25 Haziran 2012 Pazartesi

Yeni Osmanlıcılık Akdeniz'e Gömüldü

 'Komşularla sıfır sorun' diye yola çıkıp Osmanlı hayaline kapılan, İsrail Cumhurbaşkanı'na meydan okuyup sahiplendiği bir gemiyi İsrail'in vurmasıyla sarsılan Türk devleti, Irak savaşındaki tavrından duyduğu pişmanlıktan dolayı Suriye'de başı çekmeye kalkışınca beklenen an geldi.

Bir Türk savaş uçağının hava sahası ihlali yaptığı için cuma günü Suriye tarafından düşürülmesinin yankıları sürüyor. Ankara, bütün bileşenlerin çıkış ararken, uluslararası güçlerden henüz sahiplenici bir tavır gösterilmedi.

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçağı, Suriye topraklarını ihlal ettiği için Suriye tarafından vurularak düşürüldü. Uçağın iki pilotunun bulunması için ortak arama yapılırken, Brezilya’dan dönen Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen “güvenlik zirvesi”nin ardından yapılan yazılı açıklamada, “Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır” denildi ve “Türkiye olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır” ifadeleri kullanıldı.

‘Bizim hava sahamıza girdi’


Bu açıklamadan kısa bir süre sonra konuya ilişkin Suriye Savunma Bakanlığı da yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Türk jeti bir kilometre topraklarımıza girdi. Hava sahamızda sınır ihlali gerçekleşti. Türk jeti karasularımız üzerinde alçak uçuş yapıyordu. Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu tespit ettik” ifadeleri yer aldı.

‘Uçağın hızından olabilir’


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı açıklamada, “Jet uçaklarının deniz üzerinde uçarkenki sürati düşündüğünüzde, sınırlara kısa mesafeli olarak girilip çıkılması rutindir biraz” diyerek sınır ihlali yapılmış olabileceğini söyledi. Gül ayrıca, “Neticesi çok ağır olduğu için detayları incelemeden net bir açıklama yapılamaz. Gereken yapılacaktır” diyerek üstü kapalı tehdit etti.


Muhalefet ise olaya temkinli yaklaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , “Üzücü bir olay. Uçağımızın düşürülmesi bizim kabul edebileceğimiz olay değil, ama bunun soğuk kanlılıkla ele alınması, tahlil edilmesi, sorgulanması gerekiyor. Aklımızda pek çok soru var. Bunların henüz yanıtını almış değiliz. Umuyorum, önümüzdeki süreç içerisinde Türkiye olayı sağlıklı değerlendirir. Diplomatik kanalların açık tutulması gerekiyor” diye konuştu. CHP’nin diplomat kökenli Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “Bu aşamada önceliğimiz pilotlarımızı canlı olarak bulmak olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

‘Uçağın orada ne işi vardı’


BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise diğer siyasilerden farklı bir yaklaşım sergiledi. Kışanak Türkiye’nin son dönemlerde müdahale yanlısı bir tavır sergilediğini söyleyerek şöyle konuştu: “Olay Türkiye’nin Suriye, Ortadoğu politikasını sorgulamamıza vesile olabilecek önemli bir gelişmedir. Başımıza ne dertler açacağı, Türkiye’yi nerelere sürükleyeceğinin bir işareti olmuştur. Buradan yola çıkarak milli bir gururmuş gibi bu işi tanımlayıp, toplumu böyle hazırlayıp, bir müdahale ve bir sıcak çatışma sürecini başlatma yaklaşımı varsa, herkesin bunun karşısında durması lazım. Uçağın orada ne işi vardı, hangi görev için gitti, niye sınır ihlali yaptı, bunların cevabını veremiyorsa bu büyük bir problemdir.”


Başbakan liderlerle buluştu


Başbakan Erdoğan önceki gün bütün gün Suriye’de düşürülen uçağı ilgili değerlendirmelerde bulunduktan sonra, dün de TBMM’de grubu bulunan muhalefet partisi liderleriyle ayrı ayrı görüştü. Liderlere birer mektup gönderen Erdoğan, saat 14.00’te CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile, saat 16.00’da MHP lideri Devlet Bahçeli ile, saat 18.00’de ise BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı ile Genelkurmay İkinci Başkanı da katıldı.

Suriye'ye nota


Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin üzerinden üç gün geçtikten sonra Ankara, Şam yönetimine nota verdi. Nota Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yazılı iletildi.

Davuoğlu, TRT'ye konuştu


Uçağın düşürdüğün günün gece yarısı Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamanın dışında toplantılarla zaman geçiren Ankara, dün geniş açıklama gereği duydu. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk devlet televizyonu TRT'ye çıkarak, uçaklarının uluslararası sularda vurulduğunu, bütün teknik ve istihbari bilgilere sahip olduklarını belirterek, gerekenin yapılacağını söyledi. 


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin NATO nezdinde girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Davutoğlu, “ NATO Konseyi’nde yapılacak toplantıda 4. madde çerçevesinde bilgilendirme yapılması için talimat verdim. Bu saldırgan tutumun arka planı ortaya konulacak” diye konuştu. Davutoğlu ayrıca, başta bölge ülkelerinin temsilcileri ve P5 ülkeleri (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri) olmak üzere 15 ülkeden muhataplarıyla görüştüğünü de söyledi. Davutoğlu, tüm uluslararası kamuoyunun bu süreçte Türkiye’nin elindeki veriler ışığında bilgilendirileceğini belirtti.

Başbakan'nın nutku yarın


Türk Başbakan Erdoğan'ın detaylar ve Türkiye'nin yol haritasıyla ilgili yarın AKP Grup Toplantısı'nda açıklama yapacağı bildirildi.



AB de konuyu görüşecek

AB dışişleri bakanları, Suriye gündemiyle yarın Lüksemburg'da toplanacak. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, toplantıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye zaten öncelikli gündem maddesiydi. Bu konu da (Türk askeri uçağının düşürülmesi) muhakkak ele alınacak" dedi.

Yarınki toplantıda AB üyelerinin alacağı tutum, Türkiye'nin girişimiyle Salı günü toplanacak NATO büyükelçilerinin (Kuzey Atlantik Konseyi) toplantısından çıkacak kararla ilgili önemli gösterge olacak.

ABD temkinli!


ABD Dışişleri sözcüsü Victoria Nuland, Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili “Konu henüz NATO’nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye’nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız” dedi.

BM diploması önerdi


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da ‘durumu yakından takip ettiği ve bu ciddi olayın iki tarafça itidalle ve diplomatik kanallar yoluyla ele alınmasını umut ettiğini’ belirtti.


Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, olayın tam olarak araştırılmasını isteyerek, “Büyük endişe içerisindeyim. Zaten gergin olan bir durumun daha fazla tırmanmaması için her şeyin yapılması lazım” dedi.


İngiltere ise Suriye'yi kınadı ve Türkiye'ye desteklerini tekrarladı.

Pilotlardan haber yok


Bu arada üç gündür Akdeniz'de arama faaliyetlerini sürdüren Türk devleti, uçağın enkazına ve iki pilota ulaşamadı.


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA 

Hiç yorum yok: