5 Haziran 2012 Salı

Faşist Türk Ordusu Bitlis'te Ormanları Bilerek Ateşe Veriyor

 


Bitlis merkeze bağlı Gêliye Sex Cıman bölgesinde orman yangınının Türk askerlerinin sabotajı olduğu öğrenilirken, yangının yayılması için de top atışları yapıldığı ve helikopterlerle alanın bombalandığı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre Gêliye Sex Cıman bölgesinde 6 korucunun HPG tarafından tutuklanmasının ardından bölgeye konuşlandırılan çok sayıda asker, teçhizat ve helikopter aracılığıyla sık ormanlık alanda yapılan sabotajlar neticesinde yangın çıktı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün yolladığı araçların yangın bölgesine müdahale etmesine izin vermeyen ordu güçleri helikopterler ve toplarla alanı bombalayarak, yangının yayılmasını yol açtı.

Geliye Sex Cıman bölgesi, 4 Haziran günü 1 skorsky tipi helikopterin isabet aldığı bölgeye 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. HPG’nin 18 Mayıs günü gözaltına aldığı 6 korucu da 30 Mayıs günü serbest bırakılmıştı.

DOĞA DÜŞMANI HÜKÜMET VE ORDU

Kürtlerin her hak talebinin yanı sıra Türk rejimi Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya da “düşmanlık” yapıyor. Türk ordusu her yaz olduğu gibi bu yaz da PKK’ye karşı mücadele altında orman katliamı yaparken, AKP hükümeti askeri amaçlı yollar ve barajlar inşa ediyor, Kürdistan’ın doğal güzellikleri ve tarihini sular altında bırakıyor. Hükümet orman yangınlarını görmeyerek teşvik ediyor.

1 Haziran günü Dersim’in Alacık Köyü kırsalı kobra helikopterler tarafından bombalanırken, birçok noktada yangın çıktı.

28 Mayıs’ta Şırnak il sınırları içinde bulunan Cudi dağına yönelik yapılan topçu saldırıları ardından dağın birçok noktasında yangın çıktı.
1 Mayıs günü Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Bamitnê Köyü ve Şathê Köyü kırsalında dağlık alanlar havadan ve karadan bombalanarak yangın çıkarıldı.

Bu her üç orman yangınına da herhangi bir müdahale olmadı. Son yıllarda TSK kaynaklı orman yangınlarında büyük artış yaşandığı gözleniyor.

ANF’nin oluşturduğu bilançoya göre TSK 2011 yılında Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 60’a yakın alanda orman yangını çıkarırken, 2010 yılında, 90’lı yıllarda bile görülmemiş düzeyde orman yangınları ortaya çıktı.

İHD Diyarbakır Şubesi’nin geçen Ocak ayında açıkladığı 2010 Yılı Hak İhlalleri Raporu’na göre, Kürdistan’da birkaç ay içerisinde 98 alanda ormanlar ateşe verildi. 2009 yılı Haziran-Eylül arasında 62 kez yangın çıkarılmıştı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: