23 Nisan 2012 Pazartesi

Fransa'da Sol Sarkozy'yi 'Evine Göndermek' İçin Birleşti

Sarkozy - Hollande              
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda Sosyalist Parti’nin (PS) adayı François Hollande, rakibi Nicolas Sarkozy karşısında galibiyetle çıktı, radikal sol ise hiç olmadığı kadar güç kazandı. İkinci tur öncesi solda birlik kaçınılmaz oldu. Anketler, Sarkozy’nin düşeceğini gösteriyor.

22 Nisan’da yapılan seçimlerin ilk turunda PS’nin adayı François Hollande oyların yüzde 28,63’ünü, mevcut Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 27,18’ini aldı. Üçüncü sırada aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 17,09 oy oranı ile önemlik bir yükseliş gösterirken, radikal solun adayı Jean-Luc Melanchon yüzde 11,11 oy oranı ile başarılı bir sonuç elde etti.

Merkezdeki MoDem partisinin adayı François Bayrou yüzde 9,13 ile Melanchon’u takip etti. Diğer beş aday ise yüzde 5 barajını aşamadı: Yeşillerin adayı Eva Joly (yüzde 2,31), Nicolas Dupont-Aignan (yüzde 1,79), Yeni Anti-Kapitalist Parti adayı Philippe Poutou (yüzde 1,15), İşçi Mücadelesi adayı Nathalie Arthaud (yüzde 0,56) ve Jacques Cheminade (yüzde 0,25).

Sandık başına gitmeyenlerin oranı ise yüzde 20.53 olarak kayda geçti. Bu tabloya göre solun toplam oyu yüzde 43’ün üzerine çıkıyor.

HOLLANDE: YENİ BİR SAYFA AÇMAK İSTEYEN GÜÇLERİN ADAYIYIM

François Hollande, 2007’deki seçimlerde solun toplam oyunun yüzde 36 olduğunu hatırlatarak, soldaki başarıya işaret ederken aşırı sağcı parti Ulusal Cephe’nin (FN) yükselişi karşısındaki endişesini de gizlemedi. Hollande, “FN’nin yükselişinden Nicolas Sarkozy sorumlu” diyerek, Cumhurbaşkanı’nın son aylardaki aşırı sağcı söylemlerine dikkat çekti.

Hollande, “Fransızların oyları ile bir sayfayı kapatarak yeni bir sayfa açmak isteyen tüm güçlerin adayı oluyorum” diyerek 6 Mayıs’ta yapılacak ikinci tura işaret etti. Sosyalist aday, kendi etrafında “mümkün olan en geniş” birliğin sağlanmasını istedi.

RADİKAL SOL REKOR OY ELDE ETTİ

Radikal Sol olarak değerlendirilen ve aralarında Komünist Parti’nin de bulunduğu çok sayıda partiden oluşan Sol Cephe’nin adayı Melanchon, ilk turda aşırı sağcı Le Pen’in önünde yer almayı umuyordu. Bu hedefe ulaşılmadı ancak anketlerde yüzde 5 ile yarışa başlayan Melanchon, radikal solun oylarını yüzde 11’in üzerine çıkararak yine de rekor bir sonuç elde etti. 2007’de Komünist Parti’nin adayı Marie-George Buffet oyların sadece yüzde 1,93’ünü alabilmişti. Yüksek bir oy oranı ile radikal solun temel hedeflerinden biri de François Hollande’ın politikalarının daha fazla sol bir çizgiye çekmekti. Melanchon, ikinci turda “Sarkozy’yi yenmeye” çağırarak, PS ile güçlerini birleştirecekleri mesajını verdi.

Marine Le Pen, ikinci turda Sarkozy’ye mi yoksa Hollande’a mı oylarını kaydıracağı konusunda bir işaret vermedi. Aşırı sağın adayı, 1 Mayıs’ta seçimlerin sonuçlarına ilişkin bir değerlendirme yapacak.

Yeşillerin adayı Eva Joly, “ülkenin Sarkozyzm’den çıkması için” seçmenlerini François Hollande etrafında birleşmeye çağırdı.

ANKETLER İKİNCİ TURDA SOL’U GÖSTERİYOR

IFOP-Fiducial anketine göre ikinci turda Hollande oyların yüzde 54,5’ini, Sarkozy ise yüzde 45,5’ini alacak. Europe1, Paris Match ve Public Sénat’ın talebi ile yapılan bu ankete göre Jean-Luc Mélenchon’a birinci turda oy verenlerin yüzde 83’ü ikinci turda sosyalist aday için oy kullanacak.

Aynı anket, Marine Le Pen’in seçmenlerinin yüzde 48’i Sarkozy’ye, yüzde 31’inin de François Hollande’a oy vereceğini gösteriyor. Bununla birlikte François Bayrou seçmenlerinin yüzde 38’i Sarkozy için, yüzde 32’i de Hollande için oylarını kullanacak. Ankete göre seçmenlerin yüzde 30’u ya oy kullanmayacak ya da herhangi birine vermeyecek.

Le Figaro gazetesi için yapılan OpinionWay Enstitüsü’nün anketi ise birinci turda oy kullananların yüzde 44’ü inci turda Hollande’ı seçecek, yüzde 38’i de Sarkozy’ye oylarını verecek.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: