15 Mayıs 2012 Salı

Demirtaş: Biz onurumuzla Ölmeyi de Tutuklamayı da Göze Aldık

Tüm yöneticileri gözaltına alınan ve tutuklanan BDP Ömerli ilçe binasını ziyaret eden Demirtaş, Ömerli’de BDP’ye karşı komplo yapıldığını belirterek, "Bu komployu yapan alçaklar bilsin ki, geri adım atacak tek bir yurtsever bulamayacaklar" dedi.

Mardin'in Ömerli İlçesi'nde iki haftadan beri devam eden gözaltı ve tutuklamalar üzerine BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Açıklama öncesinde Mardin girişinde yüzlerce araçlık konvoyla Ömerli ilçesine doğru yol aldı. Yol boyunca yurttaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Yüzlerce araçlık konvoy Ömerli ilçesinde halk tarafından kitlesel karşılandı. BDP Ömerli ilçe binası önünde son bulan konvoyun ardından Demirtaş ve beraberindeki heyet, ilçe binasını ziyaret etti. Demirtaş'a BDP MYK üyesi Mihdi Perinçek, BDP Mardin İl Eş Başkanı Sihem Elveren Alp, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz ve çok sayıda kişi eşlik etti. İlçe binasında konuşma yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP'den AKP, CHP ve MHP'nin rahatsız olduğunu ifade ederek, BDP'nin nefes almasını engellemek için gözaltı ve tutuklamaların yapıldığını söyledi. Demirtaş, Ömerli'de ilçe teşkilatları yöneticilerinden sadece biri dışında hepsinin tutuklandığını hatırlatarak, tutuklamaların tek gerekçesinin BDP'ye gönül vermek olduğunu kaydetti. Kürt halkının diline ve kültürüne sahip çıktığı için bu kadar saldırıya uğradığını dile getiren Demirtaş, ancak halkın buna karşı direndiğini söyledi.

‘KÜRT HALKINA HAKARET EDEN HİÇBİR GÜÇ ARTIK KARŞISINDA DAYANAMAZ’

Demirtaş, Ömerli'de BDP'ye komplo yapıldığını belirterek, Ömerli'de bulunan bazı yerel yöneticilerin, güvenlik güçleri ve sahte tanıklarla BDP'lileri tutukladığını kaydetti. "Bu komployu yapanlar, bu alçaklığı yapanların anlamadığı şey şudur. BDP öyle korkutularak bitirilecek bir parti değildir" diyen Demirtaş, "Bu komployu yapan alçaklarda bilsin ki, geri adım atacak tek bir yurtsever bulamayacaklar" dedi. Başbakan Erdoğan'ın hala Kürtleri nasıl kandıracağını düşündüğünü söyleyen Demirtaş, "Kürt halkına hakaret eden hiçbir güç artık karşısında dayanamaz, direnemez. Hele bu tekçi anlayışlar, efendim bütün memleket tek olacakmış. Nerede yazıyor, hangi kitapta yazıyor. Ne dinimize uygundur ne Kuran-ı Kerim'de yazıyor, ne bir hadiste var ne uluslar arası bir hukuk belgesinde ne de Avrupa Birliği kurallarında var. Neye göre tek diyor. İlle tek millet olacakmışız, tek dil konuşacakmışız. Allah insanları farklı farklı yaratmışsa, sen buna karşı zorla devlet gücüyle ille tek yapacağım diyemezsin. Bu Allah'ın emridir. Biz böyle doğmuşuz. Bunu zorla zorbalıkla değiştirmeye çalışmak da faşizmdir, ırkçılıktır" diye konuştu.

‘BU TOPRAKLARIN ADI KÜRDİSTAN’DIR’

Kendilerine "etnik siyaset yapıyorlar" diyenlere tepki gösteren Demirtaş, "Siz etnik siyasetin en büyüğünü yapıyorsunuz" dedi. Demirtaş, herkes "Türktür" diyenlerin ve herkesi Türkleştirmeye çalışanların milliyetçi olarak görmeyenlerin ezilen bir halkın kimliğini, dilini, inancını savunanları ırkçılıkla suçlamalarına tepki gösterdi. "Bu toprakların adı Kürdistan'dır. Bu halkın adı Kürt halkıdır. Bu halkın anadili de Kürtçedir" diyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Bizim hangi dilde eğitim yapacağımıza, çocuğumuza hangi ismi koyacağımıza, köyümüzün isminin ne olacağına siz karar veremezsiniz. Bunu yapanlar sömürgeci zihniyetlerdir. Bunu kabul etmeyiz. Birlikte yaşayacaksak, eşit yaşayacağız. Türkün hakkı varsa Kürdün de hakkı vardır. Bunun başka çaresi ve çözümü yoktur. Herkes bunu kafasının bir kenarına yazsın. Elinizdeki gücü güvenerek, halk gücünü ezeceğinize savunuyorsanız aldanıyorsunuz. AKP'nin elinde tank var, cop var, gaz var, uçak var, medya var, cemaatleri var, paraları mülkleri var ama haklı değiller ama zalimdirler. Bu yüzden kaybediyorlar. Bizim yukarda Allah aşağıda halkımız var. Onların arkasında halk yok, yüzde 50 oy alıyorlar ama arkalarında halk yok. Çünkü etrafına topladıkları AKP'den beslenenlerdir. Bu kadar rüşvete ahlaksızlığa batmış bir sistemin partisi olmaktansa biz onurumuzla ölmeyi tercih ederiz, onurumuzla cezaevinde gidip yatmayı tercih ederiz."

BASKIN YAPILAN EVLERİ ZİYARET ETTİ

Konuşmanın ardından kitle BDP Ömerli ilçe binası önünde halay çekti. Daha sonra konvoyla ilçe merkezine doğru geçmek isteyen BDP'lilerin önüne polisler barikat kurdu. BDP'liler ile polisler arasında uzun süre tartışmalar yaşandı. Polislerin BDP'lilere, "İlçe merkezinde kimi gruplar toplanmış. Konvoyunuz geçerse taşlayacaklar" dediği öğrenildi. BDP'liler ise, konvoyla şehir turu attıktan sonra ilçeden ayrılacaklarını bildirdi. Anayolu trafiğe kapatan BDP konvoyuna daha sonra polisler izin verdi. Konvoyun ilçe merkezine gelmesiyle çok sayıda kişi iş yerinden çıkarak, BDP'nin konvoyunu zafer işaretleriyle karşıladı. BDP'liler daha sonra Ömerli'ye bağlı Fıstıklı (Şeyh Mahmut) Köyü'ne geçti. Fıstıklı Köyü'nü ziyaret eden BDP'liler, köyün girişince slogan ve alkışlarla karşılandı. Baskın yapılan evleri ziyaret eden Demirtaş ve BDP heyeti, daha sonra köyden ayrıldı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: