7 Ocak 2012 Cumartesi

The National: Deliller Katliamın Kasıtlı Olabileceğini Gösteriyor

Abu Dabi - Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayın yapan The National, delillerin, Türk ordusunun Roboski’de gerçekleştirdiği katliamın kasıtlı olabileceğini gösterdiğini yazdı.

Ebu Dabi Medya Kuruluşu muhabiri Thomas Seibert, 28 Aralık günü Şırnak’ın Uludere İlçesi Roboski Köyü’nde yaşanan, 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamla ilgili gelişmeleri, “Deliller Kürtlere baskının kasıtlı olabileceğini gösteriyor” başlığı ile okurlarına bildirdi.

Haberde, Ankara’nın olayda bir kasıt olmadığını, hükümetin de suçlu olmadığını söylediği belirtilerek, “Ancak hava saldırısından bir hafta sonra hükümet karşıtları ve destekleyicileri, saldırının kasıtlı olduğuna dair kanıtların olduğunu söyledi ” denidi. Hafta içinde The National’a konuşan Kürt toplum temsilcileri ile iktidar partisi temsilcilerinin baskının arkasında ‘siyasi motiflerin’ olabileceğine dair kaygılarını dile getirdikleri aktarıldı.

Saldırının kasıtlı olabileceğine dair şüphelerin Uludere’deki yetkililerin de bölgede kaçakçılığın yapıldığından haberdar olduklarına dayandığı aktarılan haberde, olayı araştıran sivil toplum örgütlerinin yayınladığı raporda da buna dikkat çekildiği kaydedildi.

“Herkes biliyor” diyen Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi’nin, “İnsanların çoğu kaçakçıların kasıtlı öldürüldüklerini söylüyor” sözlerine yer verilen haberde, sınır kaçakçılığını doğrulayan iktidar partisi AKP’li Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar’ın, “Ben kaçakçılık da demiyorum. Serbest ticaret diyorum” ifadelerine yer verildi.

Katliamda kurtulanların ifadelerinin de köylülerin trajik bir hatadan ziyade bilinçli bir saldırının kurbanı oldukları korkularını desteklediği aktarılan haberde, olayda sağ kurtulan Servet Encü’nün sivil toplum örgütleri delegasyonuna yaptığı açıklamalara yer verildi. Encü’nün geri dönüşte yolların askerler tarafından tutulduğu, ilk saldırıda sınırın tam üzerinde bulunan 20 kişilik gruba saldırı yapılmadığı açıklamaları aktarıldı.
Saldırıyı “sivillere karşı açık katliam” olarak tanımlayan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile saldırının kasıtlı olduğunu söyleyen diğer kesimlerin bu iddialarını destekleyecek deliller sunamadıkları ileri sürülen haberde, ancak Türkiye’de Kürt çatışmasında benzer şüpheli olayların yaşandığı, bunlardan birinin de Umut Kitap Evine yapılan bombalı saldırı olduğu aktarıldı. Umut Kitap Evine yönelik saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler arasında bir subayın da bulunduğuna vurgu yapıldı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: