25 Mart 2012 Pazar

MİT’ten Yalan Rüzgarı

İstanbul - MİT tarafından "Devrimci Karargah Dosyası"na konulan rapor, Amerikan yapımı pembe dizi "Yalan Rüzgarı"nı aratmayan türden. Tutuklamalara dayanak yapılan rapora göre, her türlü sosyal ve aile ilişkisi 'örgütsel ilişki'. Romanlardan wernicke-korsakoflulara kadar sosyal-siyasal çalışmaların hepsi, 'örgüt çalışması'. Bütün tutuklu yakınları ve avukatlar da 'kurye'. PKK'nin önemli kadrolarından Sakine Cansız, Hollanda'da evli.

MİT Bölge Başkanlığı, "Etüd Çalışması" adını verdiği raporu 17 Mart 2011 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne gönderdi. "MİT krizi" sırasında görevinden alınan Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün tarafından, 22 Mart 2011 tarihinde İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyasına konuldu.

Atayün, söz konusu raporun, "operasyonel faaliyete esas teşkil edebileceği düşüncesi" ile MİT tarafından kendilerine gönderildiğini belirtirken, tek tek isimler sıralanarak "söz konusu şahısların da yürütülmekte olan soruşturmaya dahil edilmeleri" yönündeki talepleri savcılığa iletildi.

DELİL OLARAK KULLANILAMAZSA DOSYADA İŞİ NE?

"Çok gizli" ibaresini taşıyan raporun her sayfasının altında "İstihbari nitelikte olan bu bilgilerin delil olarak kullanılamayacağı" notu dikkat çekiyor. Ancak, Devrimci Karargah örgütü ile değerlendirmelerin yanı sıra 'örgüt üyesi' ilan edilen kişiler ile ilgili bilgilerin yer aldığı raporun, savcılar tarafından delil olarak kabul edildiği biliniyor. Raporun ardından 2011 yılı Ağustos ve Aralık aylarında yapılan iki ayrı operasyonda, raporda adı geçen 5 kişinin tutuklanması, bu görüşü destekliyor.
6 YILDIR İZLEME YAPILIYOR

MİT Raporu'nda dikkat çeken noktalardan biri, raporda adı geçen kişilerin, sadece politik faaliyetlerinin değil, bütün özel yaşamlarının da 2004 yılından itibaren izlenmesi. Telefon ve internet haberleşme araçlarının yanı sıra yüzyüze veya aracılar vasıtasıyla insanlar yıllarca gözetim altında tutulmuş.

EVLİLİK VE ÇOCUKLAR DA GÖZETİM ALTINDA

MİT takip ettiği kişilerin bütün sosyal ve aile ilişkilerini 'örgütsel ilişki' olarak sunarken, evlilik, çocuk ve sağlık gibi konulara da ilgi gösterdiği anlaşılıyor. Kişiler ile ilgili bilgi notlarında "hissi ilişki yaşadığı", "sağlık sorunları yaşadığına dair duyumlar olduğu" şeklinde notlar dikkat çekiyor.

Raporda dikkat çeken bir başka nokta ise sürekli "kişilerin örgütsel faaliyetlerde bulunduğuna dair duyumlar alınmıştır" ifadesinin yer alması. Ancak bu duyumlar üzerinden kişilerin örgütsel ilişkiye dahil olduğu öne sürülerek, bu konuda savcı ve mahkemelerde kanaat oluşturulmasının amaçlandığı anlaşılıyor.

MİT, LATİN AMERİKADAN GÖNDERİLEN MESAJI DA KAÇIRMAMIŞ!

24 Nisan 2010 tarihinde Zürih'te "Mahirlerden Orhanlara kavga sürüyor" başlığı altında yapılan etkinliğe Latin Amerika'dan Kıtasal Bolivar Koordinasyonu tarafından gönderilen mesaj da MİT raporunda yer alıyor. MİT, söz konusu örgütün mesaj göndermesini "dikkat çeken bir diğer husustur" şeklinde değerlendiriyor.

BİRLİK VE ÇATI PARTİSİ RAPORDA

Takip edilen kişilerin siyasi parti, platform ve dergilerde yürüttükleri bütün çalışmalarını "illegal faaliyet" olarak gösteren MİT Raporu'nun merkezinde duran siyasi çalışma ise, Demokrasi İçin Birlik Hareketi ve Çatı Partisi çalışmaları. Bu toplantılara katılanlardan Şamil Altan, Günay Kubilay, Mehmet Güneş, Kadir Akın ve Mahir Sayın'ın ismi raporda sıkça geçiyor, bazıları hakkında özel bilgi notları bulunuyor.

AVUKATLAR  VE AİLELER ''KURYE''

MİT Raporu'na göre, cezaevlerinde müvekkilleri ile görüşen avukatlar ve tutuklu yakınları 'kurye'. "Örgüt mensupları ile cezaevinde görüşen şahısların, DK örgütü ve üst yönetim ile adı geçenler arasında aracılık/kuryelik yapabileceği değerlendirilmektedir" iddiası yer alıyor. İstanbul Barosu avukatlarından Oğuz Uğur Olca, Özcan Kılıç, Gülizar Tuncer, Şengül Özdemir ve Ercan Kanar'ın yanı sıra aileler ile arkadaş görüşçüleri kurye ilan ediliyor. Söz konusu raporun ardından Avukat Özcan Kılıç, "Devrimci Karargah" soruşturması kapsamında gözaltına alındı, hakkında dava açıldı.

TELEVİZYON PROGRAMINA KATILMAK DA DELİL

MİT, örgüt üyeliğine 'delil' bulmakta aklın sınırlarını da zorlamış. Rabia Şen ve Kaya Süer ile ilgili bilgi formunda, Süer'in 'irtibatları' arasında İstanbul Barosu avukatlarından Gülizar Tuncer de sayılıyor. Süer ile Tuncer arasındaki 'örgütsel ilişkinin delili' olarak ise 11 yıl önce bir televizyon programına konuşmacı olarak katılmaları gösteriliyor. Raporun 81. sayfasındaki ifade şöyle: "Med Tv'de 23 Şubat 2000 tarihinde düzenlenen bir programa Avukat Gülizar Tuncer ile birlikte konuşmacı olarak katılmaları."

HER ŞEY SUÇ

Ölüm orucu hastalığı olarak bilinen wernicke-korsakoff hastalığına yakalanan eski tutuklularla dayanışma etkinlikleri de MİT raporunda yer alıyor. İbrahim Halit Elçi ile bilgi formunda, wernicke-korsakoflu eski tutuklulara yardım amacıyla oluşturulan "dayanışma ağı" da suç kapsamında değerlendiriliyor. TAYAD'la yapılan ortak çalışma girişimi de raporda yer alıyor.

Sadece wernicke-korsakoflu eski tutuklular değil, Romanlarla ilgili çalışma yapmak da örgütsel çalışmanın 'delil'i olarak MİT tarafından savcılara sunuluyor. Raporun 93. sayfasında yer alan Oğuz Uğur Olça ile ilgili olarak hazırlanan bilgi formundaki ifade şöyle: "Avrupa Roman Hakları Merkezi, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Edirne Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yardımlaşma Derneği tarafından ortaklaşa sürdürülen Türkiye'de Romanların Haklarının Geliştirilmesi adlı projenin hukuk danışmanlığı yaptığı..."

KAYMAZ AİLESİNİN AVUKATLIĞINI YAPMAK DA SUÇ

Raporun 43. sayfasında İstanbul Barosu avukatlarından Anıt Baba, fotoğrafı, kimliği ve özgeçmişiyle teşhir edildikten sonra, 2007 yılında Mardin Kızıltepe'de öldürülen Uğur Kaymaz'la ilgili davada Kaymaz ailesinin avukatı olduğu için suçlanıyor.

SAKİNE CANSIZ İLE EVLENDİĞİ HİSSİ...

MİT, PKK'nin önemli kadrolarından biri olan ve hala aktif siyaset yürüten Sakine Cansız'ı da evlendirmiş. Siyasi mülteci olarak uzun yıllardır yurt dışında yaşayan Suat Bozkuş ile ilgili bilgi formunda şu ifade yer alıyor: "Kongra-Gel (PKK)'nın ilk merkez komitesi üyelerinden Sakine Bacı/Sara Kod Sakine Cansız ile (evlendiği) hissi ilişkisinin bulunduğu..."

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: