20 Mart 2012 Salı

Yetmez Ama Amed...

Devletin KCK adı altında yürüttüğü operasyonlara karşın, “Özgürleşen Kürtler” meydanlara aktı. AKP tarihi yanılgısından derhal dönmeli. Diyarbakır fotoğrafı, yürütülen mevcut Kürt sorunu siyasetinin iflas ettiğinin de resmidir.

Diyarbakır’da Newroz coşkusu “yasak” dinlemedi. Kentin merkez ve ilçeleriyle çevre illerden gelen yüzbinler Newroz alanına aktı. “Kürtleri özgürleştiriyoruz” diyenler bu fotoğrafı doğru okumalı.

Diyarbakır’da bir milyona yakın yurttaş Newroz’u kutlamak için dünyanın tek Newroz alanı olarak adlandırılan meydana adeta aktı. Polis, barikat ve tüm engellemelere rağmen alana ulaşmayı başaran halk, attığı sloganlarla, “Öcalan’a özgürlük”, “Barış”, “Kürtlere statü” istedi.

Diyarbakır’da dün Newroz’u alanlarda ve kitlesel olarak kutlayan halk, üç yıldan beri aralıksız sürdürülen ve Adalet Kalkınma Partisi’nin (AKP)”Kürtleri özgürleştirmek için yapıyoruz” dediği KCK operasyonlarının fiyaskoyla sonuçlandığını da bizzat göstermiş oldu.

Yasaklarla dizayn edilmeye çalışılan ve halktan kopuk siyasetin varacağı mecraya iyi bir örnek teşkil eden halkın Newroz kutlaması, AKP’nin Kürt sorunu için izlediği yöntem ve söylemin ne kadar havada ve dejenere olduğunu da göstermiş oldu.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AKP’nin beyin isimlerinden Yalçın Akdoğan’ın, mevzuu KCK adı altında yürütülen operasyonlar olduğunda dile getirdikleri, “Kürtleri PKK’nin ve BDP’nin baskısından kurtarıyoruz” iddialarının da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış oldu.

Bilakis bu operasyonların halk tarafından kabul görmediği dün alenen anlaşılmış oldu.

KCK operasyonlarında 7 bine yakın kişi tutuklandı.

2011 Haziran seçimleri öncesinde PKK’nin ateşkes ilanına rağmen 2009 Nisan’ından beri devam eden operasyonlarda, Kürt gazetecisinden sosyologuna, sinemacısından siyasetçisine kadar bir çok alanda tutuklama furyası başlamıştı.

Müzakereler kesilmiş ve PKK ile yaşanan çatışmalar kaldığı yerden devam etmişti.

Baharın yaklaşmasıyla birlikte artan gerginlik Newroz kutlamalarına 2 gün kala İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yasaklama getiren açıklamalarıyla doruğa ulaşmıştı.

Geçtiğimiz yıllara kadar Newroz’u tümden yasaklayan devlet, Newroz’un bu yıl sadece 21 Mart günü kutlanabileceğine karar kılmıştı.

BDP’lilerin, “Halk istediği yerde istediği tarihte bayramını kutlar” açıklamasının ardından gözler Diyarbakır’a çevrilmişti. Diyarbakır’da halkın göstereceği tepki hükümetin Kürt sorununa dair yürüttüğü konsepte de bir anlamda tepki olarak kayıtlara geçecekti. Halk dün büyük coşku ve kitlesel bir şekilde, tüm engelleme ve yasaklara rağmen meydanlara çıkarak yürütülen politikaları kabul etmediğini gösterdi.

2012 Newroz’u, bugün gelecekten mesaj veriyor.

Bu mesajı en iyi ve doğru okuması gereken ise artık Ankara...

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: