi toplantısında "Beşar Esad sonrası dönemin anayasası" için "Misak" adı verilen bir taslak oluşturulduğunu ve taslakta, "Türkmenler Suriye'nin bölünmez bir parçasıdır. Milli, kültürel ve dil hakları kesinlikle korunacaktır" ifadesinin yer almasını sağladıklarını açıkladı.

Ziyad Hasan aynı zamanda, AKP hükümetinin siyasi yönlendirmesiyle hareket ettiklerini gösteren bir değerlendirmesinde de Suriye'deki Kürtlerle, PKK'ye yakın olduğu bilinen PYD'nin ayrı tutulması gerektiğini iddia ederek, "PYD Suriye Kürt halkı içerisinde yer bulamayacaktır. Suriye'deki Kürtler dindardırlar. Bu yüzden Kürt halkının çoğunluğunun teveccühünü kazanamazlar" demişti.

http://www.etha.com.tr/Haber/2012/08/11/guncel/akpnin-turkmen-karti-kurtlere-karsi/

Hiç yorum yok: