22 Haziran 2012 Cuma

Hakkari-Dağlıca'daki Çatışmanın Perde Arkası

Havaların ısınmasıyla birilikte Kürdistan’da her gün çatışma haberleri geliyor. Neredeyse çatışmanın olmadığı gün yok gibi. HPG verilerine göre bu ay içerisinde Türk ordusunun gerçekleştirdiği operasyon sayısı en az 41 olarak belirleniyor. Gerçekleşen bu operasyonlar sonucu yaşanan çatışmalarda ölen asker sayısı ise 86 iken 40’a yakın asker de yaralandı. Tabii bu rakamlara son büyük çatışmanın bilançosu dahil değildi. HPG, son çatışmada 109 askerin öldüğü, 100’den fazla askerin yaralandığı ve 14 gerilla kaybının yaşandığını bildirmişti

Ancak bu ağır bilanço Türkiye kamuoyundan gizleniyor. Sözde “çözüm” tartışmaları gölgesinde Yüksekova ve Şemdinli’de yaşanan çatışmalardaki asker kayıpları da gizlendi. “Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının alelacele bölgeye götüren neydi?” şeklinde kafalarda yer alan soru işaretlerine yetkililer herhangi bir yanıt vermiyor.

OPERASYON GÜCÜNE YÖNELİK BİR EYLEM

19 Haziran sabahı saat 04.00 sularında yaşanan çatışmalara ilişkin bilgileri HPG kaynaklarından alıyoruz. Çatışmanın üzerinden 48 saat geçmeden 21 Haziran günü HPG kendi sitesinde çatışmaya ilişkin açıklama yaptı. HPG, “gerilla güçlerimizi imha etmeyi hedefleyen bir operasyon hazırlığında bulunan işgalci TC ordusuna ait askeri üslere yönelik gerillalarımız tarafından devrimci bir operasyon gerçekleştirilmiştir” dedi. HPG açıklamasında yapılan bu değerlendirmeyi gerillalara sorduğumuzda, “Kürdistan’ın bütün şehirlerinde olduğu gibi aylardır Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli alanlarına yönelik yoğun bir askeri yığınak ve aralıksız devam eden askeri operasyonlar söz konusu” şeklinde tamamlayıcı bir cevap veriyorlar.

“DEVRİMCİ OPERASYON”

HPG açıklamasının devamında “Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı olan ve sınırdan 20 kilometre içeride bulunan Şitaza karakolu ve çevresinde yaklaşık bir aydır yoğunlaşan asker ve askeri malzeme yığınağını takip eden gerillalarımız, operasyonu başlatmak üzere olan düşman gücüne yönelik devrimci bir operasyon düzenlemiştir. Şıtaza karakolunun büyük bir bölümü imha edilmiş, çevresinde bulunan 2 askeri üs gerillalarımızca ele geçirilmiştir” ifadeleri yer alıyor.

ASKERLER CENAZELERİNİ ALAMADI

Çatışmaların arka perdesini gerillalardan şöyle öğreniyoruz:

“Gerillanın esas hedeflediği Şitaza karakolunda 200’den fazla asker olduğu söyleniyor. Ve bu karakolun savunmasını yapan iki tepe de gerillaların eline geçerken karakolda bulunan birçok asker mevzisi de gerillalar tarafından imha edilmiş. Sabahın erken saatlerinde gerillanın gerçekleştirmiş olduğu bu eylemde Türk ordu güçleri bir şok yaşamış. Öyle ki askerlerin ilk yaptıkları şey gelip cenazelerini almakmış. Amaç yedikleri ağır darbeyi ve asker kayıplarını kamuoyunda gizlemek! Ama gerillaların müdahalesi ile askerler kendi cenazelerini ve yaralılarını bile alamamışlar. HPG kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre sabahın ilk saatlerinde karakolun çevresi bir sis tabakasıyla kaplıymış. Askerler bu sisten yararlanarak gelip bazı asker cenazesi ve yaralılarını almışlar. Ama havanın açılmasıyla birlikte çatışmalar yoğunlaşmış ve askerler bölgesindeki ölü ve yaralılarını alamamışlar.”

4 HELİKOPTER DÜŞTÜ

Akşam karanlığına kadar çok şiddetli çatışmaların yaşandığı alanda 4 Skosky tipi helikopterin düştüğü bilgisi geldi. Bu arada HPG resmi açıklamasında “1’i Mamışka, 1’i Zeri Sor, 1’i Reskê üçgeni ve 1’i de Serpêl” mıntıkalarında olmak üzere dört helikopter düşürüldüğünü ve tamamen imha olduğunu belirtti. Düşen 4 helikopterin yanı sıra 6 tane Skosky tipi helikopter ile 3 tane Kobra tipi helikopterin de darbe aldığı ifade edildi. Ayrıca bir panzer ile bir akrep tipi askeri aracında imha edildiği bilgisi HPG tarafından verildi.

CENAZELERİ KARANLIKTA ALDILAR


Gün boyu yaşanan çatışmalarda asker kayıplarının daha da arttığı bilgisi geliyor. Gerillalardan alınan bilgilere göre düşen helikopterler sonrası alana yaklaşamayan Türk ordu güçleri kendi asker cenazelerini ve yaralılarını almak için akşam karanlığını beklemiş. Karanlıkta faydalanan Türk ordusu kendi ölü ve yaralılarını alanda uzaklaştırabilmiş. Tabii karanlıkta götürülen cenaze ve yaralı askerler her zaman olduğu gibi yine Türkiye kamuoyunda gizlendi.

Diğer bir çatışma alanı olan Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Rubarok ve Yüksekova ilçesine bağlı Oramar askeri üslerinden müdahalede bulunmak isteyen Türk ordu güçleri de gerillalara tarafından püskürtülmüş. Hatta yoğun yaşanan çatışma ortamında birçok yerde tepeleri ve araziyi tutmak isteyen askerler gerillalar tarafından vurulunca askerler geri çekilmek zorunda kalmış. Alan tamamen gerillanın denetime geçmiş.

KÖYLÜLER ASKERLERİN ATEŞİ ALTINDA KALDI


21 Haziran günü çatışma bölgesinde yer yer sıcak temasın yaşandığı belirtiliyor. Gerilla kaynakları, çatışmaların yoğun yaşandığı Oramar Vadisinin askerler tarafından yasaklandığı ve sivillerin alana girmesine izin verilmediği bilgisini veriyorlar. Yerel kaynaklarda aldığımız bilgilere göre alanda bulunan köylülerin askerlerin açtığı ateş sonucunda zor anlar yaşadığı hatta bir köylünün de yaralandığı ifade edildi.

Daha sonra, ağır darbe alan Türk ordusunun savaş uçaklarıyla Güney Kürdistan’da bulunan bazı köyleri ve çevresini bombaladığı bilgisi geliyor. HPG kendi açıklamasında da “19 Haziran günü 19.00 ile 23.00 saatleri arasında Medya Savunma Alanları’na bağlı Zap alanı sınırları içinde bulunan Duhok’un Şeladize kasabasına bağlı Çemço alanı ile Saca ve Kunişka köylerine yönelik işgalci TC ordusu tarafından savaş uçaklarıyla bombardıman düzenlenmiştir” diyor.

Açıklamada ayrıca şöyle deniliyor: “19 Haziran günü 18.00 ile 18.30 saatleri arasında Medya Savunma Alanları’na bağlı Gare alanı sınırları içinde bulunan Duhok’un Şeladize kasabasına bağlı Heft Tebaq ve Gare silsilesine yönelik işgalci TC ordusu tarafından obüs ve havan toplarıyla bir bombardıman düzenlenmiştir. Bombardıman sonucunda alanda köylülere ait bağ ve bahçeler büyük zarar görürken, alanda başlayan yangın halen devam etmektedir.”

HPG kaynaklarında bombardımanın sadece bu iki alana değil aynı zamanda Zagrosların Avaşin hattına, Kontere alanına yönelik savaş uçaklarıyla bombardımanın yapıldığı belirtildi. Ayrıca Haftanin’de bulunan Haftanin köyü, Kato Sule, Gire Sipan ve Betalma çevresine yönelik de havan ve obüs toplarıyla saldırının yapıldığı ifade edildi. 


ANF

Hiç yorum yok: