23 Mart 2012 Cuma

Onbinler 'Sivil Cuma'da Saf Tuttu

Batman, Siirt, Cizre, Silopi, Diyarbakır, Bismil, Silvan, Nusaybin, Van, Malazgirt, Hakkari ve Turgutlu'da kılınan Sivil Cuma Namazları'nda Newroz kutlamalarına yönelik yasaklama, polis şiddeti ve DTK Eşbaşkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk'e yapılan polis saldırısı protesto edildi. Namazlarda Kürtçe verilen vaazlarda, halkların haklarının tanınması gerektiği belirtilerek, zulme karşı çıkılması istendi.

Batman Belediyesi Çay Bahçesi'nde her hafta kılınan Sivil Cuma Namazı'nda yüzlerce yurttaş saf tuttu. Batman Din Âlimleri Derneği (DAD) üyesi imamların kıldırdığı namazda, 20 Mart'ta Newroz kutlaması için Batman'da bulunan DTK Eşbaşkanı Başkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırı kınanırken, Newroz kutlamalarına katılan yurttaşlara yapılan polis müdahalelerine tepki gösterildi. İstanbul'daki Newroz kutlamaları esnasında çıkan olaylarda yaşamını yitiren Hacı Zengin içinde dualar okundu. Namaz sırasında çok sayıda polisin görüntü alması dikkat çekti.

Siirt'te Sivil Cuma Namazı Belediye Garajı'nda kılındı. Namaza BDP İl Eşbaşkanı Seraceddin Kayran, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra, il genel ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.

Şırnak'ın Cizre (Cizir) İlçesi'nde kılınan Sivil Cuma Namazı'nda Newroz kutlamalarında sergilenen polis şiddetine tepki gösterildi. BDP Cizre İlçe binası önünde namaz için toplanan bini aşkın kişiye seslenen Mele Sait Özdemir, Newroz kutlamalarında yaşanan polis şiddetine tepki göstererek, zulmün hiçbir dinde yeri olmadığını söyledi.

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde BDP Silopi İlçe binası önünde kılınan Sivil Cuma Namazı'na BDP İlçe Başkanı Mütalip Sakman, Belediye Meclis üyeleri, BDP yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce yurttaş katıldı. Yurttaşlar evlerden getirdikleri seccade, battaniye, halı ve kartonları yerlere sererek, namaz için saf tuttular. Kürtçe hutbe okuyan Mele Hesene Sipindarok, İslam dininde halkların özgürlüğüne verilen öneme işaret etti.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde Sivil Cuma Namazı, her zaman olduğu yerde Belediye Halı Sahası'nın yanında bulunan boş alanda kılındı. Mele Feyzi Yavuzkılıç öncülüğünde kılınan namazda, yüzlerce kişi katıldı. Burada okunan Kürtçe hutbe ve vaazlarda Müslüman olan inanç ve vicdan sahibi olan hiç kimsenin zulme karşı sessiz kalmaması gerektiği belirtilirken, zalimin yanında yer alanın zalimin işlediği tüm suçlara ve günahlara ortak olduğu kaydedildi.

SAİD-İ KURDİ İÇİN MEVLİT

Diyarbakır'da Sivil Cuma Namazı bu haftada devam etti. Dağkapı Meydanı Selahattin Eyyubi Yer Altı Çarşısı üzerinde kılınan namaza bini aşkın yurttaş katıldı. Mele Hadi Koç tarafından okunan Kürtçe hutbede, Said-i Nursi'nin ölüm yıldönümü vesilesiyle Nursi'nin hayatı anlatıldı. Mele Hadi, Nursi'nin hayatta iken doğruluğu ve mücadelesi ile bilinen bir kişi olduğunu ifade etti. Koç'un hutbesinin ardından yurttaşlar DİAYDER Başkanı Mele Zahit Çiftkuran'ın arkasında saf tuttu. Kılınan namazının ardından Said-i Kurdi için mevlit okutuldu.

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde Sivil Cuma Namazı İmam Hüsnü Çalışıcı öncülüğünde Merkez Taziye Evi'nde çok sayıda yurttaşın katılımı ile kılındı. Namazın kılındığı Merkez Taziye Evi'nde yer kalmayınca yurttaşlar taziye evinin önünde ve karşısındaki inşaatın altına serdikleri halılarda namaz kıldı. Namazda konuşan İmam Hüsnü Çalışıcı, düşmana karşı birlik, beraberlik içinde ve güçlü olunması gerektiğini belirterek, zulüm edenlerin Allah katında bağışlanmayacağını vurguladı. Yapılan konuşmanın ardından Kürtçe dua eden kitle namaz kıldı.

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde Sivil Cuma Namazı bu hafta 100. Yıl Parkı'nda kılındı. Yüzlerce yurttaşın katıldığı namazda konuşan Mele Huseynê Botî, halkın kendi değerlerini korumak, kendi kültürünü, bayramını kutlamak için vereceği mücadelenin meşru olduğunu belirtti. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı da kınayan Botî, "Yaşamlarını barışa adayan insanlara el kaldırmak günahların en büyüğüdür. Her halkın kendi bayramlarını özgürce kutlaması gerekiyor. Bunları yasaklamak onları inkar etmek demektir" dedi.

Van'da Sivil Cuma Namazı yüzlerce kişinin katılımı ile Belediye Otoparkı'nın inşaatında brandalarla çevrilen alanda kılındı. Kürtçe vaaz veren emekli İmam Cemal Demir, İslamiyet bir araç olarak kullanan diktatörler er ya da geç sonlarının cehennem olduğunu belirtti. Demir, son dönemde yaşananlara dikkat çekerek, insanların haklarını bastıran zihniyetler Allah karşısında bunu hesabını vereceklerini kaydetti. Verilen Kürtçe vaazdan sonra yüzlerce kişi namaz için saf tutu.

Muş'un Malazgirt İlçesi'nde Sivil Cuma Namazı, BDP İlçe binasında kılındı. Namaza, BDP İlçe yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Kürtçe vaazdan sonra cemaat namaz için saf tuttu.

Hakkari'deki Sivil Cuma Namazı ise, BDP Hakkari İl binasında kılındı. Emekli İmam Zeki Çiftçi'nin kıldırdığı Cuma Namazı'na, BDP Hakkari İl Başkanı M. Sıdık Yıldırım, BDP'li yöneticiler, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Kürtçe verilen vaazdan sonra yurttaşlar Cuma Namazı için saf tutu.

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde de BDP Turgutlu İlçe binasında Sivil Cuma Namazı kılındı. BDP Turgutlu İlçe Başkanı Mehmet Gülmez'in de saf tuttuğu namazda, Newroz kutlamalarına yönelik baskılar ve polis şiddeti protesto edildi.
ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: