15 Mayıs 2012 Salı

HDK Delegeleri: HDK’lileşmeliyiz

Halkların Demokratik Kongresi'nin 1. Genel Kurulu'nda konuşan delegeler, HDK kimliğinin oluşturulmasının önemine dikkat çekti, "HDK'lileşmeliyiz" dedi.

Meliha Üşüdür (Çorum): Elektriğin özelleştirilmesiyle birlikte faturalara yansıtılan ek ücretlendirmeye karşı çalışma yürüttük. Bahçelievler Mahallesi'nin yerel sorunlarıyla ilgili çalışmalar yürüterek, basın açıklaması gerçekleştirdik. Bu eylemlerimize halkın katılımı ve ilgisi iyi oldu. 1 Mayıs çalışmaları kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde Cuma namazı çıkışında bildiriler dağıttık. Emeğimizin karşılığını da 1 Mayıs'ta aldık. HDK bize umut oldu, yolumuzu kolaylaştırdı. Bize eskiden 'Bölücülük yapıyorsunuz' diyorlardı, bugün ise 'Birleştiriyorsunuz' diyorlar.

Veysi Altınpolat (Ankara): HDK'yi iktidarı ele geçirmenin ötesinde, iktidarı parçalayacak bir şey olarak kurgulamak zorundayız. Toplumda muhafazakarlaşma var, bu en başta kadınları etkiliyor. Ancak LBGTT bireyleri de etkiler. İş cinayetleri önemlidir ancak transseksüellere yönelik nefret cinayetlerini de dikkate almak zorundayız. Nefret cinayetleri, Ermenilere, Kürtlere, transseksüeller ve eşcinsellere karşıdır. Vicdani reddi de gerçek bir politik dile tercüme etmek zorundayız.

Dilber İzol (Urfa-Kürtçe konuştu): Biz berdel değiliz, kurban değiliz, alınıp satılacak mal değiliz. Anneler Günü'nü, Sevgililer Günü'nü kutlayan Başbakan'a buradan yanıt veriyoruz; HDK var. HDK'de kadınlar var.
Çağatay Ekmekçi (Görme engelli): HDK'nin engelliler ile ilgili politikaları olmalı, engellilerin de sorunlarını dile getirmeli. HDK'nin gençlik ile kurduğu ilişkiyi gözden geçirmesi gerekiyor.

Sebahat Tuncel (İstanbul): Toplantının oldukça verimli geçtiğini düşünüyorum. Tartışmalara herkesin katılması çok önemli. Biz mayınlı bir tarlaya giriyoruz, mayınları temizleyerek yürüyeceğimizi söylemiştik. HDK kimliği yeni yeni oluşmaya başladı. Kendi siyasi kimliklerimizi korurken, HDK kimliğini de oluşturabilmemiz gerekiyor. HDK bir platform değil. Ortak mücadele alanı. Her şeyde ortaklaşmak durumunda değiliz. Ama ortaklaştığımız konularda ortak hareket etmeliyiz.

Ayhan Yener (Malatya): HDK bir ortaklaşma üzerine kuruldu. Bu kuruluşunu programatik olarak ortaya koydu, örgütlenme biçimlerini de geliştirdi. Ancak, 'HDK'yi kendine mal etme' yaklaşımları olduğunu gördük. Bu HDK'nin varoluş felsefesine aykırıdır. Bu yanlış bir tutumdur. Fikirbirliğini alanlarda, meydanlarda ortaya koymak gerekiyor. Fikirlerde ve bu ortaklaşmada samimiysek gizli, farklı hesaplar içine girmemek gerekiyor.

Garo Paylan (İstanbul): 24 Nisan'da HDK bildiri yayınladı, her şehirde 24 Nisan'ın anılmasını istedi. Kaç ilde anma yapıldı? Çok az ilde. 100 yıl önce biz her şehirdeydik. Şu anda 40 bin kişi kaldık ve İstanbul'dayız. HDK yalnızca var olanların kongresi midir? Yüzyıl önce bu toprakların yarısına yakını Ermeniler, Süryaniler, Ezidiler, Rumlar'dan oluşuyordu. Şu anda binde biriz. Bu yoklukta hepimizin payı var. Bu yokluğun yanında olabiliriz. İstanbul'da yapılan anmada yanımızda kırmızı bayraklarla (Halkın Kurtuluş Partisi'ni kastederek) gelenler vardı. Ancak bizim yasımızı paylaşmaya değil, sesimizi kısmaya gelmişlerdi. Bir hafta sonra gördük ki, o kırmızı bayraklı örgüt, 1 Mayıs koordinasyonundaydı. Bizim bu örgütlerle hesaplaşmamız gerekmiyor mu? Umuruyorum ki, HDK gelecek yıl, 24 Nisan'da her yerde bizim yasımızı paylaşır.

Remzi Demir (Balıkesir): HDK yereldeki Alevi örgütlerinin mücadelesine destek vermeli. Onların cemevi talebinin yanında olmalıdır.

Erdal Demirhan: Önemli olan şu; HDK siyasi karar alma ve bunu uygulama iradesi gösterecek mi bu konuda çok atıl kaldığımız geciktiğimiz çok durum oldu. Bazen karar alma iradesi gösteremedi. İşçi sınıfının güncel gelişmelerine hızlıca refleks göstermek gerekiyor. Biz refleks göstermediğimizde politik bir irade olarak ortaya çıkamıyor.

Alper Kaba (İzmir): İki gündür tartışmaları izliyorum. Gençlik Meclisi'nin de konuşulması gerekiyordu, HDK'nin gençliği nasıl kazanacağını da tartışması gerekiyordu. Ancak böyle olmadı. HDK gençliği kazanmadan ne kadar yol yürümeyi düşünüyor? Gençliği kazanmak için ne yapıyor? Pek bir şey yaptığını düşünmüyorum. Genel Meclis'te yüzde 10 gençlik kotası var. Bunun artırılmasını istiyorum.

Kemal Arslan (İstanbul-Şişli): Hem kendi içimizde hem de toplumda güven verici bir tutum alamıyoruz. Toplumla birlikte hareket etmeyi başarmalıyız. Meclislerimiz, toplumun çeşitli kesimleriyle buluşan bir örgüt haline gelmiyor. Bizim kendimizin koyduğu engeller var. Toplumla buluşmamız sağlayabilirsek, HDK başaracaktır.

Mahmut Çiftçi (İstanbul): HDK'lileşebilirsek, başabiliriz. Aksi halde, hüsran olur. Ahmet Türk, 'Düzene hiç taviz vermeyelim, ama birbirimize taviz verelim' dedi. Bu söz çok önemli. Birbirimizi kucakladığımız, birbirimizin teveccüüne kendimizi teslim edersek, başabiliriz. Birbirimize önce güveneceğiz. Delege savaşına girmeyeceğiz.
Yalçın Yanık (İzmir): HDK emek alanıyla ilişkilenmeli ve göçmen işçilerin sorunlarıyla da ilgilenmeli.

Kadir Akın (İstanbul): Halkların Demokratik Kongresi girişimi karşılığını bulmuştur. Bunu unutmayalım. HDK gerilimli bir ortamda kuruldu, sözünü söyleyebilmek konusunda çekincelerin içine girdi. Bu bizim dışımızdaki koşulların yarattığı durumdu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: