30 Mart 2012 Cuma

İspanya’da Büyük Genel Grev Başladı

MADRİD - Ekonomik krizle boğuşan İspanya’da hükümetin iş reformunu protesto eden işçiler genel greve gitti.

Karayolu, demiryolu ve hava ulaşımı grevden etkilenirken iç hat seferleri ve Avrupa kentlerine yapılan uçuşların çoğu iptal edildi. Hükümetle sendikalar arasında yapılan anlaşma uyarınca yerel tren ve otobüs seferlerinin en az üçte biri yapılmıyor; yurt içi uçak seferlerinden her 10 uçuştan biri, Avrupa seferlerinin ise her 5 uçuştan biri durmuş vaziyette.

Greve, kamu alanı dışında, Renault, SEAT, Volkswagen ve Ford araç üretim fabrikalarının çalışanları da katılıyor. Yerel düzeydeki basın da greve destek veriyor. Andalusia ve Katalan tv kanalları da destek amaçlı yayınlarını durdurdu.

İspanya hükümeti, Şubat ayında kabul edilen sayıları 5 milyonu bulan işsizlerin sorununa çözümü hedefleyen yasaya dayanarak, yarın büyük kısıtlama paketini açıklayacak. Hükümetin iş reformunu “demokrasi tarihinde işçiye karşı alınan en agresif kararlar” olarak tanımlayan ülkenin iki büyük sendikası CCOO ile UGT, halkın geleceğini yok eden bu düzenlemeye geçit vermeyeceklerini söylüyor.

CCOO sendikasının lideri Ignacio Fernandez Toxo, grevin İspanya'daki işçi-işveren ilişkilerinde yapılan gaddarca değişikliğe bir yanıt olduğunu belirterek, hükümetin yapmak istediği reformda işçilerin işten atılmasını kolaylaştırarak ucuz hale getiren düzenlemeye dikkat çekti.

Şubat ayında kabul edilen yasa, halen çalışılan her yıl için 45 gün temel alınarak hesaplanan kıdem tazminatı ödemesini 33 günle sınırlıyor. Sağcı Başbakan Mariano Rajoy hükümeti, yapılan değişikliklerin iş hayatı ve işçiler açısından daha esnek bir sistem yaratacağında ısrarlı. Avrupa Birliği içinde en yüksek işsizlik oranına sahip olan İspanya, bütçe açığını azaltması ve kamu harcamalarını kontrol altına alması için baskı altında.

Bugünkü genel grev hükümet için ilk ciddi sınav olarak görülüyor. Sendikalar bugünkü grevi ilk ciddi uyarı olarak tanımlıyor. Katılımın sendikaların beklediği oranda olması durumunda, önümüzdeki günlerde daha büyük eylemlerin gündeme gelmesi kaçınılmaz görünüyor. 


İspanya'da hükümetin çıkardığı iş reformuna karşı genel ülkenin iki büyük sendikası CC.OO. ve UGT'nin çağrısı üzerine yapılan genel greve katılımın yüzde 97'ye ulaştığı bildirildi. Greve katılımın endüstri ve inşaat sektörlerinde etkili olduğu bildirildi.

Sendikaların yaptıkları açıklamada genel greve en az katılımın yüzde 57 ile kamu sektörü ve yüzde 40 ile özel sağlık ve bankacılık sektörlerinde olduğu kaydedildi.

Ulaşım sektöründe greve katılanların oranının yüzde 90'a ulaştığı ve genel anlamda ülke çapında yüzde 77 oranında bir katılımdan söz edilebileceği ifade edildi.

Bu arada hükümet kanadından yapılan açıklamalarda ise genel grevin "normal ve sakin" geçtiği iddia etti.

Öte yandan bugünkü genel grevde 174 kişinin gözaltına alındığı, 58'i polis 104 kişinin yaralandığı bildirildi. Katalonya, Bask ve Valencia bölgelerinde polis ile grevciler arasında çatışmaların yaşandığı belirtildi. 


ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: