19 Mayıs 2012 Cumartesi

Demirtaş: Hedefimiz Belediye Sayımızı 2 Katına Çıkartmak Olmalı

BDP İl Eşbaşkanları Toplantısı'nda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP hükümetinin her yerde Kürtleri engellemeye çalıştığı belirterek, "Bu sıradan bir Kürt düşmanlığının ötesinde kendileri açısından varlık yokluk nedenidir” dedi. Demirtaş, yerel seçimlerde hedeflerinin belediye sayılarını 2 katına çıkarmak olması gerektiğini vurguladı.

BDP İl Eşbaşkanları Toplantısı Genel Merkez binasında başladı. Siyasal süreç değerlendirmesi, örgütsel sorunlar ve örgütsel planlama gündemi ile gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Demirtaş, il eşbaşkanlarının, partinin en ağır ve fedakar yükünü çektiklerini söyleyerek, "Böylesine zorlu bir süreçte, böylesi zorlu bir görevde başarı için fedakarca çalışmak her partiye ve yöneticisine nasip olmaz. Partilerde il yönetimleri bir partinin omurgasıdır. O omurga sağlam ise dimdikse o partinin geriletilmesi ve yenilmesi imkansızdır. Bizim partimizin sırrı da budur. Halkın öz gücünü ortaya çıkarıp bu öz güç etrafında halk hareketini süreklileştirmek, sizin yaptığınız en anlamlı çalışmadır" dedi. Demirtaş, 7 bine yakın partililerinin tutuklu olduğunu, Mardin ilinde 7 il başkanının aynı cezaevinde olduğunu şu anda 8'inci il başkanının görevde olduğunu belirterek, "Böylesi bir tabloda mücadele yürütüyoruz. Elbette bunun başarısı da kolay değildir. AKP'nin devletin bütün olanaklarını kullanarak üzerimizde yarattığı bu terörizme rağmen örgüt, parti ve halk halen ayakta ise bu emek ve fedakarlık ile gerçekleşen bir şeydir" şeklinde konuştu.

‘BASKI VE OPERASYONLAR KÜRT HALKININ KADERİNİ BELİRLEMEMESİ İÇİN YAPILIYOR’


Demirtaş, çalışmalarında başarı ve zafere kilitlenmiş bir şekilde ilerlediklerini belirterek, sıradan bir sistem partisinin iktidarlaşmayı hedeflediğini bunun halk hareketine dönüşmesinin imkansız olduğunu, bu noktada BDP'nin tarihi bir misyonu olduğunu söyledi. "Halka verilmiş sözü başarabilmek açısından mücadelemizi sürdüreceğiz" diyen Demirtaş, "Bu dönemde kazanacaksak böylesi bir ruh ile bunu yapacağız. Önümüzdeki siyasal süreç sıradan bir dönem değil. 50 yıl sonra geriye dönüp bakıldığında bugünlerin tarihi yazılacaksa bu yıllardaki başarı veya başarısızlık bir bütün olarak Kürt halkının gelecek 100 yılını etkileyecektir. Çünkü Ortadoğu'da bütün halkların olduğu gibi Kürt halkının da kaderi belirlenmek isteniyor. Ve bu süreçte Kürt halkının kaderi belirlenmesin diye ellerinden gelen bütün baskıyı ve sindirme operasyonlarını devam ettiriyorlar" ifadesini kullandı.

‘DİRENİŞ ÖRGÜTLÜ VE KESİNTİSİZ OLMALI’

Direnişin Kürt halkıyla birlikte diğer halkları özgürleştirmeye yönelik olması gerektiğinin altını çizen Demirtaş, "Bu nedenle direnişin örgütlü ve kesintisiz olması önemlidir. Bizim il ve ilçe merkezlerimiz sürekli basıldı. Hedefleri Kürtleri etkisiz kılmaktır. AKP'nin kafasındaki temel proje Kürtlerin sesini ve soluğunu kesebilmektir. Neden? Çünkü Ortadoğu'da Tunus'ta başlayan ve Suriye'ye kadar dayanan halk hareketlenmelerinin Kürt halkının statüsünü doğrudan etkileyeceğini iyi biliyorlar. Bu yeniden statü değişimi sürecinde Kürtler yeni bir statü elde etmesinler diye bütün planlarını yapıyorlar. Böyle bir hükümet politikası ile mücadele ediyoruz" dedi.

‘TEKÇİ BİR ULUS DEVLET PROJESİ AKP’NİN VARLIK YOKLUK NEDENİDİR’

AKP hükümetinin sadece Türkiye'de yaşayan Kürtleri engellemeye çalışmadığını, İran'da, Irak'ta, Suriye'de, Avrupa'da ABD'de bulunan Kürtleri de engellemeye çalıştığını belirten Demirtaş, "Kürt halkı her nerede kendi statüsünü veya haklarını talep etmiş ise AKP hemen orada engelleme faaliyeti yürütüyor. Bu sıradan bir Kürt düşmanlığının ötesinde kendileri açısından varlık yokluk nedenidir. Çünkü AKP açısından tekçi bir ulus devlet projesi varlık yokluk nedenidir. Bu tekçi anlayış yok olursa bunun yerine çok kültürlü çoğulcu bir toplum inşa edilirse bu odaklar iktidarda kalamazlar. Irkçı yaklaşımlar uğruna dünyanın her yerinde Kürtlerin kazanımlarını geriletmeye çalışıyorlar" dedi.

‘AKP YALAN SÖYLEMEKTE ÖNCEKİ HÜKÜMETLERE GÖRE USTA’

"Türkiye Cumhuriyeti bu köhnemiş resmi ideolojisinden vazgeçse zaten ortada Kürt sorunu kalmayacak" diyen Demirtaş, "Kürt sorununu ortaya çıkaran zihniyet AKP tarafından 10 yıldır savunuluyor ve gerekleri yerine getiriliyor. Fakat önceki hükümetlere kıyasla bunların bir 'ustalıkları' var. Yalan söylemekte önceki hükümetlere göre daha ustalar. Gerçekleri tersyüz etme konusunda önceki hükümetlere göre daha iyi performans gösteriyorlar. Hiçbir hükümet bunlar kadar bariz yalanları topluma doğru diye göstermeyi başaramadı. Hiçbir hükümet asimilasyon ve katletme politikasını demokrasi adı altında yutturmaya çalışmadı. Demirel'den Çiller'e kadar öncekiler açık bir savaş politikası yürütüyorlardı. Ama bunlar sanki köklü bir değişim yaşanıyormuş gibi bir hava yaratıp bu perde altında sinsi bir şekilde Kürtleri asimile eden bir kirli politika yürütüyorlar" ifadesini kullandı.

‘TECRİDE KARŞI SÜRECE CEVAP OLMALIYIZ’

Demirtaş, AKP'nin gerici ve ırkçı anlayışları ile ideolojik mücadele yürütmek gerektiğinin altını çizerek konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Ama aynı zamanda toplumu bir ahtapot gibi saran cemaatlerin ve holdinglerin desteği ile AKP örgütlenme ağına karşı büyük bir örgütlenme ağı ile cevap vermemiz gerekir. Hem ideolojik açıdan hem de örgütlenme açısından AKP politikalarına cevap olmamız gerekiyor. Bizler bir halk hareketiyiz sadece Parlamento'ya sıkıştırılmış bir yapı yerine sokakta olan güçlü serhıldanları yaratmakla görevli olan bir hareketiz. Bu nedenle Anayasa çalışmaları sürerken, halkın taleplerinin güçlü bir şekilde ortaya çıkması gerekiyor. Bunların yanında tecrit politikasına karşı mücadele etmemiz ve sürece cevap olmamız gerekiyor" diye konuştu.

‘AKP KÜRTLERDEN KORKTUĞU İÇİN YEREL SEÇİMLERİ MART AYINDA İSTİYOR’

Yaşanan siyasal süreçte çalışanların olağanüstü bir performans ile kendilerini sürece katması gerektiğini belirten Demirtaş, yerel seçim sürecine ise güçlü hazırlanacaklarını söyledi. Demirtaş, "Yerel seçim tartışmaları başlamış durumda. Hükümet takvimi erkene almaya çalışsa da bu konudaki yaklaşımımız ortadadır. Yerel seçimler Mart ayında yapılmak zorunda. Ama Mart ayı iktidar açısından sıkıntılıdır. 8 Mart'ta kadınlar bütün görkemi ile alanlarda 21 Mart'ta ise Newroz ateşi ile halklar meydanlarda olmaktadır. Dolayısı ile hükümet Mart ayını Ekim'e çekerek kendilerince iklim konusundaki hassasiyeti ortaya koymaya çalışıyorlar. Oysa biz biliyoruz ki temel hassasiyet bu değildir. Temel hassasiyet Mart ayında Kürtlerin alanlarda olmasıdır. Bunu da kendileri açısından tehlike olarak görüyorlar. Bu kadar ince ve kirli bir düşünceyi anlatmak yerine mevsim koşulları diyorlar" dedi. BDP'nin seçimlerin zamanında yapılması taraftarı olduğunu söyleyen Demirtaş, Mart ayı konusunda ısrarlarını sürdüreceklerini söyledi.

‘HEDEF BELEDİYE SAYISINI İKİ KATA ÇIKARMAK OLMALI’

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada BDP'li belediyeleri hedef gösterdiğini bunun da sıradan bir olay olmadığını vurgulayarak, "Bunu ciddiye almamız gerekiyor. Zaten siyasi soykırım operasyonların altındaki nedenlerden birisi de BDP'li belediyeleri çalışamaz ve hizmet üretemez hale getirmektir. AKP'nin bürokraside ve onun temel kurumlarında yaptığı örgütlenmelerin altında yatan temel neden belediyeleri boşa çıkarmaktır. BDP'li belediyelerin bulunduğu illerdeki kaymakam ve valiler AKP il başkanı gibi çalışıyor. Bazı yerlerde il başkanları tembeldir kaymakam veya vali ondan daha çok çalışır. Ondan dolayı Başbakan'ın hedef göstermesi sıradan değildir. AKP'nin bu kirli politika ve senaryolarının tartışmamız gerekecek. AKP bizim belediyelerimizi hedef yaparken bizler belediye sayımızı 2 katına çıkaracak bir çalışma yürüteceğiz" dedi.

Halkın, BDP'den beklentisinin var olan belediyelerin korunması olmadığını bu sayının 2 katına çıkarılması olduğunu söyleyen Demirtaş, AKP'nin en güvendiği yerlerde belediyeleri alarak halka teslim edeceklerini söyledi. Demirtaş, Haziran ayının başında yerel yönetimler konferansı düzenleyeceklerini, 3 gün boyunca yerel yönetimlerin yaşadığı sorunlar ve sıkıntılar ile yapılabilecek çalışmaları ele alacaklarını söyledi. Bazı il ve ilçelerde yerel seçim çalışmalarını erkenden başlatacaklarını söyleyen Demirtaş, "Halk bir yandan mücadeleye dönük fedakarlık beklerken diğer taraftan da hizmet bekliyor. İlk defa kazanabileceğimiz birçok yer var bu merkezlere özgü çalışmalar yürüteceğiz" dedi. Demirtaş, toplantının "KCK" adı altında yürütülen operasyonlara cevap olacağını vurgulayarak, "'İl başkanlarını tutukladık bu halk bir daha toplanamaz' diyenlere en güzel cevabı siz verdiniz. Cezaevinde bulunan ve özgürlüğünden fedakarlık yapan bütün arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Öte yandan BDP'nin yarın PM toplantısını Pazartesi günü ise MYK toplantısını gerçekleştireceği bildirildi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: