11 Nisan 2012 Çarşamba

'Faşizme Boyun Eğmeyeceğiz'

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi, dün yaşanan Newroz gözaltılarını protesto ederek, "Faşizme boyun eğmeyeceğiz" dedi. Eylemde konuşma yapan ETHA editörü Arzu Demir, "gerçekleri halklarımıza ulaştırmaya devam edeceğiz" diye konuştu. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise operasyonun HDK'ye yönelik olduğunu belirtti.

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi'nin çağrısıyla yüzlerce İstiklal Caddesi'nde yürüyerek, dün yaşanan Newroz gözaltılarını protesto etti. Eylemde sık sık "Özgür basın susturulamaz" sloganı atıldı.

Galatasaray Lisesi'nin önünde bir araya gelen kitle, "TMY ve ÖYM kaldırılsın, milyonlar adalet istiyor" yazılı pankart açıp, sloganlarla Taksim Meydanı'na yürüdü. Eyleme, gözaltında bulunan gazeteci Çağdaş Küçükbattal'ın fotoğrafları ile katılan ajans çalışanları da, özgür basının susmayacağını duyurdu.

Tutuklanan SGDF Başkanı Ali Tektaş ile gözaltında tutulan HDK İstanbul İl Yürütme üyesi Erdal Demirhan ile ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu fotoğraflarının da taşındığı eyleme, HDK Eş Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katıldı.

Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi adına açıklama yapan Arzu Erdoğan, 19 kişinin Newroz gerekçesiyle gözaltında tutulduğunu hatırlattı, "Arkadaşlarımızın gözaltına alınma nedenlerini bilmiyoruz. Ancak sözlü olarak yapılan ve basına yansıyan açıklamalardan öğrendiğimize göre, Newroz gösterilerine katılmak ve terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak gibi artık ne anlama geldiğini kimsenin bilmediği bir gerekçe ile gözaltına alındıklarını öğrenmiş oluyoruz" dedi.

'BİR SORUMLU VARSA, O DA HÜKÜMETTİR'

Newroz'da meydana gelen bütün olayların sorumlusunun AKP hükümeti olduğunun altını çizen Erdoğan, "Eğer bir sorumlu aranacaksa, bu da doğrudan hükümetin bizzat kendisidir" diye konuştu.

Gözaltındakilere yönelik suçlamalardan birinin de "terör örgütüne yardım ve yataklık" olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Oysa ki bizler, bugün açısından bu suçlamanın ne anlama geldiğini, neyin üstünü örttüğünü çok iyi biliyoruz. Bayram mı kutlamak istiyorsun, o zaman terör suçlaması ile karşı karşıyasın. Haksızlığa, hukuksuzluğa ve baskılara karşı mısın suçlama yine çok tanıdık, terör suçu."

"Newroz sonrası başlatılan gözaltı ve tutuklama furyasının hiçbir haklı ve kabul edilebilir yanı yoktur" diyen Arzu Erdoğan, asıl amacın toplumsal muhalefetin sindirilmesi olduğunu belirtti.

'ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN'


Erdoğan, son olarak şunları söyledi: "Bizler, Milyonlar Adalet İstiyor İnisiyatifi olarak, bu zulme boyun eğmeyeceğizi bir kez daha ilan ediyoruz. Hükümetin bu faşizan uygulamalarına boyun eğmeyeceğiz, sessiz kalmayacağız. Devletin ve AKP hükümetinin, TMY ve ÖYM'leri dayanak yaparak gerçekleştirdiği bu ve benzeri operasyonlara son verilmesini, gözaltına alınan ya da tutuklanan bütün insanlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."

'TESLİM OLMAYACAĞIZ, DİRENECEĞİZ'

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, saldırının HDK'ya yönelik olduğunu belirtti, "Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Yargılanacak biri varsa o da, İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü'dür, AKP hükümetidir. Halkların bayramını yasaklayan bu zihniyet yargılanmalıdır. AKP'nin uyguladığı faşizmdir, biz bu faşizme teslim olmayacağız, direneceğiz" dedi.

ETHA editörü Arzu Demir de, gözaltında tutulan Çağdaş Küçükbattal'ın fotoğrafını göstererek, "Çağdaş'ı hepiniz tanıyorsunuz, onlarca haberi izledi, yazdı. İstanbul'un bütün sokaklarında onun ayak izi var. 18 Mart günü de izlediğiniz haberlerin görüntülerinde onun emeği vardı. O gün gitti, kameramanlık yaptı, haberini yazdı. Bugün ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor" dedi.

'BİZ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Geçtiğimiz Aralık ayında Kürt gazetecileri hedef alan operasyonu hatırlatan Demir, "Bu baskılar sürecek. Ancak, aramızdan alınan arkadaşlarımızın yeri dolacak. Biz hem sokakta, gözaltına alınan, tutuklanan arkadaşlarımız için yürüyeceğiz, hem de gerçekleri halklarımıza ulaştırmaya çalışacağız. Bu topraklarda çok güçlü bir özgür basın geleneği var. Bunu 1990'lı yıllarda bitiremediler, şimdi de bitiremeyecekler. Biz yazmaya devam edeceğiz. Çağdaş bizim, meslektaşımız, arkadaşımız, yoldaşımız, canımız. Onu alacağız" diye konuştu.

Öğrenci Kolektifleri adına yapılan konuşmada da, "AKP faşizmi karşımında yılmayacağız. Hopa'da olduğu gibi şimdi de arkadaşlarımızı alacağız" dedi.

Eylem, sloganlarla sona erdi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: