7 Nisan 2012 Cumartesi

Genç İnsanlar Bir Gün Ayaklanırlarsa Eğer...

Yunanistan’da Dimitris Hristulas’ın “Çöplerden yiyecek toplamadan onurumla ölmeyi seçiyorum” diyerek intihar etmesi halkı sokaklara döktü. “Genç insanların bir gün silahlarını ellerine alacağına ve hainleri alaşağı edeceğine” inandığını söyleyen eczacı için başlayan eylemler ülkeyi savaş alanına çevirdi.
 
Genç insanlar bir gün ayaklanırsa eğer...

Aylardır borç krizi ve IMF/AB dayatmalarının yarattığı yoksulluğu yaşayan Yunanistan, önceki sabah büyük bir insanlık trajedisi ve ayaklanma çağrısıyla güne uyandı. Yunanistan’da emekli eczacı Dimitris Hristulas’ın, parlamento binası önünde intihar etmesinden sonra yapılan protesto gösterileri çatışmalarla sürüyor. İntiharın duyulmasının ardından tepkilerini göstermek isteyen Yunan halkının, Sintagma Meydanı’na doğru akmaya başladığı bildiriliyor. Halkın ve sol örgütlerin meydana gelerek hükümetin kemer sıkma yasalarını protesto ettiği haberleri geliyor. Akşam saatlerinde daha önce de büyük eylemlere sahne olan, parlamento binasının önündeki meydanda yüzlerce kişi toplandı. Göstericiler polise molotof kokteyli attı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.


İnsanlık onurum için

77 yaşındaki Hristulas önceki gün sabah kentin en işlek noktalarından biri olan Sintagma Meydanı’nda başına kurşun sıkarak yaşamına son vermişti. Yunan medyasına göre eczanesini 1994’te satan bir çocuk babası Dimitris Hristulas, intihar mektubunda “Hükümet ayakta kalma şansımı yok etti. Çöplerden yiyecek toplayacak duruma düşmeden onurumla ölmeyi seçiyorum” dedi. Mektubuyla adeta bir halk ayaklanması manifestosu yazan Hristulas, Yunanistan’ın yaşadığı durumu işgal yıllarına benzeterek geleceksiz bırakılan gençliğin “eline silahı alarak ayaklanması” halinde Yunanistan’ın yöneticilerini Mussolini gibi asacağını söyledi.


Halk ziyaret ediyor


İntiharın duyulmasının ardından tepkilerini göstermek isteyen Yunan vatandaşları olayın meydana geldiği noktaya gelerek, çiçekler ve çeşitli notlar bıraktı. Notlardan bazılarında yeni borç karşılığı AB ve IMF direktifleriyle alınan sert kemer sıkma önlemlerine işaret edilerek “Memorandum öldürdü”, Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis’in göçmenleri Atina’nın merkezinden belli kamplara toplama planına vurgu yapılarak, “Umutsuz vatandaşı toplama kampları hazırlayın”, Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis’in protesto gösterileriyle ilgili planına dikkat çekilerek “Sintagma Meydanı’nda intiharlara izin verilsin mi?” ifadeleri yer aldı.


Hükümet panikte


Öte yandan, olay üzerine Hükümet Sözcüsü Pantelis Kapsis, Hristulas’ın ölümünü bir “insanlık trajedisi” olarak niteledi ancak intiharın nedenlerinin tam olarak bilinmediğini !!! iddia etti. Sosyalist PASOK partisinin lideri Evangelos Venizelos ise intiharla ilgili olarak, yetkililerin “siyasi yorum” yapmamasını istedi ve dayanışma ve birlik çağrısında bulundu.


Avrupa Birliği ve IMF, borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmemesi için verdiği krediler karşılığında Yunanistan’ın ağır bir kemer sıkma programı uygulamasını şart koşmuştu. Bu önlemler çerçevesinde binlerce kişi işten çıkarıldı, vergiler arttırıldı, çalışanların ve emeklilerin maaş ve ücretleri düşürüldü.
 
İlk Yunanlı Kalaşnikof’u eline aldığında

Dimitris Hristulas’ın bıraktığı son mektup şöyle:
“Vatan haini hükümet, benim 35 yıl boyunca katkı yaptığım (devletin katılımı olmaksızın) iyi bir emekli maaşına dayanan hayatta kalma olasılığımı gerçekten yok etti. Bana şahsen dinamik cevap verme yeteneği vermeyen yaşımdan dolayı (Eline bir Kalaşnikof alan ilk Yunanlı olsaydı, benim ikinci olacağımı tabii ki göz ardı etmiyorum), çöplerden yiyecek arama durumuna gelmeden önce iyi bir son dışında başka çözüm bulamıyorum. Geleceksiz bırakılan genç insanların bir gün silahlarını ellerine alacağına ve İtalyanların 1945’te Piazza Poreto of Milan’da Mussolini’ye yaptıkları gibi ulusal hainleri Anayasa Meydanı’nda alaşağı edecerek asacağına inanıyorum.!!''

Hiç yorum yok: