13 Nisan 2012 Cuma

Sincan'da Tankları Yürüten Kamera Kimin

28 şubat'a gerekçe yapılan Kudus Gecesi'nden bir sahne...
Özel yetkili savcıların 28 Şubat soruşturmasını başlattığı şu günlerde, söz konusu döneme ilişkin üzerinde pek durulmayan ancak kilit önemdeki bir konuyu ele alalım. Sonda söyleneceği başta söyleyerek başlayalım; 28 Şubat sürecinde askerin sivil siyasetin üzerine tankları yürüttüğü Sincan Belediyesi'nin Kudüs Gecesi'ne ait görüntülerin Ulusal Basın Ajansı (UBA) dışında hiç bir televizyon kanalı, ajans ya da gazetede bulunmaması bugüne kadar hiç kimsenin üzerinde durmadığı bir konudur. Oysa söz konusu görüntüler 28 Şubat sürecinin askerin ihtiyaç duyduğu ”dönüm noktasını” misyonunu oluşturmuştur.

Derinlemesine irdelediğinde 28 Şubat sürecinde Sivas Katliamı'nın öncesine kadar uzanan derin bir operasyonun izlerine rastlanır. Bir çok aşamadan geçirilen, bir çok tertibin, provokasyonun bütünüdür 28 Şubat. Son aşaması ise Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi'nin iktidar ortaklığı dönemdir.
TSK'nin savaş kadrolarının denetimindeki DYP'nin, Necmettin Erbakan liderliğindeki RP ile koalisyon kurarak iktidar kontrolünün kaybolması sürecin sonuçlanması ile noktalanmıştır. Kürdistan'da savaşın en kontrolsüz yürütüldüğü Çiller döneminin sona ermesine bir tepkidir bu anlamda. Kürt savaşında askerin denetimindeki Çiller'in iktidarı sorunun farklı çözüm yollarını da düşünen Erbakan ile paylaşması askerin siyasete kendi deyimleriyle, ”balans ayarı” yapması ile sonuçlandı.

Erbakan'ın kısa başbakanlığı döneminde sorunun çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan'a mektup yazarak çözüm arayışlarına yeni bir boyut katması, 12 Eylül'den sıyrılan Erbakan'ın siyasal yaşamının sonlanmasına mal oldu. Erbakan, bu mektupların bedelini sahtekarlıktan yargılanıp mahkum edilmesi ile ödedi.

28 Şubat'ın resmen ilanı 4 Şubat 1997 günüile yapıldı
Ankara Zırhlı Birlikler Tümeni’ne bağlı tankların Sincan'da sokağa çıkarılması . TSK, 30 Ocak gecesi Sincan Belediyesi tarafından düzenlenen Kudüs Gecesi'ndeki bir tiyatro oyununun ve sonrasında ilçede bir kadın gazetecinin bir belediye çalışanı tarafından tokatlanmasını gerekçe göstererek sivil iktidarın üzerine tanklarla yürüdü. Asker sivil iradeye alenen meydan okudu.

Kaldı ki söz konusu kadın gazetecinin, görüş almak üzere etrafına topladığı kalabalığın içinde bazı kişilere hakarete varan sözler sarf ettiği de kameralara yansımıştı. Aldığı darbe sonucu yere yuvarlanan kadın gazetecinin maaşının olayın akşamı çalıştığı televizyon kanalınca yüzde yüz artırıldığı da daha sonra ortaya çıktı.
Tüm bu yaşananlara UBA'nın Kudüs gecesinde çektiği görüntüler kaynak oldu. Sincan Belediyesi'nin düzenlediği Kudüs gecesini onlarca ulusal binlerce yerel televizyon kanalı varken eti ne budu ne kıvamındaki UBA'nin tek başına görüntülemiş olması sadece bir tesadüfler açıklanabilir mı?

Aynı süreçte Alevi tandanslı Barış Partisi'nin kurucu genel başkanı olan, CHP kökenli müteahhit Ali Haydar Veziroğlu'nun sahibi olduğu UBA'nın tüm basını ve televizyonları "atlatarak" bu gazetecilik olayına imza atması dikkat çekicidir. Zira böylesine "büyük" bir gazetecilik olayına imza atan UBA, Veziroğlu tarafından hiç bir gerekçe gösterilmeden bu olaydan kısa süre sonra kapatıldı. Adeta kendisine biçilen misyonu tamamlayan UBA yayın hayatına bir daha dönmemek üzere son verdi.

O dönem UBA'nin genel müdürü olan Baki Özilhan daha sonra uzun yıllar CHP basın bürosunu idare etti. Yine o donem UBA'da yöneticilik yapan bazı isimlerin bugün CHP'de yönetici olarak görev yaptıkları da biliniyor.

Bütün bunlar bir araya geldiğinde 28 Şubat'ta tankların sokağa çıkmasına sebep olan gece ve o gecenin kamuoyuna yansıma biçimi dikkat çekicidir. Böylesine, ülkenin geleceğini belirleyecek bir gecede son derece vasat bir ajansın hem de tek başına haber izlemesi neresinden bakılsa son derece düşündürücü.

Gecenin ardından salonda bulunan dönemin İran büyükelçisinin de aralarında bulunduğu dört İranlı diplomatın persona non grata ilan edilmesi Kudüs Gecesi'nin nasıl bir uluslararası boyutu olduğunu da gözler önüne sermesi bakımından dikkate değerdir.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: