10 Haziran 2012 Pazar

AKP Terörünün 10 Günlük Bilançosu: 267 Gözaltı, 101 Tutuklama

Kürtler ile muhaliflere yönelik terör kampanyasını arttıran AKP hükümeti son 10 gün içinde düzenlediği operasyonlarda, aralarında siyasetçi, öğrenci, kadınlar, çocuklar ve köylülerin bulunduğu 267 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 101’i tutukladı.
Kürt sorununun nasıl çözüleceği yönündeki tartışmalar yapıladursun 10 günde siyasi ve askeri operasyonlardaki artış dikkat çekiyor. Son olarak Van ve ilçelerinde yapılan baskınlarda gözaltına alınan 13 kişiden Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van eski İl Eşbaşkanı ve Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Cüneyt Caniş ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler'in tutuklanması ile birlikte son 10 günde tutuklanan 101 kişiden 46'sını BDP'liler oluşturuyor. Gözaltı ve tutuklama dalgasından yalnızca siyasiler değil; eşit, parasız, anadilde eğitim isteyen üniversite öğrencileri, askeri operasyonların hayatlarını kararttığı halk, kürtaj yasağına karşı çıkan kadınlar ve "taş atan çocuklar" da nasibini aldı.

10 GÜNDE 84 BDP’Lİ GÖZALTINA ALINDI 45’SI TUTUKLANDI

Haziran ayı başından bu yana özellikle BDP'ye dönük düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan belediye başkanları, il ve ilçe başkanları, genel merkez çalışanı, meclis üyeleri ve parti üyeleri mahkemelere çıkarıldı. Gözaltına alınan BDP'li 85 kişiden 46'sı tutuklandı. Ağrı'da düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 26 kişiden 16'sı tutuklanırken, Mardin ve ilçelerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 12 BDP'liden 10'u tutuklandı. Yine Siirt, Bitlis, Diyarbakır ve Mersin'de yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan 12 BDP'liden 4'ü tutuklandı. Bingöl'de yapılan operasyonda ise aralarında BDP İl Başkanı Halis Yurtsever'in de bulunduğu 8 BDP'li gözaltına alınırken Yurtsever ile birlikte 3 kişi tutuklandı. Daha sonra üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu tutuklanan 3 BDP'li tahliye edildi. Yine Haziran ayının ilk haftasında yapılan gözaltılarda Diyarbakır'da gözaltına alınan BDP Yerel Yönetimler Komisyonu Üyesi Meliha Karagöz, Mardin Ömerli İlçesi'nde gözaltına alınan BDP Yöneticisi Adnan Erdem ve Yargıtay'da dosyası onaylanan BDP Karaçoban İlçe Başkanı Mehmet Tilki, Erzurum'da tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yine Adana'da gözaltına alınan Silopi Belediyesi çalışanı Mesut Asan tutuklandı. Şırnak'ın İdil İlçesi'nde gözaltına alınan 3 genç ise Newroz'a katıldıkları gerekçesiyle tutuklandı. Aynı ilçede yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 6 yurttaştan 3'ü de çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Son olarak Van merkezli başlatılan operasyonda gözaltına alınan 13 kişiden Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, eski BDP İl Başkanı ve Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Cüneyt Caniş ile İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler mahkeme tarafından tutuklandı.

ÖĞRENCİ AVINDA 102 GÖZALTI, 47 TUTUKLAMA

Haziran ayının 10 günlük diliminde üniversitelerde okuyan Kürt ve demokrat öğrencilere dönük saldırı ve tutuklamalar da devam etti. Ankara, Afyon, İzmir, İstanbul, Kars, Antep, Urfa başta olmak üzere çok sayıda merkezde 102 öğrenci gözaltına alındı bunlardan 47'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ankara merkezli olarak sağlık alanında okuyan öğrenciler ile doktorlara yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 46 üniversite öğrencisinden 13'ü tutuklandı. Afyon'da gözaltına alınan 12 üniversite öğrencisinden 8'i, İstanbul'da gözaltına alınan 12 üniversite öğrencisinin 6'sı tutuklanarak cezaevine gönderildi. İzmir'de gerçekleştirilen operasyonlarda ise gözaltına alınan 5 öğrenci tutuklandı. Dersim, Hatay, Antep, Urfa, Maraş illerinde Özgür Gelecek Gazetesi okurlarına yönelik yapılan operasyonlarda 15 üniversite öğrencisi tutuklandı. Üniversite öğrencilerine yapılan operasyonların sınav dönemine denk gelmesi ve birçok öğrencinin mezun olmak üzere olduğu dikkat çekerken, hafta boyunca İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Elazığ Fırat Üniversitesi'nde öğrenim gören Kürt öğrenciler ırkçı grupların satırlı saldırılarına maruz kalarak yaralandı.

ASKERİ OPERASYONLAR SONUCU 34 GÖZALTI 7 TUTUKLAMA

Havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren askeri operasyonlardan dolayı çatışmaların olduğu bölgelerde yaşayan çok sayıda kişi hem operasyonlardan zarar gördü hem de gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldı. Kayseri'nin Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde yaşanan patlamanın ardından 5 kişi çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Muş'un Varto kırsalında çıkan çatışmanın ardından darp edilen ve birinin engelli olduğu belirtilen 2 köylü gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Dersim'de çıkan çatışmalarda ise hayvanları telef olan ve köyleri zarar gören 9 köylü gözaltına alındı. Hakkari'nin Esendere bölgesinde çıkan çatışmanın ardından askerler tarafından 17 köylü gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Hakkari Şemdinli'de ise bir kaçakçı yakalanarak gözaltına alındı.

KADIN VE ÇOCUKLAR DA DEVLET TERÖRÜNDEN NASİBİNİ ALDI: 47 GÖZALTI, 1 TUTUKLAMA

KGözaltı ve tutuklamaların çok fazla olduğu 10 günlük süre içerinde çocuk ve kadınlar da gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldı. Aralarında Pozantı mağduru B.Y.’nin (17) de bulunduğu 3 çocuk Mersin'de gözaltına alındı. Mahkemeye sevkedilen 3 çocuktan B.Y. tutuklanarak tekrar cezaevine gönderildi. Başbakan Erdoğan'ın kürtajın yasaklanması yönündeki sözlerine tepki gösteren kadınlar da gözaltılara ve polis şiddetine maruz kaldı. Hükümeti ve bakanları protesto eden kadınlara sert müdahale eden polis, 44 kadını gözaltına aldı.

Hiç yorum yok: