11 Nisan 2012 Çarşamba

Suriye: Operasyonlar Yarın Bitiyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim
Bir yılı aşkındır çatışmaların sürdüğü Suriye’den gelen son açıklamaya göre ordu operasyonlarını yarın sabah itibariyle durduracak.

Suriye hükümeti, ülkede ateşkes sağlanması için kendisine verilen sürenin dolmasına 12 saat kala önemli bir açıklama yaptı. Açıklamada, yarından itibaren askeri operasyonların durdurulacağı belirtildi. Suriye hükümetinin kabul ettiği Annan planı, Perşembe sabahı yerel saatle 06.00'da ülkede ateşkes sağlanmasını öngörüyordu.

Bu arada Rusya,Suriye'deki muhaliflere seslenerek 'Şam yönetiminin ateşkes adımına karşılık vermeli' diye açıklama yaptı.

Öte yandan BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, Şam yönetiminden ateşkese uyacağına dair yeni güvenceler aldığını söyledi.

Annan, hükümetin çatışmalara nasıl son verileceği ve altı maddelik plana nasıl uyulacağı konusunda açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

İran ziyareti sırasında konuşan Annan "Eğer tüm taraflar planı uygularsa sanırım yarın sabah 06:00 gibi bölgede durumun iyileştiğini görebiliriz" diye konuştu.

Annan, Tahran'daki temasları sırasında Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştü ve destek istedi.

Bölgenin "bir şoka daha dayanamayacağını" söyleyen Annan, Suriye'de yapılacak yanlış hesap ve hataların "tahayyül edilemez sonuçları" olacağını belirtti.

Şam yönetiminin başlıca müttefiklerinden olan İran'ın Dışişleri Bakanı Salihi ise buna karşılık "Barış planı bu yaklaşımı sürdürdükçe, İran da destek verecektir" dedi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: