20 Haziran 2012 Çarşamba

Demirtaş:Ölümlerden Sorumlusunuz

Ölümlerin biran önce durması için defalarca yaptıkları çağrıyı tekrarlayan BDP Eşbaşkanı Demirtaş, PKK ve Türk Hükümeti'nin siyasi çözüme şans tanımasını isteyerek, "Bu savaşı durdurmak ve bitirmek dışında seçeneğimiz yoktur. Bu savaş bitmelidir" dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Urfa Cezaevi'nde yaşananların açık bir devlet katliamı olduğunu belirterek, "15 insanı katlettiniz. Şimdi çıkıyorlar 'yangın' diyorlar. Ne yangını. İsyan var orda isyan" dedi.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Grup toplantısını Sivas Katliamı'nda katledilenlerin yakınları ve Alevi kurum temsilcileri de izledi.

Son çatışmalar


Demirtaş, Hakkari'nin Dağlıca (Oramar) bölgesinde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Demirtaş, şunları söyledi: "Ölmenin ve öldürmenin hiçbir sorunumuzu çözmeyeceği, ölümlerin biran önce durması için defalarca yaptığımız çağrıyı bir kez daha tekrarlamak istiyorum. PKK her türlü silahlı faaliyetlerine son versin, hükümet de her türlü askeri operasyonu durdurup hep birlikte siyasi çözüme şans tanısınlar. Bu ölümler karşısında sessiz kalmak, çözüm üretmek için çaba sarf etmemek bizleri insanlığımızdan uzaklaştırır. Diyaloğu, müzakereyi, sorunları konuşarak çözmeyi ihanet sayanlar da, elinde iktidar gücü olmasına rağmen diyalog kanalları yerine baskıyı ve şiddeti yöntem olmaktan çıkarmayanlar da elbette bu ölümlerden sorumludurlar. Bu savaşı durdurmak ve bitirmek dışında seçeneğimiz yoktur. Bu savaş bitmelidir. Öfke ve nefret yerine ortak aklı öne çıkarıp barışı savunmak zorunda olduğumuz günlerdeyiz."

'2 Temmuz'da Sivas'ta olacağım'


Mersin'de yapılan Alevi çalıştayına değinen Demirtaş, "Bizler Alevi yurttaşlarının eşit yurttaşlık temelinde çözümüne ilişkin tartışmak istedik. Konuyu birinci elden sorunu yaşayanların önde gelenleri ile konuşarak tartıştık. Bundan büyük bir güç aldık" dedi. Demirtaş, 2 Temmuz günü Sivas'ta yapılacak anmaya kendisinin de katılacağını belirterek, Sivas Katliamı'na sadece Alevi yurttaşların tepki göstermesinin yetmediğini söyledi.


Demirtaş, Alevi yurttaşların temel haklarının da anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirterek, "Bu konuda en fazla sorumluluk hisseden bizleriz. Bu konuda tereddütsüz bir yaklaşım gösteriyoruz. Aleviliğin devlet tarafından tanımlanmasını kabul etmiyoruz. İnsanların inancının sınırlarının, kutsal mekanlarının Diyanet veya devlet tarafından belirlenmesine onay vermeyeceğiz. Devletin buna hakkı yoktur. Devlet ancak buna saygı duyar bunun koşullarını yaratır bunun ötesinde bir şeye karışamaz. Yeni Anayasa'da bu talepler yer almalıdır" dedi.

Cezaevlerindeki durum


Demirtaş, Urfa Cezaevi'nde katliam yapıldığını belirterek, her hafta yaptıkları grup toplantısında cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini anlattıklarını, ancak bunun görmezden gelindiğini söyledi. Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cezaevlerindeki durumun Suriye'deki cezaevlerinden daha vahimdir. 10 kişilik yerde 30 kişi kalıyorsunuz yıllarca. Hücrenin içinde adım atacak yer yok. Orda nefes alacak oksijen yok. İçerde nefes alamıyorsunuz. Canlı canlı fırının içine konulmuş bekletiliyorsunuz. Oralar işkencehanedir, mezardır. Türkiye'de yanmayan cezaevi yok. Sadece Urfa'dan cenaze ve duman çıktı. Oradakiler insandır. Aylardır niye tutuklu olduğunu bilmeyen insanlar var orada."

Yangın değil, isyan


Demirtaş, yapılanların insanlık suçu olduğunun altını çizerek, "Cezaevinde yangın çıktı diyorlar. Ne yangını? İsyan çıktı isyan. İnsanlar onursuzluğu kabul etmiyor. Kendini yakıyor. Sistem iflas etmiş" dedi. Urfa Cezaevi'nde yaşananların açık bir devlet katliamı olduğunu söyleyen Demirtaş, "15 insanı katlettiniz. Ortada yanlışlıkla çıkmış bir yangın falan yok. Cezaevlerinde yaşanan faşizme isyandır" dedi.

Van'daki tezgah


BDP'li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın daha karar kesinleşmeden görevden alındığına dikkat çeken Demirtaş, şunları vurguladı: "Tezgah önceden bellidir. Gardiyan bile biliyor Bekir Kaya'nın tutuklanacağını. Cezaevinde bir hafta önce hazırlık yapılıyor. Bu odaya Bekir Kaya gelecek deniliyor. Adil yargılamaya bak. Biz bu bakana bakan mı diyeceğiz. Van halkı mücadelesi ile bakanın ve mahkemenin meşruiyetini tanımadığını gösterdi" dedi. 

BDP’nin 1 yılı


Demirtaş, 12 Haziran seçimlerinin üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsatarak, bu güne kadar hiçbir muhalefet grubunun gösteremediği performans ile denetim ve yasama faaleyitlerine katıldıklarını söyledi. Demirtaş, "1 yıl içinde Meclis'e 200 araştırma önergesi verdi. 62 kanun teklifi verdik. Her biri Türkiye'nin en önemli konularına dairdir. Meclis kürsüsünde her gün onlarca defa söz alarak konuştuk. Hakkımızda 672 fezleke hazırlandı. Son 5 yıldır en etkili faaliyeti yapıyoruz ama biz her şeyden önce kendimizi eleştiriyoruz. Çünkü halkımız daha büyük şeyleri hak ediyor. Ağır bedeller ödeyerek bize temsiliyet verdiler" dedi.


Demirtaş, yaşananlara karşın ayakta olmalarının nedeninin dilenerek değil direnerek gelmeleri olduğunu belirterek, "Bundan sonra bir adım gideceksek aynı şekilde yürüyeceğiz. Daha fazla çalışacağız özgürlüğe her gün daha fazla yaklaşacağız. Biz onuru, emeği, kimliği ve duygusu ile insanız her şeyden önce. Biz ancak direnenlere minnet duyarız. Biz onların temsilcisiyiz çünkü. İşte o kahramanlara minnet duyacağız" diye konuştu.


Hiç yorum yok: