21 Haziran 2012 Perşembe

NYT: Suriyeli Muhaliflere Silah Sevkiyatını CIA Organize Ediyor


New York Times gazetesi, finansmanını Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın yaptığı Suriyeli muhaliflere silah sevkiyatının Türkiye’de faaliyet gösteren bir grup CIA ajanı tarafından organize edildiğini yazdı. Suriye ordu birliklerinin hareketine ilişkin uydu üzerinden elde edilen bilgileri silahlı muhaliflere aktaran CİA’nın eleman edinme faaliyetlerinde de bulunduğu kaydedildi.

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, üst düzey ABD'li ve Arap istihbarat yetkililerine dayanarak geçtiği bir haberde Suriye silahlı muhaliflere silah sevkiyatının Türkiye’nin güneyinde konumlanmış özel bir CİA birliği tarafından organize edildiğini bildirdi. Haberde, finansmanını Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın yaptığı otomatik tüfek, tanksavar ve diğer bazı başka silahların Müslüman Kardeşler örgütünün de aralarında bulunduğu gizli şebekeler üzerinden CİA aracılığı ile muhaliflere verildiği aktarıldı.

Gazeteye konuşan üst düzey ABD'li bir yetkili, CIA ajanlarının son birkaç haftadır Türkiye'nin güneyinde faaliyette olduklarını ifade etti. İsmi açıklanmayan üst düzey yetkili silahların dağıtımını organize eden CIA ajanlarının görevleri arasında, “silahların El Kaide ve başka terörist örgütlerin eline geçmesini engelleme” de bulunduğunu söyledi.

ABD yönetimi, uzunca bir süredir Suriyeli muhaliflere silah verdiği iddialarını reddediyor. Buna karşın muhaliflere telsiz, ilaç, gece görüş gözlüğü, kurşun geçirmez yelek gibi ‘silah dışı’ yardımlarda bulunduğunu kabul ediyordu.

Muhaliflerin silahlı kanadı Özgür Suriye Ordusu üyeleri, geçtiğimiz ay Türkiye ordusuna ait askeri araçlarla getirilen anti-tank silahları teslim alarak sınırdan geçirdiklerini söylemişti. Türkiye iddiaları reddederek, sadece ‘insani’ yardımda bulunduğunu ileri sürmüştü.

New York Times gazetesi, Türkiye'de faaliyet gösteren CİA birimlerinin Suriye'nin değişen muhalefet yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi amaçladığını ve buna göre hangi gruplara silah verilmesi gerektiğine karar verdiklerini de ifade etti. Gazeteye konuşan Arap bir istihbarat yetkilisi, "CIA görevlileri burada bulunuyor ve hem yeni kaynak hem de kendilerine çalışacak yeni kişiler bulmaya çalışıyor" dedi.

CIA’nin Türkiye üzerinden Suriyeli muhaliflere yardımı silah ve mühimmatla da sınırlı değil. Gazeteye göre, ABD'li yetkililer ve CIA ajanları, Suriye birliklerinin durum ve konum bilgilerine dair uydu görüntülerini ve başka bazı detaylı istihbaratı da muhaliflerle paylaşıyor. Ancak gazete, ABD’nin, henüz CIA ajanlarını Suriye'ye yollamak gibi daha sert adımlar atmadığını ileri sürdü.


ANF

Hiç yorum yok: