23 Haziran 2012 Cumartesi

HPG Anakarargah Komutanı Nureddin Sofi : Kürtleri Her Yerde Korumaya Hazırız

Kürdistan'ın Dört parçasından gençleri biraraya getiren Kürdistan Meşru Savunma Gerilla Ordusu HPG
HPG Anakarargah Komutanı Nureddin Sofi
HPG Anakarargah Komutanı Nureddin Sofi, Esad rejiminin Kürtlere yönelmesi halinde Kürtleri korumaya hazır olduklarını belirtirken, bu tavırlarının Kürdistan’ın diğer parçaları için de aynı olduğunu söyledi. Sofi, 2011 yılının son aylarında gerillaya 1600 gencin katıldığını belirtti.

Federal Kürdistan Bölgesi’nde yayın yapan NRT televizyonuna mülakat veren HPG Komutanı Nureddin Sofi, Ortadoğu’nun yeniden dizayn sürecinde olduğunu belirtirken, Kürtlerin artık statüsüzlüğü kabul etmeyeceğine işaret etti.

Gerillanın Güney Kürdistan sınırlarındaki varlığının Güney Kürdistan’ın güvenliği için de bir güvence oluşturduğunu ifade eden Sofi, “Güney Kürdistan’ın birçok sınır bölgesinde HPG güçleri var. Ama hiçbir zaman Güney Kürdistan halkı için bir tehdit unsuru olmadı. Biz Güney Kürdistan’ın kazanımlarını kendi kazanımlarımız olarak görüyoruz. Biz biliyoruz ki Amed Hewler’siz, Qamişlo Mahabad’sız olmaz” dedi.

“Türk devletinin Güney Kürdistan’da tek amacı vardır, o da Musul ve Kerkük’tür” diyen Sofi, Türk devletinin 1923’ten bu yana halen bu iki bölgenin topraklarından koparılmasını kabul etmediğini söyledi.

Gerillaya katılımlar konusunda da bilgi veren Sofi, sadece 2011 yılının son aylarında 1600 gencin gerilla saflarına katıldığını belirterek, bu durumu bölgesel gelişmeler ve Türk devletinin artan baskılarına bağladı.

“PKK nasıl silah elde ediyor?” şeklindeki bir soruya Sofi, “PKK bölgedeki herhangi bir devletten silah almıyor. İnanmayanlar buyursun araştırsın” dedi. PKK hareketinin Kürt halkının desteğiyle yürüdüğünü belirten Sofi, “Bu nedenle, Ortadoğu’da hiçbir güç ve devletin PKK’ye silah verdiği söylenemez ve bu da doğrulanamaz” diye kaydetti.

Sınır konusuna da değinen Sofi, bir gerilla hareketi olduklarını ve sınırları tanımadıklarını ifade etti. Sofi, “Kürdistan topraklarındaki sınırlar Kürtlerin iradesi dışında çizilmiş. Bizim için biçimsel sınırlardır” şeklinde konuştu.

PKK’nin Batı Kürdistan’a (Suriye) yerleştiği iddialarını da yalanlayan Sofi, Batı Kürdistan’da halkın kendi oluşturduğu meşru savunma güçlerinin var olduğunu ve bunların da HPG ile bağlantılı olmadığını söyledi. Sofi, Kürtlerin kendilerini savunmasının uluslar arası hukukun da tanıdığı meşru bir hak olduğunu vurgulayarak, “Şimdi Batı Kürdistan’daki Kürtler bu çerçevede kendi savunmalarını alıyorlar” dedi.

Bununla birlikte her yerde Kürtleri korumaya da hazır olduklarını sözlerine ekleyen Sofi, “HPG Kürdistan halk savunma gücüdür. Kürdistan’ın hangi yerinde Kürtlere baskı varsa, Kuzey, Güney, Doğu ve Batı fark etmez, gerilla Kürtleri korumaya hazırdır” ifadelerini kullandı.

Sofi, Suriye’de Esad rejiminin Kürtlere saldırması halinde HPG olarak Kürtleri savunacaklarını da sözlerine ekledi.

Federal Kürdistan Bölgesi’ne henüz bağlanmayan tartışmalı bölgeler arasındaki Kürt kenti Celewla Belediye Başkanı’nın gerillaya kendilerini korumaları için yaptığı çağrıyı değerlendiren Sofi, Kürtleri her yerde korumaya hazır olduklarını vurguladı. 


ANF

Hiç yorum yok: