13 Haziran 2012 Çarşamba

Clinton Sinyali Verdi, AKP Cizre-Nusaybin Hattında Tankları Suriye Sınırına Konuşlandırılıyor

Clinton'dan sinyali alan AKP Hükümeti tankları Suriye sınırına konuşlandırıyor. İlginç olan ise Clinton'ın AKP Dışişleri Bakanı edasıyla büyük Kürt şehri Halep'i hedef göstermesi ve Türkiye'nin ''stratejik kırmızı çizgileri''nden bahsetmesi...Emperyalizmin uşaklığı tam olarak bu olsa gerek.
Suriye'deki kriz derinleşirken, Türkiye'nin Suriye ile sınırı olan Şırnak'ın Cizre ilçesi ile Mardin'in Nusaybin arasında kalan bölgedeki askeri birliklerde bulunan tanklar sınır kesimine konuşlandırıldı.

Cizre ilçesinde bulunan tank taburundan çıkan tanklar, sınır kesiminde Suriye'nin Andivar bölgesine bakacak şekilde konuşlandırılırken, sınır karakollarında güvenlik amacıyla bulundurulan tankların da Suriye sınırına gönderildikleri ve tankların namlularının sınıra çevrildiği bildirildi.

Bölgesel savaş tehlikesi giderek büyürken, tankların sınıra sevk edilmesi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un “kırmızı çizgi” açıklamasından sonrasına denk geldi.

HALEP ALARMI

ABD düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le birlikte konuşmacı olarak katılan Clinton, ''Suriye güçlerinin son iki gün içerisinde Halep çevresinde yığınak yaptığına dair bilgi edindiklerini'' belirtti. Clinton, bunun, "stratejik ve ulusal çıkarları" açısından Türkiye için bir "kırmızı çizgi" olabileceğini söyledi.

"Edindiğimiz bilgiye göre, Suriye güçleri son 24-48 saat içerisinde Halep çevresinde yığınak yapıyor" diyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Bu, stratejik ve ulusal çıkarları açısından Türkiye için bir kırmızı çizgi olabilir. Dolayısıyla bunu çok dikkatle takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye’nin ikinci büyük kenti olan Halep, aynı zamanda Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı ve çok örgütlü olduğu bir kent olarak da dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye-Katar ikilisi ile Batılı ülkelerin desteğindeki Suriye Ulusal Meclisi’nin başına bir Kürt getirilerek, konseye katılmayan Kürtler ve Suriye’deki diğer dini ve etnik azınlıkların desteğinin alınması planlandı.

Kamuoyunda tamamen deşifre olan ve iç bölünmeler yaşayan Ulusal Konseyi “inandırıcı” ve “güvenilir” kılma çabası sürerken, Clinton’un açıklaması ve sınır hattına yerleştirilen tanklar “dış müdahale için ön hazırlıkların” yapıldığı yorumlarına neden oldu.
Bu arada İngiliz İndependent gazetesinin bugün manşetten geçtiği, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu’nun Müslüman Kardeşler kanadına silah yardımı yaptığı haber de bunu doğrular nitelikte.
MİT’İN ADAMLARI…


Gazete, Ankara’daki bir batılı diplomata dayanarak geçtiği haberde, Suudi Arabistan ve Katar'ın 3 hafta önce, Türkiye üzerinden muhalif Özgür Suriye Ordusu'na silah temin ettiğini, teslimatın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. Kalaşnikof, makineli tüfek, el bombası ve tank savarlardan oluşan silahların “yalnızca Suriyeli Müslüman Kardeşler grubuna yakın muhaliflere yapıldığını” belirten ismi açıklanmayan batılı diplomat, geçtiğimiz günlerde başına Kürt Abdulbasit Seyda’nın getirildiği Suriye Ulusal Konseyi’nden (SUK) bahsederken, MİT’i kastederek ‘onların adamları’ demesi dikkat çekti.

Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi Başkan Yardımcısı ve PYD’nin lideri Salih Muslim Muhammed, geçtiğimiz günlerde ANF’ye yaptığı açıklamada, Türkiye ve batılı ülkelerce desteklenen, İstanbul’da kurulan SUK için “Uluslar arası güçlerin elinde bir oyuncağa dönüştüğünü herkes biliyor artık” demişti.

Muslim, Suriye’nin önünde Arap Birliği ve BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın 6 maddelik barış planı çerçevesinde Suriye’de bulunan gözlemci grubu 3-4 bin kişilik barış gücüne dönüştürme dışında bir seçeneğin kalmadığını belirterek, aksi durumda iç savaşın kaçınılmaz olduğunu sözlerine eklemişti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: