18 Mayıs 2012 Cuma

Karadenizli Apocu; Haki Karer



Enternasyonal rengi ile Kürdistan’ın birçok şehrini ve kasabasını dolaşarak, örgütleyen Karadenizin asi çocuğu Haki Karer, Kürt özgürlük direnişinin temellerinin atılmasına öncülük etti. Kontrgerilla tarafından katledildiği tarih olan 18 Mayıs gününü Kürt özgürlük hareketi Karer’in anısına Şehitler Günü ilan etti.

Türkiye’de devrim rüzgârlarının estiği 70’li yıllarda Kürt özgürlük hareketinin öncülerinden olan Karadenizli Haki Karer, Türkiye’nin bağımsızlığının Kürdistan devriminden geçtiğine inananlardan biriydi. 18 Mayıs 1977 yılında katledilişinin ardında Mayıs ayı Kürtler için direniş ve “şehitler ayı” olurken Mayıs’ın 18’i de “Şehitler günü” olarak kabul edildi.

Haki Karer, 1950 yılında Ordu’nun Ulubey İlçesinde fındık üretimiyle geçimini sağlayan tarım emekçisi ailenin bir çocuğu olarak dünyaya gelir. Ortaokulu Ulubey’de okuduktan sonra liseyi de Ordu’da okur. 1971-72 öğrenim yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümüne girer.

Küçük yaşlarda hem yoksulluğu tanımış, hem de emekçiliği. Çocukluğunu Karadeniz’in fındık tarlalarında emeğin ve emekçilerin içinde geçiren Haki Karer, emek dünyasını kendinden bir parça olarak görür. Emek ve emekçilik onun için vazgeçilmez bir gerçeklik olur. Bundandır ki daha lise yıllarında sol ve devrimci düşünceleri benimsemekte gecikmemiş ve tereddüt etmemiş. 1968 devrimci gençlik hareketinde derinden etkilenir. Ordu Fındık Mitingi’nin coşku ve heyecanının içinde yer alır. Liseli yıllarda devrimci düşüncelerle tanışan Haki Karer, üniversiteye başladığında artık solcu ve devrimci bir gençtir.

KÜRT VE TÜRK HALKLARININ KURTULUŞU

Haki Karer’in üniversiteye başladığı yıllar 12 Mart 1971 darbesinin ağır saldırılarının geliştiği bir döneme denk gelir. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakaya gibi devrimci liderlerin 12 Mart faşizmine karşı geliştirdikleri direnişin etkisi içinde kendisini bulur. 12 Mart faşizmine karşı 1973’ten itibaren yeniden kitleselleşerek gelişen devrimci gençlik mücadelesi içinde ön saflarda aktif bir biçimde yer alır. 1973’ten sonra gelişen sol ve devrimci gençlik hareketinin lider ve önde gelen militanlarının büyük çoğunluğunu bizzat tanıma imkanı bulur. Tanıştığı bu devrimci liderlerden en çok etkilendiği ve daha sonraki hayatını belirleyen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olur.

Kürt Halk Önderiyle 1972 güzünde tanışır ve bir daha da birbirlerinden ayrılmazlar. Her iki devrimciyi bir araya getiren temel neden ise Kürt ve Türk halklarının kurtuluşunu iç içe ele alan ideolojik çizgi olur. Eylem ve irade birlikteliğinin geliştiği mücadele arkadaşlığında Öcalan, Haki Karer için “Benim gizli ruhum gibiydi” der.

APOCU GRUPTA ÖN SAFLARDA

Haki Karer, 1973’en sonra Öcalan ile özel yoldaşça ilişkilerini kesintisiz sürdürür. 1974’ten itibaren ise gelişen Apocu gruplaşma içinde yer alır ve ön saflarda çalışan biri olur. Apocu ideolojik grubun oluşması ve grubun Kürdistan’a taşınmasında Kürt Halk Önderi’ne yardımcılık yapacak düzeyde aktif bir katılım sağlar. 1974’te devrimci gençliğin genel örgütü olan Ankara Demokratik Yüksek Öğrenim Derneği’nde (ADYÖD), Öcalan ile birlikte fiili yönetim kurulu içinde yer alır. Böylece 12 Mart darbesi ardından devrimci gençliğin yeniden toparlanması ve örgütlenmesi mücadelesine en ön safta ve aktif katılan bir militan olur.

KÜRDİSTAN DEVRİMİ

Türkiye’nin bağımsızlığının Türk ve Kürt halklarının kardeşliğinden ve Kürdistan devriminden geçtiğine inanan Haki Karer, 1975’ten itibaren devrimci mücadelesini Kürdistan şehirlerinde devam ettirir. Enternasyonal rengi ile Kürdistan’ın birçok şehrini ve kasabasını gezer. Kısa bir zaman diliminde Batman, Ağrı, Adana ve Antep’te grup faaliyetlerini yönetir. Dilini hiç bilmediği Kürtlerin özlemlerini dile getirir. Buralarda çok sayıda Kürt genciyle tanışır. Onlara özgür, eşit ve demokratik yaşamı, bunun için direniş ruhu ve bilincini taşır. Karadeniz’in hırçın ruhlu bu genci büyük fedakarlık gerektiren Kürt özgürlük direnişinin temellerinin atılmasına yılmadan öncülük eder.

ÖCALAN: ÇEVRESİNE ESİN KAYNAĞIYDI

Kendisini Kürdistan devrimine adayan Haki Karer; sadeliği, bağlılığı, cesurluğu, fedakarlığı ve samimiyetiyle mücadelesini sürdürür. Öcalan, Haki Karer için o dönem şunları belirtir:

“Kürdistan devriminin gereğini kavradığı andan itibaren, üniversitenin son sınıfını terk edip yatağını sırtladığı gibi, hiç tanımadığı ülkemize yönelmekte tereddüt etmedi. Beş kuruşu olmadığı zaman, hamallık yaparak mücadeleyi yürüttüğü günler az değildir. Kendisini yakından tanıyanlar en yırtık elbiseleri kendisinin giydiğini, aylarca tek öğün basit bir kahvaltıyla yaşadığını unutmazlar. Tüm olumsuzlukların aşılması için, çevresine bir esin kaynağıydı. Yanında bulunanlar zamanın nasıl geçtiğini fark etmezlerdi. Onunla her zaman birlikte yaşamaya can atarlardı.”

KONTRGERİLLA DEVREDE

1970’lerin sonlarına gelindiğinde Türk devleti Kürdistan’da bir kıpırdamanın olduğunu fark eder. Darbelerle solu ezdiğini düşünen devlet Kürdistan’da gelişen ve bir gençlik hareketi olan Apoculara yönelmeye başlar. Bunun için de öncülük düzeyinde çalışma yürüten kadroları hedef alır. Bunun için Apoculara karşı kontrgerilla devreye sokulur. MİT’in kontrolünde kurulmuş olan “Sterka Sor” adlı kontra bir örgüt devreye sokularak Haki Karer, Antep’te Alaattin Kaplan adında bir kişi tarafından görüşmeye çağrılır. 18 Mayıs 1977’de gerçekleşen randevu sırasında Haki Karer kendisine karşı gerçekleştirilen tuzak sonucu katledilir. Gerçekleşen bu saldırı ile sadece Apocular değil aynı zamanda Kürt ve Türk halkaları arasında gelişen kardeşlik ve devrimci dayanışma da hedef alınmıştı.

KONTRGERİLLAYA CEVAP, PKK’NİN KURULUŞU OLDU

Örgütsel ve eylemsel gelişkinliği ile Kürt özgürlük hareketinde büyük emek sahibi olan Haki Karer, ideolojik gelişkinliğiyle de PKK’nin şekillenmesinde de rol sahibi oldu. Haki Karer’in yaşamını yitirişine cevap olarak Kürt Özgürlük Hareketi önce programını oluşturur ardından da partileşmeye gider. 27 Kasım 1978’de kuruluşu ilan edilen PKK bu cevabın pratik ifadesi olur.

ŞEHİTLER AY VE GÜNÜ

Kürt özgürlük hareketi ve partisi olarak şekillenen PKK, Haki Karer’in yaşamını yitirdiği 18 Mayıs gününü “Şehitler Günü” olarak ilan eder. Mayıs ayı Kürt özgürlük mücadelesi için gericiliğe ve sömürgeciliğe karşı mücadele ayı olur. 19 Mayıs 1978’de PKK’nin öncü kadrolarından Halil Çavgun katledilir. 17 Mayıs 1982’de 12 Eylül faşizmine karşı Diyarbakır Zindanında Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyak bu çizgiyi zindana taşırlar. Direniş ve onun verdiği bedeller PKK’yi “Şehitler Partisi” Mayıs ayını da “Şehitler Ayı” haline getirir.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: