6 Nisan 2012 Cuma

'Kur'an Sizin Kitabınız Değil mi?' Diyen Erdoğan'a Yanıt

Başbakan Erdoğan'ın Alevilere yönelik, "Kur'an sizin de kitabınız değil mi?" sorusuna, Alevilerden yanıt gecikmedi: "Okullarda okutulacak olan Kuran bizim kitabımız değil."
Erdoğan'ın sürekli olarak din üzerinden polemik yaratması, yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kastederek "Kur'an seçmeli ders oluyorsa Alevilik de seçmeli ders olsun' diyor. Kur'an, Alevi kardeşlerimin kitabı değil mi? Buna cevap ver Kemal Efendi" demişti.

'ASIL HEDEFİMİZ HİÇBİR DİNİ İNANCIN OKULLARDA YER BULMAMASI'

Erdoğan'a yanıt Kılıçdaroğlu'ndan önce tartışmanın öznesi olan Alevilerden geldi. Konuyu bianet'ten Işıl Cinmen'e yorumlayan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, şöyle dedi: "Alevilerin Kuran anlayışı, algılayışı, yorumu ve uygulaması ne Sünni ne de Şii İslam anlayışına benzer. Aleviliğin İslami mezhep-tarikat ve yorumlardan çok farklı olmasının nedeni de budur. Bu yüzden Başbakan'ın 'Kuran sizin de kitabınız değil mi?' sorusunun bir cevaba ihtiyacı var: Okullarda okutulacak olan Kuran bizim kitabımız değil."
Kenanoğlu asıl taleplerinin okullarda Aleviliğin, Sünniliğin ve Kuran'ın bir ders olarak okutulmaması olduğuna vurgu yaparak, okulların bilimin temel alındığı alanlar olması gerektiğini belirtti. Devletin, inanç ve ibadet organizasyonlarından elini çekmesini isteyen Kenanoğlu, dinin tamamen sivil hayata bırakılması fikrinde.

'ALMANYA'DA OKULLARDAKİ DERS KİTABINI ALEVİLER HAZIRLIYOR'

"Ancak Kur'an mutlaka seçmeli ders olacaksa o zaman Alevilik de olacak" diyen Kenanoğlu, Almanya örneğine değindi: "Alevilik dersini ancak Alevi öğretmenler verebilir. Ders, Alevilerin hazırladığı müfredata göre olmalıdır. Almanya'da bunun örneği var. Okutulan ders kitabını Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu hazırlıyor, öğretmenleri kendileri buluyor; devlet maaşını ödüyor."

Erdoğan'ın Alevilerin inancıyla ilgili belirlemelerde bulunamayacağını vurgulayan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, "Aleviliğin kendine öz anlayışını ancak Aleviler bilir" dedi ve Başbakan'ın "Kuran sizin de kitabınız değil mi?" sorusuyla şimdiden Alevi çocukları ve aileleri üzerinde bir idari baskı oluşturduğunu anlattı. Kenanoğlu, bu ve benzeri baskılar nedeniyle Alevi çocuklarının bu dersi seçmeme tercihinin önünün kesildiğini düşünüyor.

ALEVİLİĞİ 'AYIRAN' ÖZELLİKLER

Kenanoğlu'nun Aleviliğin farkları üzerine tespitleri ise, şöyle:

"Kâbe'yi, kıbleyi insanın cemali olarak gören ve bu sebeple de ibadetinde yönünü İnsan'a dönen, yaradılıştan, ölüme kadar bütün yaşam ve uygulamalarında Sünni anlayışının belirlediği ve olmazsa olmazlarını ret eden bir toplumdur Aleviler. Müziği reddeden bir İslam anlayışı karşısında, bağlamayı ve kemanı ibadetin içine sokmuştur. Resmi kabul etmeyen, hele hele ibadet edilen yerde resme ve heykele kesinlikle yasak koyan bir uygulamaya karşı tüm ibadethanelerin içine kendince kutsal saydığı değerlerin resimlerini asmıştır, heykellerini koymuştur. Kadınlı erkekli ibadeti esas saymıştır. İçkiyi bırakın ibadetinde, günlük yaşamda bile haram kılan bir inancın aksine, Dolu ve Dem diye nitelediği içkiyi içer. Kimi bölgelerde Cem İbadeti esnasında da dem olarak alınmaktadır."

Alevilerin büyük çoğunluğunun İslam'ın özünü taşıdıklarını ve yansıttıklarına inandığını ancak İslam'ın beş şartını ve onun şekli ibadetini ve ibadethanelerini (Cami, mescit) kabul etmediklerini de anımsatan Kenanoğlu, "Sayın Başbakan'ın merakını giderdiğimizi umut ediyoruz. Şimdi bu Kuran dersleri bizim Kuran anlayışımıza göre mi verilecek, Sünni - Şii anlayışa göre mi?" diye sordu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: