9 Nisan 2012 Pazartesi

İran: Müzakereler İstanbul’da Yapılacak

TAHRAN - İran televizyonu Press TV, İran ile 5 artı 1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin İstanbul’da yapılacağının doğrulandığını bildirdi.

Press TV, adı açıklanmayan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nden (SNSC) bir yetkilinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan 5 artı 1 ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin 13-14 Nisan tarihlerinde İstanbul’da yapılacağını doğruladığını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta İranlı bazı yetkililer, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyareti sonrası yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik tutumu nedeniyle müzakerelerin İstanbul’da yapılmasına karşı çıkmıştı. Ardından Türk ve İranlı yetkililer müzakerelerin yeri konusunda karşılıklı olarak ‘samimiyetsizlik’ suçlamalarında bulunmuştu.

İran daha önce yeni müzakereler için Bağdat’ı adres göstermişti. Kazakistan cumartesi günü müzakerelere ev sahipliği yapabileceğini açıklamıştı.

İran ile 5 artı 1 ülkeleri arasındaki son iki görüşme, Aralık 2010’da Cenevre’de, Ocak 2011’de ise İstanbul’da yapılmış, ancak görüşmelerden her hangi bir sonuç elde edilmemişti.
İran’ı ''nükleer silah elde etme çabası içinde olmakla'' suçlayan 5 artı 1 ülkeleri, Tahran’dan, nükleer programını Uluslar arası Atom Enerji Ajansı (IAEG) denetimine açma, nükleer bombada kullanılan yüksek orantılı uranyum çalışmalarını askıya almasını istiyor. Suçlamaları reddederek, nükleer programının ''sivil amaçlı'' olduğunu belirten Tahran ise, uranyum geliştirme programından vazgeçmeyeceğini söylüyor.
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: