29 Mayıs 2012 Salı

Bitlisli Korucu Aileleri: Artık Elimize Silah Almayacağız




Bitlis’te HPG gerillaları tarafından yol kontrolü sırasında gözaltına alınarak ardından tutuklandıkları açıklanan 6 korucunun aileleri İHD’de basın toplantısı düzenleyerek, korucuların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Aileler, artık savaşın tarafı olmayacaklarını ve ilelebet ellerine silah almayacaklarını söyledi.

Bitlis Merkeze bağlı Çeltikli Köyü yakınlarında 18 Mayıs 2012 günü HPG gerillaları tarafından gerçekleştirilen yol kontrolünde, Çeltikli köyü muhtarı olan korucu Arafat Melek ile İlyas Demir, Davut Melek, Fesih Bodur, Sıddık Bodur ve Burhan Çapar adlı korucuların tutuklanması ardından aileler Bitlis İHD temsilciliğine başvurdu.

Korucu yakınlarından İdris Demir, Abdulhalık Badur, Cabbar Badur ve Hüseyin Menek, İHD Bitlis Temsilciliğinde bir basın toplantısı düzenlediler. Ailelerin yazdığı metni okuyan insan hakları aktivistlerinden Hikmet Fidan başvurucuların yakınlarının serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirtti.

Basın metninde bölgede 30 yıldan fazla bir süredir devam eden savaşın tarafı olmayacaklarını, yakınlarının "kaçırılmaları"nın ardından samimiyetlerini ve iyi niyetlerini göstermek amacıyla devlet tarafından koruculuk amaçlı kendilerine verilen silahları Çeltikli Karakol Komutanlığı’na teslim ettikleri dile getirildi.
Bugüne dek yaşanan ve en son 15 kadın gerillanın hayatlarını kaybetmesine neden olan operasyonun, resmi makamlar ve askeri yetkililer ile medya tarafından Çeltikli köyü kırsalında yapılmış gibi gösterilmesine itiraz ededen aileler, “Operasyon öncesi köy korucularımızın operasyonlara çıkmama kararı aldığı kamuoyu tarafından bilinmelidir. Kayıpların ardından medyada ve resmi açıklamalarda köy korucularını yıldırmak amaçlı ve köyümüzü hedef gösterme amaçlı olduğu bilinmelidir” dedi.

Sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve odaların olaya duyarsız kalmamalarını isteyen aileler bundan böyle savaşın tarafı olmayacaklarını ifade ederek şunları belirtti: “Bugüne dek resmi yetkililer bir tek gün dahi bizlerle görüşmemiştir. Bizler eski köy korucuları olarak artık savaşın bir tarafı olmayacağımızı, ilelebet elimize silah almayacağımızı açık bir şekilde deklare ederiz. Bununla birlikte alıkonulan 6 korucunun yakınları olan bizler, yakınlarımızın serbest bırakılarak ailelerine kavuşmalarını beklemekteyiz.”

İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, yaptığı açıklamada savaşın son bulması yönünde çabaların arttırılması gerektiğini söyledi. Savaş ve şiddette ısrar edilmesinin sorunu daha da kronikleştireceğini belirten Ceylan, “Buradan PKK güçlerine alıkonulan kişilerin serbest bırakılmaları yönünde çağrı yaparken; AKP hükümetine de operasyonları derhal durdurarak Oslo görüşmelerinin kaldığı yerden devam etmesi çağrısında bulunuyoruz. Savaşın ve şiddetin, Kürt sorunu’nu çözmek bir yana sorunu gün geçtikçe daha da derinleştirdiği ortadadır. Geldiğimiz noktada, tarih ve geçmişte yaşananlar; diğer ülkelerin pratikleri bizlere şunu göstermiştir ki bu sorunun tek çözüm noktası karşılıklı diyalogdan geçmektedir.” dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: