15 Nisan 2012 Pazar

Önder: Suriye'ye Müdahale 3. Dünya Savaşına Neden Olur

SKY Türk 360'da yayınlanan Siyaset Meydanı programına konuk olan BDP Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder gündemi yorumladı. Önder gündemde öne çıkan Kürt meselesi, Suriye'ye müdahale tartışmaları ve 28 Şubat postmodern darbe ile ilgili görüşlerini bildirdi.

'SAYIN ARINÇ, SİZ KİMSİNİZ!'

Bülent Arınç'ın anadilde eğitim ile ilgili konuşmalarına dikkat çeken Önder, Arınç'ın "Kürtçeye medeni dil mi" ve " birinin beni Kürtçenin anadilde eğitimini sağlanması için ikna etmesi gerekiyor" sözlerini eleştirdi. Önder, Arınç'ın sözlerini " Bu nasıl bir zihindir. Niye seni ikna etmek zorunda kalacakmış sayın Arınç. Kürt neden sizi ikna etmek zorunda olsun, siz kimsiniz" şeklinde tepki gösterdi.

'ORTAK CUMHURİYET KURULMALI'

Kürt sorunun çözümü için halen bir zemin olduğunu belirten Önder, Kürt sorunun çözümü isteniyorsa, yolların birleştirilmesi gerektiğini söyleyerek, ortak bir cumhuriyet yaratılmalı dedi. Başbakan'ın MİT Müsteşarı ile ilgili açıklamaları olumlu bulan Önder, ancak devamı getirilmesi gerektiğini savundu.

Bütün BDP'li vekiller için tutuklanma ihtimali olduğunu ifade eden önder, "KCK iddianamelerini yazıyorsanız eğer, bu parti sizin yazdığınız gibi çalışıyorsa eğer, siz BDP'yi kapatmalısınız. Eğer KCK için yazılanlara iddianame diyorsanız, yazılanların yüzde biri bile gerçekse, bu partiyi kapatmalısınız. Aslında tersten baktığımız zaman bu iddianameler BDP'yi kapatmak için yazılmıştır. Bu odakları bellidir, statükonun bütün temsilcileri bunu yapıyor. Çünkü tahammül edemiyorlar. Bu parti mecliste bulunduğu müddetçe oyunu bozuyor." dedi.

'SURİYE'YE MÜDAHALE, 3. DÜNYA SAVAŞINA NEDEN OLUR'

Suriye meselesi ile ilgili yorumlarda bulunan Önder, Suriye'ye savaş açmanın 3. Dünya savaşına neden olacağını söyleyerek "Türkiye'de siyasi güç kendini askeri olarak test edecek. Ama bunun sonucu bellidir. Bir günde kavak gibi devrilirsin farkına bile varmazsın. Türkiye'nin askeri durumu zaten belli değil. Bu ülkenin ordusu kendi halkıyla savaşmaktan başka bir tane muharebe mi kazanmış. Ne yapabileceği nerden ne belli. Üstelik başka bir halkın toprağına giriyorsunuz. Zaten oraya ne adla girersen gir o ülkenin halkına savaş açmış olursun. . " ifadelerini kullandı.

DARBE AHLAKSIZDIR ÇÜNKÜ TOPLUMU DA AHLAKSIZLAŞTIRDI

28 Şubat postmodern darbesini de değerlendiren Önder, şunları ifade etti;

"Ben referandumda boykot eden tutumun içindeydim. Bundan da nedamet getirmedim hiç. Yetmez ama evet diyen arkadaşların iktidarla olan konumlanışına itirazımız vardı onu da söyledik zaten. Ama keçi boynuzu misali bir küçük ilerleme için bir sürü cefa çekmen gerekiyor. Torba yasaları da öyle oluyor Bir tane iyi şeyi bir sürü kötü şeyle birlikte "kuşa bak kuşa" der gibi geçiriyorlar... 

28 Şubat soruşturması için referanduma da gerek yoktu resen başlatılabilirdi de. Elbette hayırlı bir soruşturmadır. Bize düşen de adalet telkin etmektir. Bir darbeci ya da işkenceci de olsa hiç bir haksızlığı kabul etmemeliyiz. Darbe konusunda da kafalar karışıyor. Askeri darbenin neden ahlaksız olduğunu anlatmaktan dilimde tüy bitti. Çünkü darbe toplumu da ahlaksızlaştırıyor. Mazlumun, mağdurun, haklının yanında durabilmeyi çok büyük bir bedel gerektirir hale getirir ve toplumu sindirmiş olur.

28 Şubat'ın Kürt meselesine fazladan kattığı bir zulüm yoktur. Kürt'le bu ülkede zaten hiç gün yüzü görmemiş ki. Adamları inkar ediyorsun, yoksun diyorsun. 28 Şubat yargılanır yargılanmaz ama bu sistemin topyekün Kürtlerle hellaleşmesi gerekir. 28 Şubat özelinde inanç üzerinden bu toplumu yeniden formatlama girişimidir. Bir de emekçiler üzerindeki sömürünün arttırılmasıdır. Kürt meselesi ise sürgit bir meseledir. CHP de olsa başkası da olsa farketmez. En çok faili meçhul cinayet sol hükümette işlenmiştir mesela. 28 Şubat daha çok dindarlar üzerinde bir gelişen bir süreçtir."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE CEMAAT KAZANÇLI ÇIKACAK

Önder, cumhurbaşkanlığı konusunda bir yarış olduğunu ve bu yarıştan cemaatin kazançlı çıkacağını da iddia etti:

Mesela Cumhurbaşkanlığı için rekabet var hiç biri yazmıyor. Bu işten cemaat kazançlı çıkacaktır. Çünkü değer üretiyorlar, diğerleri bir değer de üretmiyor. Cemaat ne yapacağını biliyor nasıl yapacağını biliyor. Öyle dış destek falan demekle olmaz, bunları izah etmez. İnsan yetiştiriyor. Sebat etmiş, yıllarca beklemiş çalışmış, didinmiş, elini taşın altına sokmuş. Sayın Başbakan'ın çevresinde değer üreten bir tane kadro yoktur. O nedenle cemaat kazanacak."

(emek dünyası-medyafaresi)

Hiç yorum yok: