15 Nisan 2012 Pazar

İran, ABD'nin Görüşme Talebini Reddetti

İstanbul’daki nükleer toplantı sırasında ABD’nin çift taraflı görüşme talebinin İran tarafından reddedildiği bildirildi.

AFP’nin İran delegasyonunda adını vermeyen bir kaynağa dayandırdığı haberine göre ABD’nin çift taraflı görüşme talebi İran tarafından reddedildi. Sözkonusu kaynak, “Görüşme talepleri bir çok kez iletildi ancak İran reddetti” dedi.

Daha öncesinde, Batılı ve İranlı kaynaklar Amerikan delegasyonunu İranlı müzakereci Said Celili ile İstanbul’da çift taraflı görüşme yapmak istediklerini duyurmuştu.

30 yıldır birbirleriyle diplomatik ilişkilerini kesen ABD ile İran arasında nükleer program konusunda son çift taraflı üst düzey görüşmeler, Ekim 2009’da Cenevre’de gerçekleşmişti.

Öte yandan Avrupa Birliği Dışilişkiler temsilcisi Catherine Ashton’un sözcüsü Michael Mann bugün basına yaptığı açıklamada, nükleer program konusunda yapılan görüşmelerin “pozitif” ve “öncekilerden tamamen farklı” olduğunu söyledi. Mann, “Yeni müzakereler için ilkeler oluşmuş görünüyor” dedi.

ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya’dan oluşan 5+1 grubu ile İran arasındaki son görüşme Ocak 2011’de, yine İstanbul’da gerçekleşmiş, ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Batılı bir diplomat, dört ila altı hafta içerisinde müzakerelerin başlama olasılığına dikkat çekerken, bunun İranlıların istediği gibi Bağdat’ta olabileceğini işaret etti.

Batılı güçler İran’ın nükleer programını atom bombası elde etme çabası olarak değerlendiriyor. İran ise bu faaliyetlerinin sivil amaçlı olduğunu savunuyor. BM nükleer program konunda İran’ı bugüne kadar aldığı 6 kararla kınadı, bunların 4’ünde yaptırım vardı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: