9 Nisan 2012 Pazartesi

Los Angeles Times: Türkiye’ye Gelen Suriyeli Mülteciler Pişman

Hatay'daki Suriyeli Mültecilerin Kampı Cezaevini Andırıyor
Los Angeles Times gazetesi, Türkiye’ye kaçan Suriyelilerin pişman olduklarını yazdı. Mültecilerin bir kısmının geldiğine pişman olduğu belirtilirken, Türkiye'nin binlerce mülteciyi barındırabilmek için “hazır olmadığı” ifade edildi.

Suriye’den Türkiye’ye sığınanların sayısı 20 bini aşınca, Ankara, Birleşmiş Milletler’e yardım çağrısı yaparken Los Angeles Times, “Türkiye’ye kaçan Suriyeliler, iç karartıcı bir Araf’ta sıkışıp kaldı” dedi.

L. A. Times'ın sayflarına taşıdığı habere göre, Türkiye, binlerce mülteciyi barındırabilmek için “hazır değil”. Binlerce Suriyeli çadırlarda kalıyor. Çadır kampları tıka basa dolu. Bu insanlar, ne ileri gitmeye ne ülkelerine geri dönmeye cesaret edebiliyor. Tam anlamıyla, Araf'ta kaldılar.

“Sınırın diğer tarafında, mülteci akınına hazır olmayan Türkiye’de, mültecilerin bazıları spor tesisleri veya okullarda barındırılıyor. Hükümet, son günlerde sınırı geçen binlerce kişi için yeni kamplar kurmaya çalışıyor” ifadelerinin yer aldığı haberde, mülteci akışının devam etmesi durumunda Türkiye’nin BM ve uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyacağı belirtiliyor.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin de dış yardımlara ihtiyaç olduğunu düşündükleri kaydedilirken, Türkiye'ye geldiği için pişman olan mültecilerin de bulunduğu bilgisine yer veriliyor.

Bunlara örnek olarak, iki çocuğu ve kocasıyla Türkiye'ye sığınan Um Muhammed'in görüşlerini aktaran gazete, Suriyeli kadının, sınırı geçtikten sonra bu karardan pişman olduğu belirtiliyor.

“Türkiye’ye girer girmez yedi saat yağmur altında bekletildiklerini” ve kocasının "200 dolarlık rüşvet verdikten sonra ulaşım ayarlayabildiğini” vurgulayan Muhammed, binden fazla mültecinin bir basket sahasında yatmak zorunda kaldığını söyledi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: