17 Haziran 2012 Pazar

Urfa Cezaevinde Slogan Sesleri Yükseliyor

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 13 tutsağın yanarak feci şekilde yaşamını yitirmesini, aynı cezaevindeki tutsaklar protesto ediyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in bulunduğu cezaevinde protestolar devam ederken, ailelerin de cezaevi önünde bekleyişi sürüyor.

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi C-15 koğuşunda çıkan yangın sonucu 13 tutsağın yanarak feci şekilde yaşamını yitirmesi, aynı cezaevinde kalan diğer tutuklular tarafından protesto ediliyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in cezaevinde incelemeleri halen devam ederken başlayan protestolarda slogan sesleri hiç dinmiyor. BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu cezaevinde kimi tutsaklar kapılara ve pencerelere vururken, kimi tutsaklar ise slogan atıyor. Protestolar bakanların cezaevine girmesiyle başlarken siyasi tutsakların da protesto eylemine destek verdiği bildirildi.

Cezaevi önünde bekleyen aileler, protesto seslerinin duyulmasıyla cezaevinin arka kısmına geçmek istedi. Polislerin engeliyle karşılaşan aileler ile polisler arasında gerginlikler çıktı. Yaşanan duruma tepki gösteren aileler, ağıt ve feryatlar yaktı. Ailelerin ısrarcı duruşu nedeniyle polisler geri çekilmek zorunda kaldı. Basın mensuplarının çekim yapmasına da izin verilmezken, cezaevinden protesto seslerinin yükselmesi devam ediyor.

‘YANGINA YARIM SAAT MÜDAHALE EDİLMEDİ’

Bu arada, cezaevi önünde bulunan İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) yaptığı açıklamada, Urfa Valisi'nin C-15 koğuşunda meydana gelen olayla ilgili "kendi aralarında kavga ederken yangın çıkardılar" açıklamasının gerçek dışı olduğunu belirterek isyanın cezaevi koşullarını protesto etmek için başlatıldığını öğrendiklerini aktardı. Babaoğlu, "Cezaevi kapasitesinin 4 kat fazlası mahkum var. İnsanlar pamuk çuvalı gibi istiflenince, aşırı kalabalığın getirdiği bir protestodur" dedi.

Babaoğlu, 225 kişilik olan cezaevi kapasitesinin 3 yıl önce ortak kullanım alanlarının da koğuşa çevrilmesiyle, kapasitenin 400'e çıktığı bilgisini verdi. Şu anda cezaevinde 1200 kişinin kaldığını belirten Babaoğlu, fiziki koşullar nedeniyle mahkumlardan derneğe yoğun başvuru geldiğini, cezaevi ile görüşme taleplerinin ise hep reddedildiğini anlattı.

İsyanın da bu koşulları protesto etmek için çıktığını anlatan Babaoğlu, 13 kişinin ölümünden cezaevi idaresini sorumlu tuttu. Cemal Babaoğlu, cezaevi idaresinin yangına en az yarım saat müdahale etmediğini, seyirci kalması sonucu bu kadar ölümün yaşandığını söyledi. Babaoğlu, aynı cezaevinde geçen yıl Erkan Gümüştaş adlı tutuklunun, cezaevi koşullarını protesto etmek kendisini yaktığını hatırlattı.

Hiç yorum yok: