9 Temmuz 2012 Pazartesi

3. Yargı Paketi'nden Tutuklu Kürt Siyasetçiler Muaf Tutuluyor


''3. Yargı Paketi'' kapsamındaki tahliyelerden sadece Kürtler muaf tutuluyor. Cezaevindeki BDP Milletvetkili Faysal Sarıyıldız'ın tahliye talebi reddedildi. BDP Grup Başkanvekili Kaplan, "Her yerde tahliyeler başladı ama özellikle Kürt siyasetçilere gelince değişiyor. Adaletin siyasallaşması, Kürt siyasetçilere acımasızca uygulanılıyor" dedi.

'KCK davası'ndan tutuklu BDP Milletvetkili Faysal Sarıyıldız'ın tahliye talebi reddedildi. Karara tepki gösteren BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, neden böyle bir karar verildiğini çok iyi bildiklerini belirterek, "Sarıyıldız'ı serbest bıraksalardı diğer seçilmişlerin hepsini de tahliye etmek zorunda kalacaklardı. Bunun önünü tıkamak adına arkadaşımız tahliye edilmedi" dedi. 

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Şırnak 'KCK davası'ndan tutuklu yargılanan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın avukatlarının, ''3. Yargı Paketi'' kapsamındaki tahliye taleplerini reddetti. Mahkeme kararında, Sarıyıldız'ın ''terör örgütünün çağrısı doğrultusunda 5 ayrı eylemi organize ettiği, eyleme katılımı sağlamak amacıyla esnaftan kepenk kapatmayı istediği'' iddiasıyla hakkında TCK'nin ''Terör örgütü üyesi olmak'' suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığını hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi: ''Dosyadaki olay ve fotoğraf tespit tutanaklarına göre kuvvetli suç şüphesinin varlığı, suçun CMK 100/3. maddesinde yer alan katalog suçlardan olması, kaçma şüphesinin bulunması ve bu koşullar altında adli kontrol uygulamasının tutuklamadan beklenen amaca ulaşılmasını sağlamayacağı göz önüne alınarak, tahliye talebinin reddine karar verilmiştir.''


Cumhuriyet savcısı da mahkemeye sunduğu mütalaasında, ''dosya kapsamına göre adli kontrol kararı verilmesi gerekli olmadığından talebin reddine karar verilmesini'' istedi.

Kaplan: Nedenini biliyoruz

 
BDP karara tepki gösterdi. ANF'ye konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, devam eden hukuksuzluğun katmerli hale getirildiğini söyledi ve ekledi: "Zaten başından beri milletvekillerinin tutuklanması hukukdışıydı. İkincisi; milletvekilleri Nisan 2009'dan beri tutuklular ve üyelikten yargılanıyorlar. Şimdi istenen cezayı mahkeme bitmeden bozdurmak üzereler, bunun adı yargılama değil, yargısız infazdır."

Düşman hukuku uygulanıyor

 
Üç yılı aşkındır milletvekillerinin tutuklu bulunduğunu hatırlatan Hasip Kaplan, "Burada çok net şu yapılıyor; tedbir olan tutuklamayı cezaya dönüştürme uygulanıyor. Yani ÖYM'lerle, olağanüstü mahkemelerle düşman hukuku uygulanıyor" ifadelerini kullandı. Kaplan, "Bu mahkemelere kimsenin güvenmesi, sağlıklı karar beklemesi hayal" diyerek, ekledi: "ÖYM'ler mesaj almaz, siyasi mahkemelerdir. Bunların anlayacağı bir tek dil; yasama kural-kanun koyacak. BDP olarak net bir tavır aldık; tutuklu vekiller konusunda, anayasa 83/2 maddesinde bir kelimelik olay bu. 'İstisna'yı kaldıracaksınız. Başka türlüsü mümkün değil. Yoksa tutuklu olmayan vekiller bile çağırılıyorlar ifadelere..."

Emsal olmasın diye reddedildi

 
Çok sayıda Kürt siyasetçinin benzer suçlamalarla tutuklu yargılandığını hatırlatan Hasip Kaplan, ret kararının altındaki asıl nedeni şöyle özetledi: "Eğer Faysal Sarıyıldız'ı tahliye etmiş olsalardı, 'diğerlerini de tahliye etmemiz gerekecek' diye düşüneceklerdi. BDP'li başkanlar, belediye başkanları da dahil olmak üzere... Buna kapı aralamamak için, acelece böyle bir karar verildi. Bunu deşifre edeceğiz. Bakın, dikkat edin her yerde tahliyeler başladı ama özellikle Kürt siyasetçilere gelince 'terör suçu' tartışması yapılıyor. Oysa düşünce suçu var burada. Çünkü şiddet yok, bu söyledikleri tanımı hak edecek bir pratik yok. Kamuoyunu yanıltmak için bunu yapıyorlar. Hükümet bu uygulamalarıyla kimsede adalete güven bırakmamıştır."

Kürtler tepkisini gösterecektir


AKP Hükümeti'nin bu tür siyasi kararlarla toplumsal barışa mayın döşediğini ifade eden Kaplan, "Çok tehlikeli bir yaklaşımdır. Adaletin siyasallaşması, Kürt siyasetçilere acımasızca uygulanılıyor. Kürtler de tepkilerini gösterecektir" dedi. Kaplan, tahliye taleplerinin reddedilmesi üzerine önümüzdeki hafta parti grubu olarak toplanacaklarını ve nasıl bir yol izleyeceklerine karar vereceklerini bildirdi. 


http://www.yeniozgurpolitika.org/index.php?rupel=nuce&id=11034

Hiç yorum yok: