7 Haziran 2012 Perşembe

BDP’den Van’daki Gözaltılara Sert Tepki

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya gözaltına alınırken...
BDP, Van’da bugün düzenlenen ve aralarında 6 belediye başkanının da bulunduğu 19 kişinin gözaltına alındığı operasyonun “Koordinasyon içinde, tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış operasyon” olduğunu belirterek kınadı. BDP, “Ne yaparsanız yapın, Van’ı alamayacaksınız. Van halkı sizin siyasi soykırım operasyonlarınıza Van’ı vermeyerek yanıt verecektir” dedi.

BDP Eşbaşkan Yardımcısı Filiz Koçali, Van’da bu sabah düzenlenen, aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 6’sı belediye başkanı 19 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili açıklama yaptı.

Van’da belediye meclis üyeleri, il ve ilçe yöneticileri ile kadın meclisi üyelerinin tutuklandığı sayısız operasyonlar yapıldığını belirtilen açıklamada, Yine bu sabah Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Edremit Belediye Başkanı Abdülkerim Sayan, merkeze bağlı Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Başkale İlçe Belediye Başkanı Hecer Sarihan, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, Özalp İlçe Belediye Başkanı Murat Durmaz, Başkale eski ilçe başkanı Derviş Polat, Muradiye İlçe başkanı Şirin Yıldız ve Van eski İl Başkanı Cüneyt Caniş gözaltına alındı” dedi.

Açıklamanın devamında, operasyonun koordine içinde, tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış bir operasyon olduğuna dikkat çekilerek şöyle dendi:

“Van’daki gözaltılar Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da gözaltına alınırken hatırlattığı gibi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın "Tek yönlü uyguladığımız entegre bir stratejimiz var devlet olarak. KCK operasyonları koordinasyon içinde, tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış ve yürütülmektedir" diye açıkça söylediği üzere AKP Genel Merkezi’nin ve Hükümetin kararıyla gerçekleşmiştir.

Geçtiğimiz günlerde “Van’ı istiyorum” diyen Başbakan, bu yolla Van’ı alacağını sanıyor. Depremzedeleri evsiz bırakarak, afet bölgesi ilan etmeyerek ekonomik sıkıntıya sürükleyerek Van’dan göç etmeye zorlamaları belli ki Van’ı almaları için yeterli olmadı. Şimdi BDP’li bütün belediye başkanlarını gözaltına alarak ve muhtemelen tutuklayarak Van’ı alabileceklerini sanıyorlar.

Bu gözaltılar ikiyüzlü bir politikanın sonucudur. Partililerimiz, iktidar partisinin bile “yetkilerini aştığını” söylediği, “demokratik ülkelerde böyle mahkemeler yok” dediği Özel Yetkili Mahkemeler eliyle gözaltına alınıyorlar.

Bu gözaltılar, yerel iradeye, yerel meclislere bir darbedir. Halkın kendi iradesiyle seçtiği yöneticilerini elinde bulundurduğu yetkiyle, yargıyla, polisle gözaltına almanın, silahla parlamentoya el koymaktan öz itibariyle bir farkı yoktur.

AKP iktidarı darbecidir. Ne yaparsanız yapın, Van’ı alamayacaksınız. Çünkü Van halkı artık korku duvarını da aştı, demokratik siyasetin önemini de anladı. Van halkı artık sizin “istiyorum” dediğinizde hizaya gelecek bir halk değildir. Van halkı sizin siyasi soykırım operasyonlarınıza Van’ı vermeyerek yanıt verecektir.”

Hiç yorum yok: