29 Mayıs 2012 Salı

Kaçakçılardan Erdoğan'a Protez Bacaklı Yanıt


Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Roboski'de yaşımını yitiren 34 kişiyi suçlayarak, "Dikkat ederseniz hiçbiri bombalara basmıyor" dedi.

Hava saldırısında ölenleri suçlayan ve neden şimdiye kadar kaçakçılık yaparken mayına basmadıklarını soran Erdoğan, Şırnak-Uludere-Urfa-Hatay'daki sınır köylerinde kısa bir araştırma yapsa, geçim sıkıntısı nedeniyle kaçakçılık yaparken mayına basarak bacaklarını yitiren yüzlerce, binlerce kişiye tanık olabilecek belki.

NEDEN DAHA ERKEN ÖLMEDİLER!

TBMM'de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada "Dikkat ederseniz kaçakçıların hiçbiri bombalara basmıyor. Harita kimlerin elinde olabilir. Bu haritayla bombaların üzerine basmıyor, rahatça gidip geliyorlar. Bakın burası çok hassas. Bu iş, hassas ve gerilimli bir iş" diyerek bir anlamda, kaçakçılık yapanların neden daha erken ölmediğini savundu.

34 kişinin savaş uçaklarının bombalaması sonucu Roboski köyünde 7-8 ay önce çekilmiş bu fotoğraflar.

Fotoğraflardaki kişiler, Başbakan'ın 'Neden mayına basmıyorlar' dediği ve geçim sıkıntısından çay, sigara, mazot getirmek için sınırı geçerken yaşanan patlama sonucu bacaklarını kaybedenler...

SINIR HATTINDAKİ İNFAZLAR


Ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından yayınlanan 2011 hak ihlalleri raporunda kaçakçıların sadece mayınlar değil, askerlerin infazlarına konu olduğunu gözler önüne seriyor. İşte 2011’de yaşanan olaylardan bazıları:

10 Ocak 2011’de, Irak Kürdistan’nın Diyana’ya Xakurke alanında bulunan Geliyê Reş’teki Bermizê köyünde otomobili ile hareket halindeki Nizar İsmail, Türk askerlerinin aracı taraması sonucu ağır yaralanarak çevredeki köylüler tarafından hastaneye kaldırıldı.

29 Ocak 2012’de, Van'ın Özalp ilçesi Yukarı Tulgalı (Axurka Jorî) köyünde, İran'dan mazot getirmeye giden köylüler silahlı saldırıya uğradı. Askerlerinin açtığı ateş sonucu, Recep Dağgezen (15), olay yerinde yaşamını yitirirken, Cumali Altun (18), kolundan yaralandı.

3 Şubat 2011’de Türkiye-İran sınırını akaryakıt kaçakçılığı yapmak amacıyla yasadışı yollarla geçtiği iddia edilen Ömer Pay (15) ve Suat Baykara isimli 2 çocuk, İran askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirirken, Hüsnü Baykara yaralandı.

3 Mart 2011’de, Van’ın Çaldıran ilçesi Üçgözler (Kaşım) köyü yakınlarında, mazot kaçakçılığı yaptığı iddia edilen evli ve bir çocuk babası Cihat Yılmaz (25), askerler tarafından açılan ateşle yaralandı.

23 Mart 2011’de, Van'ın Saray İlçesi'ne bağlı Korucan (Kurcan) Köyü'nde İran'a mazot getirmeye giden Yaşar Vural (15) ile Turgay Vural (17) dönüşte saat 01.00 sıralarında İran askerlerince tarandı. Karnından yaralanan ve 2 saat olay yerinde kalan Yaşar Vural yaşamını yitirdi. Arkadaşının yardımına koşan Turgay Vural (17) de, yakın mesafeden askerlerin açtığı ateş sonucu yaralandı.

12 Nisan 2011’de, Van ili Özalp İlçesi Aşağı Koçkıran Köyü'nde ikamet eden Eyüp Talayman (55) ile Adil Parkel'e (51) kaçak yollarla İran'a geçtikleri ve sınır ihlali yaptıkları iddiasıyla İran askerlerince ateş açıldı. Gece 23.45 sıralarında meydana gelen olayda, Eyüp Talayman olay yerinde yaşamını yitirirken, Adil Pakel de yaralı olarak götürüldüğü hastanede yaşamını yitirdi.

15 Mayıs 2011’de, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Alan Karakolu'ndan İran'ın Zive kentine bağlı Helece Köyü'nden pancar toplamak için 502 ve 503 rakamlı sınır taşları yakınlarında bulunan bir gruba top atışı yapıldı. Top atışında İran'ın Zive kentine bağlı Helece Köyü nüfusuna kayıtlı Kadriye İslami isimli kadın hayatını kaybetti. İsmi öğrenilemeyen 3 kişi ise yaralandı.

27 Haziran 20112de, Türkiye-İran sınırında Geliyê Gohi alanında Türkiye'ye getirdiği mazotu bıraktıktan sonra İran'a geçen Şîrzat (22) adlı kişi İran askerlerince öldürüldü.

31 Temmuz 2011’de Van’ın Çaldıran İlçesi’ne bağlı Soğuksu Köyü’nün Uzunyol Mezrası’nda hayvanlarını otlatan köylülere, “sınırdan yasadışı yollarla geçtikleri” gerekçesiyle, askerlerin, köylülerin “dur” ihtarına uymadıklarını ileri sürerek açtığı ateş sonucu Ercan Uca (29) yaşamını yitirirken; İbrahim Ecevet (24) ve Nejdet Çiftçi (23) de yaralandı.

4 Ekim 2011’de, Van’ın Başkale ilçesi'ne Zernek köyü yakınlarında yol kontrolü yapan korucu ve sivil askerler, sigara kaçakçılığı yaptığı iddia edilen Nurullah Işık yönetimindeki aracı, durmadığı gerekçesiyle silahla taradı. Olayda yaralanan Işık adlı kişi, ameliyata alındı.

23 Kasım 2011’de Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde sınırı geçmek isteyen Suriye vatandaşı 2 kişi, açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Yaralı 2 kişi Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Qilaban (Uludere) ilçesine bağlı Roboski (Ortası) köyünde Irak sınırına sınır ticareti yapmak için giden ve askerler tarafından belirli bir bölgeye yönlendirilen çoğunluğu lise öğrencisi çocuklardan oluşan 34 köylü, Genelkurmay Başkanlığı’nın savaş uçakları tarafından atılan bombalarla öldürüldü.
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: