5 Haziran 2012 Salı

Ermenistan ile Azerbaycan Arasında Çatışma



Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan çatışmada 5 Azerbaycan askerinin öldüğü açıklandı. Bu çatışmanın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Erivan’a, Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu’nun ise Bakü ziyaretine denk gelmesi dikkat çekti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni askerlerinin Gazah bölgesindeki Aşağı Eskipara köyüne saldırdıkları sırada çatışma çıktığını iddia etti. Çatışmada Azerbaycan ordusunun 4 askerinin öldüğü, 2’sinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, bir askerin ise Gazah bölgesinin tepelerindeki Ermeni mevkilerinden açılan ateş sonucu öldüğü belirtildi.

SARKİSYAN UYARMIŞTI

Bir önceki gün, Ermenistan üç askerlerinin Azerbaycan ordusu tarafından Yukarı Karabağ bölgesine yapılan sızma sırasında öldürüldüğünü bildirmişti. Bu bölge Sovyetlerin çöküşü sırasında yaşanan çatışmadan bu yana Ermenistan’ın kontrolünde bulunuyor.

Nisan sonuna Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan’ı uyararak, saldırılar karşısında Azerbaycan ordusuna “uygun reaksiyon” göstereceklerini belirtmişti.

CLINTON ERİVAN’DA

Bu çatışmalar Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Erivan’a, Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu’nun ise Azerbaycan’a ziyaretine denk geldi. Çarşamba günü Bakü’yü ziyaret edecek olan Clinton, her iki ülke arasındaki gerilimden çok endişe duyduğunu söyledi.

Clinton, “Zora başvurma Yukarı Karabağ çatışmasını çözmeyecek” diyerek güç kullanılmaması gerektiğini belirtti.

KIVRIKOĞLU BAKÜ’DE

Clinton’un Erivan ziyareti sürerken, Org. Hayri Kıvrıkoğlu da bugün Azerbaycan’ı ziyaret etti. APA ajansına göre bu ziyaret Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın daveti üzerine gerçekleşti. Gündemlerinde ise Türk ve Ermenistan silahlı güçleri arasındaki işbirliği var.

Bakü ile Erivan arasında 1994 yılında ateşkes imzalanmıştı. Ancak her iki ülke, Güney Kafkasya’da gerilim kaynağı olmaya devam eden Yukarı Karabağ bölgesinin statüsü konusunda anlaşmaya varamıyorlar. İran, Rusya ve Türkiye asındaki bu bölgeye stratejik bir önem atfediliyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: