26 Haziran 2012 Salı

NATO Pilotu: ‘Türk Uçağı Muhtemelen Suriye Hava Savunma Sistemlerini Test Ediyordu’

Havacılık sitesi The Aviationist’te yayımlanan makalede görüşüne başvurulan bir NATO pilotu, Cuma günü düşürülen Türk uçağının büyük bir ihtimalle Suriye hava savunma sistemlerini test etmekte olduğunu söyledi.

David Cenciotti’nin yayına hazırladığı The Aviationist adlı havacılık bloğunda dün yer alan bir makale, önemli bir iddiaya yer verdi. Cenciotti tarafından kaleme alınan makalede Suriye açıklarında düşürülen Türk uçağının Suriye hava savunma sistemlerini test etmek üzere uçarken düşürülmüş olmasının yüksek bir ihtimal olduğuna değinildi. Bu iddia ise daha önce bir Türk F-16’sında ikinci pilot olarak görev yapmış bir NATO pilotuna dayandırıldı.

Cenciotti, “Türk Fantom’u hava savunma sistemlerinin savaşa hazırlığını sınamak için Suriye hava sahasını ihlal etti” başlığını taşıyan makalesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarına da değindi.

Davutoğlu’nun yaptığı “Uçak Türkiye radar sistemini test ediyordu" açıklamasını hatırlatan Cenciotti, “Hala açıklanamamış bir şey var ki o da, bir (R)F-4'ün Suriye kıyılarından sadece 1 kilometre açıkta neden yüksek hızda alçak uçuş yaptığı... Önümüzde 3 seçenek var: Sürüş hatası, hava durumu veya hava savunma sistemleri hazırlık seviyesini test etmek için kasıtlı hava sahası ihlali... diye yazdı.

Makaleye yapılan yorumlardan bazılarında uçağın Lazkiye kıyısına 1 kilometre mesafede vurulduğu iddiasının Suriye tarafından dile getirildiği ve bunun doğru olmayabileceği belirtildi. 

Cenciotti makalesinde uçağın vurulduğu sıradaki hızına ve irtifasına işaret ederek, "Uçağın Suriye hava sahasını ihlal ettiğindeki irtifası oldukça ilginç. Uçak aşırı alçaktan uçuyordu (ve muhtemelen optik olarak, radar kilidi olmaksızın vuruldu)” diye yazdı. 

Pilotlar pozisyonlarının farkındaydı

Cenciotti pilotların pozisyonlarının farkında olduğunu da şu şekilde savundu:

“Sürüş hatası ihtimali hiçbir zaman yanlışlanamayacak olsa da, uçağın taşıdığı ekipmanlar, uçağın 2 pilot tarafından uçurulduğu gerçeği ve uçağın "tehlike bölgesi' yakınında uçtuğunu göz önüne aldığımızda, uçaktaki iki pilotun pozisyonlarının gayet farkında olduklarına inanmamız için yeterli neden var.”
Uçak Suriye hava savunma sistemlerini sınıyordu

Makalede görüşüne yer verilen bir NATO pilotu ise şunları söyledi:

“Yüksek hız-alçak uçuş yaptığınızda, ya düşman hava sahasına girip uçak üstündeki sensörleri (kayıt cihazlarını) kullanmak için garip bir deneme yapıyorsunuzdur, ya da bulutlar aracılığıyla gizlenmeye çalışıyorsunuzdur. Öte yandan, İstihbari Gözlem Keşif Uçuşu yaptığınızda 12 deniz mili mesafede uçmak oldukça saçma olsa da, bence Suriye hava savunma sistemlerini test ediyorlardı. Sanırım şimdi net bir fikre sahipler ve olaydan öğrendiğimiz en ilgi çekici ayrıntı da bu.”
Suriye uçağın kaçtığını düşünmüş olabilir

Cenciotti uçağın Suriye’den kaçan bir pilot zannedilerek vurulmuş olabileceğini ileri sürerek, geçtiğimiz hafta Ürdün'e kaçan uçak gibi “yeni bir utanç yaşamamak için uçağı Türkiye'ye varmadan düşürmek istemiş olabilirler" dedi. 


Cenciotti’nin görüşüne başvurduğu NATO pilotunun, "İnsanlar, radar sistemini veya tepki süresini test etmek için hava sahasını ihlal etmeyi nadir görülecek bir olay olarak düşünse de, Türkiye ve Suriye için bu pek de nadir değil" sözlerini de aktardı.

(soL-Dış Haberler)

Hiç yorum yok: