17 Haziran 2012 Pazar

Çandar 'Türkiye, Kürtlerin Tost Halinde Sıkıştırılmasını İstedi'

Gazeteci Çandar 'Türkiye-Irak-Kürdistan ilişkisini' değerlendirdi.
 
DİYARBAKIR - DİSA'nın düzenlediği "Irak Türkiye ilişkileri ve Kürdistan" konulu söyleşide konuşan Gazeteci Cengiz Çandar, Türkiye'nin bölgede yaşanan değişimler sonucu Kürtlere haklarını tanıması gerektiğinin farkında olduğunu bundan dolayı PKK'yi devre dışı bırakmaya çalıştığını söyledi.

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) Sümerpark Cep Sineması'nda "Irak Türkiye ilişkileri ve Kürdistan" konulu söyleşi düzenledi. Söyleşide konuşan Gazeteci Cengiz Çandar, Irak'ın kuruluş sürecini tarihsel olarak değerlendirerek, Irak sınırlarının 1. Dünya savaşı döneminde İngiltere ve Fransa müdahaleleriyle şekillendiğini ve aynı süreçte İran, Suriye gibi Ortadoğu'da bulunan ülkelerinde şekillendiğini ve "sakat" bir süreç olduğunu ifade etti. Irak'ta yaşayan Kürtlerin başından bu yana Özerklik istediklerini ifade eden Çandar, "Kürtlerin bu talepleri Irak'ın Milletler Cemiyeti bünyesine katıldığı 1938 yılında tamamen unutuldu. Ancak buna karşılık oradaki Kürtler sürekli olarak mücadele etti. Bu süreçte müzakereler sonucu anlaşmaya varılmak üzere iken Türkiye müdahale ederek süreci durdurdu. 1991 yılında gerçekleşen savaş sonucunda ise fiili olarak Kürtlerin talepleri uygulanmaya başlandı" dedi.

'Türkiye, Kürtlerin tost halinde sıkıştırılmasını istedi'

2003 yılında gerçekleşen savaş sonucunda Irak'ın yeni bir şekillenmeye gittiğini belirten Çandar, 1991 yılında fiili olan Federasyon durumun resmi hale geldiğini ve "Bağımsız Kürdistan" ihtimalini engellemek adına Irak'ın merkezi yönetiminde de Kürtlerin yer aldığını söyledi. Kürtlerin bu durumundan Türkiye'nin sürekli olarak rahatsız olduğunu belirten Çandar, "Türkiye hep merkezin güçlü olmasını ve Kürtleri tost halinde sıkıştırmasını istedi. Çünkü oradaki Kürtlerin hak elde etmesi bu topraklardaki durumu da etkileyecekti. O yüzden Türkiye'nin Erbil yönetimine karşı tavrı hep farklı oldu ta ki geçen yıla kadar. Geçen yıl Başbakan Erdoğan Erbil'e ziyarette bulundu" şeklinde konuştu.

'Bağımsızlık ile enerji takası söz konusu'

Bu ziyaretin sıradan bir ziyaret olmadığını dile getiren Çandar, "Federal Kürdistan başından bu yana bağımsızlık istiyor ancak komşu ülkelerden birinin desteklemediği koşulda bu imkansız olduğunu biliyor. Kürtlerin elinde büyük bir petrol ve doğalgaz rezervi var Türkiye'nin ise büyük bir enerji talebi var. Bağımsızlık ile enerji takası söz konusu. Tabi Türkiye bu koşulda Türkiye içinde bulunan Kürtlerin de Özerklik benzeri hakları kazanması gerektiğini biliyor ama bu durumda PKK'yi devre dışı bırakmak istiyor. Özerklik benzeri bir hak tanımı yapabilir ama bunu Demokratik Özerklik isteyenlerin taleplerini göz ardı ederek yapmaya çalışacak. Bu sebeple bu gerginlik devam ediyor" dedi.

DİHA

Hiç yorum yok: