6 Ocak 2012 Cuma

Fetullah Gülen Dosyası-3

F.Gülen'in anatomisi ve Said-i Kurdî'nin sızlayan kemikleri (III)
 
'Okulları ABD'nin desteğiyle açıyoruz'

"Amerika hala bu dünya gemisinin dümeninde oturan bir milletin adıdır. Amerika gözardı edilerek şurada burada bir iş yapılmaya kalkılmamalı" diyen ve ABD'nin Pensilvanya eyaletinde ikamet eden Fethullah Gülen, açtıkları okulları ABD'nin desteğiyle açtığını da kabul ediyor.

Fethullah Gülen, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde karargah haline getirdiği bir çiftlikte adamlarıyla yaşıyor. AKP'nin iktidara gelmesinde teşkilatın çok önemli bir rolü var. İktidarın sahiplerinin sık sık gidip ziyaret ettiği ve talimatlar aldığı bir sır değil. Bunun yanı sıra cemaate yönelik yaptığı konuşmalar Hükümet tarafından birer talimat olarak uygulanıyor. Gülen, ABD'de uluslararası okulların, ABD'nin isteği ve desteğiyle kurulduğunu şöyle itiraf etti:

"Amerikalılar istemezlerse kimseye dünyanın değişik yerlerinde hiçbir iş yaptırmazlar. Şimdi bazı gönüllü kuruluşlar dünya ile entegrasyon adına gidip dünyanın değişik yerlerinde okullar açıyorlarsa, Amerika ile çatışmadığınız sürece bu projeler gerçekleşir... Amerika şu andaki konum ve gücüyle bütün dünyaya kumanda edebilir. Bütün dünyada yapılacak işler buradan idare edilebilir. Amerika hala bu dünya gemisinin dümeninde oturan bir milletin adıdır. Amerika daha uzun zaman dünyanın kaderinde çok önemli rol oynayacaktır. Bu realite kabul edilmeli. Amerika gözardı edilerek şurada burada bir iş yapılmaya kalkılmamalı." (Nevval Sevindi, Fethullah Gülen ile New York Sohbeti, Sabah Kitapları, 4. basım, İstanbul, Aralık 1997, s.39.)

Cemaattin hiyerarşik kodları

Amerikalı kaynaklar, cemaat için hazırlanan pasaportların CIA'nın talimatıyla düzenlendiğine işaret ediyorlar. Uzun yıllar Gülen teşkilatında önemli görevler yapan ve daha sonra teşkilata ters düşüp ayrılan Nurettin Veren, Gülen'in teşkilat yapısını şöyle açıklıyor:

Ağabey: Fethullahçı eğitmen, yol gösterici. İnsanları cemaate çekmeye, cemaati hoş göstermeye çalışan kişi. Temel Fethullahçı birim.

Abla: Kadınlar arasında "ağabey"lerin rolünü üstlenen kişi veya kişiler.

Şakirt- Şakirde: Çırak, talebe çömez gibi anlamları vardır. Ağabey ve ablaların yetiştirdiği Fethullahçılara denir. Olgunlaştıklarında "o artık şakirt oldu" denilir. Her ağabey ve abla da bir üstündeki emir aldığı kişiye göre "şakirt ya da şakirde"dir.

Ağabeylik-Ablalık: Hiyerarşi sisteminin kod adları.

İlgilenmek: Ağabeylerin önceden belirlenmiş insanlara yakınlık göstererek, arkadaş olarak onları çeşitli yollarla Fethullahçılığa dahil etmesidir. Bu yollar ilgilenilen kişiye, yere ve zamana göre faklılık gösterir. Diğer adı "kafalamak"tır.

Hizmet: Özelinde Fethullahçılığın, genelinde Nurculuğun cemaat içindeki adı.

Işık evleri ve gizlilik

Dershane: Fethullahçı yapılanmanın evleri. Buralar dışarıya "üniversiteli talebelerin kaldığı evler" olarak tanıtılır. Diğer adları Işık Evi ya da Nur Evi'dir. Kaynağını sahabe devrindeki İbn-i Erkan evlerinden aldığı söylenir. F.Gülen'e göre kapılarına kilit vurulmuş zaviyelerin, kışlaların, tekkelerin görevini yapan evlerdir. Bu evlere giriş ve çıkışlar mümkün olduğunca gizlilik içinde yapılır. Işık evlerinden sorumlu bir ev imamı vardır. Bu imamlar 6 ayda veya 1 yılda değişir. Evin maddi girdisi ve çıktısıyla ilgilenir yukarıdaki imamlara rapor verir. Bu evlerde genelde 4-5 kişi yaşar. Umumiyetle kiralanır. Gülen'e göre bu evler Işık Süvarilerinin Kışlaları'dır. Fethullah Gülen bu evlerde yetişmeden, sabırla pişip olgunlaşmadan yapılan her işin "ham hayal" olduğunu savunur.

İaşe: Evlerin giderleri için toplan para.

Hocaefendi: Fethullah Gülen. "Amerika'daki mübarek zat" da denir. Kesinlikle adı-soyadı ile hitab edilmez. Bu büyük saygısızlık kabul edilir. Eskiden kullandığı takma adları Abdülfettah Şahin ve Hikmet Işık'tır. Altında üç yıldız (***) olan yazılar da kendisine aittir.

Üstad: Bediüzzaman Said Nursî.

Büyük Ağabeyler: Adları örgütün alt kadrolarının sık duymadığı fakat üsttekilerin çok iyi bildiği bazı isimlerdir. Başlıcaları: İsmail Büyükçelebi, Latif Erdoğan, Abdullah Aymaz (İsmail Yediler ya da Safvet Senih), Hüseyin Gülerce, Alaaddin Kaya, Ali Bayram, Harun Tokak, Ekrem Dumanlı'dır.

Ders Çalıştırma: Öğrencileri evlere çekmek için başvurulan en temel ve vazgeçilmez yöntem.

İstişare: Sohbette istenilen verimi sağlayan kişiler bir üst kurul olan ve yine haftada bir toplanan bu
toplantılara çağırılır. Kimin kaç kişi daha getireceğinden, getirilen arkadaşların ilerleme seviyesine, burada bulunmayan kişilere nasıl davranılması gerektiğine kadar "istişare abisi"nin açık açık anlattığı yerdir. Ciddi bir ortamdır. Bir üst birimden gelen emirler buradaki insanlara aktarılır ve haftaya kadar bunları yapması istenir.

Tedbir: Cemaate zarar gelmesini engelleyici her tülü yol. Ortamın bir savaş ortamı olduğu vurgusu sık sık yapılır. Bu sebeple cemaat üyeleri "hile mübahtır" felsefesiyle hareket ederler. Bu doğrultuda gerekiyorsa yalan söyleme dahil her yol açıktır. Evlerden teker teker çıkmaktan, kitapları insanlar fark etmesin diye ciltlemeye, gerekirse en usturuplu yalanları söylemeye kadar her şey "tedbir dairesi" içinde mütalaa edilebilir.

Maç:
Aynı sohbet grubundaki kişilerin kaynaşması amacıyla yapılan halı saha maçlarıdır. Haftada bir yapılır.

Gezi: İstişarelerde yukarıdan verilen emirler doğrultusunda bazen orman içine, bazen deniz kenarına, bazen tarihi yerlere, bazen de hamam veya uzaktaki bir lokantaya yapılan toplu gezilerdir.

 Müspet: Kelime, Fethullahçı bir zihnin kafasındaki kesin ayrımı ifade eder. Buna göre; Fethullahçı olan herkes müspettir. Ayrıca geniş dairede, ağabeylerden gelen(yani Fethullah'tan) bilgiler ve yönlendirmeler doğrultusunda başka cemaatlere mensup kişiler de bu tanımlamaya zaman zaman girer. Ama burada önemli olan müspet olmayanların durumudur. Onlar "solcu, komünist, kom..." gibi tanımlamalarla müspet kimselerden kesin bir ayrımla ayrılırlar. Bu ayrım siyahla beyaz kadar nettir.

Solcu: Müspet kelimesinin karşıt anlamlısıdır. Eğer bir kişi bu tanımlamaya girmişse ona karşı tüm örgüt ortak bir tavır takınır. Bilenler bilmeyenlere bu bilgiyi(tanımlamayı) derhal iletirler. Örgüt, bu yaftayı yapıştırdığı insanlarla en hafifinden ilişkisini keser, ilerisinde ise akla hayale gelmedik yöntemlerle o kişiyi tüketmeye, bitirmeye, silmeye çalışır. Tabirin eş anlamlıları; komünist, kom gibi kelimelerdir.

Zaman ve Sızıntı'nın önemi

Esnaf Ağabey: Okumayan, daha çok küçük ya da orta ölçekteki işyeri sahibi sohbetlere devam eden kişi.

Mütevelli Ağabey: Esnaf Ağabey'in istişarelere katılmaya hak kazanmış ve sorumluluk yüklenmiş, bu anlamda "işi bilen" sınıfına yükselmiş hali. Para ve her türlü maddi-manevi desteğini esirgemeyecek hale getirilmiş insan.

Gazete: Zaman Gazetesi. Örgütün temel yayın organı. Tirajının cemaat içinde ayrı bir önemi vardır.

Sızıntı: Dergi faaliyetlerinin en önemli sac ayağı. İsteyen istemeyen, abone olan olmayan, herkese ama herkese ulaştırılması istenir. Yılbaşına yakın abonelik koçanları gelir. Herkesin sayısı bazen binlere varabilecek şekilde abone kazandırması beklenir.

İmam: Faaliyetlerden sorumlu kişi. Yetki alanı bir üstü tarafından belirlenmiş yürütme işinin temel birimi. Her evden sorumlu olan kişi bir "ev imamı"dır. Yine her "semt"den, her "bölge"den, her büyük bölgeden, her okuldan, her devlet dairesinden, her istişareden, her sohbetten sorumlu olan bir "imam" mutlaka vardır.

Kolejler: Fethullahçı özel okullardır. Cemaat içindeki insanlardan çocuklarını buralara göndermeleri özellikle istenir. Hatta okulların tanıtım faaliyetlerine katılmaları beklenir. Bu okullardan "bazıları": Nilüfer, Fatih, Samanyolu, Yamanlar ve Serhat kolejleridir. 

Müceddit: Peygamberden sonra her asırda geldiğine inanılan din alimi. Said Nursî'nin mücedditliği tartışılmaz bir hakikat olarak evlere gelenlere anlatılır. Fethullah Gülen'in de böyle olduğu da bazen gizli, bazen de açıkça vurgulanır.

Hidayet: Fethullahçılığa erenlere, durumu kabul edip itaat edenlere yakıştırılan, anlamına bu yönde özel bir anlam yüklenmiş bir sıfattır. Bu özel yüklenen anlam, gerçek anlamının ötesinde psikolojik olarak kalıntı bırakma ve çağrışım yoluyla kafaların elde edilmesinde kullanılır. Bir kişiden nefret bile edilse "Allah hidayete erdirsin" denilerek bilinçli ve son derece ince bir hesap güdülerek bir anlamda ilk tohumlar atılır. Bu, insanların düşmandansa en azından sempatizan ya da etkisiz eleman olarak kalmalarına da bir kapı açmaktır.

Para toplama merasimi

İrtibat: Dar anlamıyla Fethullahçı olan herkesin düzenli olarak birbiri ile irtibatta olması beklenir. Sohbetler, istişareler, maçlar, geziler hep bu amaçladır. Ağabeyler ve ablalar ilgilendikleri kişilerin evlerine, iş yerlerine sık olmasa da ziyaretler gerçekleştirirler. Telefon açmalar, kısa mesajlar, e-mailler ile hep hatırda tutuldukları vurgulanır. Bu anlamda örgüt kişileri çok zor gözden çıkarır. Hele o kişi örgütün ilerlemesi için gerekli olan para, maddi-manevi güç, başarı gibi vasıflara haiz ise irtibat asla koparılmak istenmez. Bu kelimenin geniş anlamı da herkesle olan münasebetleri işaret eder. Herkesle bir gün faydalanmak gerekçesiyle iyi ilişkiler kurulur. 

Şer Odakları: Şartlarına göre Fethullahçılıkla uğraşan gerçek ve tüzel kişilerin tamamı bu sınıflamaya girer. Tabirin eş anlamlıları" solcu, komünist" ve duruma göre de "ateist"dir. Kamuoyunda da "bizimle komünistler uğraşır ancak" diye toplu şartlandırmalar yapılır.

Maklube: Fethullahçıların özel yemeği. Tencerede pişirilir. Katmanlar halinde pirinç pilavı, patates ve et ile yapılıp tencerenin bir tepsiye ters çevrilmesiyle devam edilir. Ortasında bu yemek bulunan tepsinin kenarlarına doğru, ışınsal şekilde yoğurt ve salata eklenip tekrarlanarak servis edilir. Yemeğin içine konan 2 ya da 3 adet nohut tanesinin kime çıktığına bakılarak "Güllüoğlu"ndan tatlı ısmarlaması beklenir. Anlaşılacağı gibi kaynaştırıcı ve paylaşımı ön plana çıkaran bir nevi merasimdir.

Himmet: Toplu para toplama merasimi. Genellikle ABD'den gelen ve ayağının tozuyla sohbet veren bir "önemli abi"nin vaizliğinde gerçekleşen "dokunaklı ve gözyaşı yüklü" bir sohbet sonrası katılımcılardan herhangi bir makbuz, belge karşılığı olmaksızın para toplandığı törenvari toplantılar. Bu toplantılarda gelecek dönemde verilecek paraların da sözü alınır.

TÖV: Örgütün yayınevlerinden birinin adıdır. "TÖV'den okumak ya da TÖV okumak" diye bahsedilen ise F.Gülen'in kitaplarını okumaktır.

Başyüceler: Fethullah Gülen'in "en iyi gönül eri" tanımına girenler.

Kürt kurumları hasım cephede

Karşı Cephe: Fethullah Gülen'in önceleri laik kesim için kullandığı, şimdilerde Kürt parti ve kurumlarının adlarını vererek hedef gösterdiği Samanyolu televizyonunda da yayınlanmıştır. Kendisine karşı olan herkesi dahil ettiği insanlardır. Sık sık aynı anlamlı olarak "hasım cephe" tanımını da kullanır.

Maarif: Fethullah Gülen'in çok önem verdiği Milli Eğitim Teşkilatı. Fethullah Gülen burayı ele geçirilmesi ve elde tutulması çok önemli kalelerden biri olarak sayar.

Makam ve Mevki: Fethullah Gülen'in başta devlet kademeleri olmak üzere öncelikli hedefidir. Bu bir ilk hedeftir. Tamamı tüm devleti, tüm kurumları, tüm dış devletleri ve dünyayı ele geçirmektir. Buna göre; makamlar öncelikli, kişiler ikinci plandadır. Bu nedenle kişiler makamlara tercih edilmekte ve gerekirse ya da herhangi bir nedenle güç durumda kalındığında kişiler feda edilerek yerlerine hazır tutulan kendilerinden olan kişilerin getirilmesi için yoğun çaba sarf edilmektedir. Mümkün olmaması halinde mevcut bürokrat ya da siyasetçilere hoş görünmek suretiyle kendi tabirleriyle 'Kullanabildiğin sürece ya da sana zarar vermeyecekse istifade et' taktiği ile yönetim kademelerini kontrol altında tutmaya çalışmaktadırlar.

İrşad: Adam kafalamanın, ilgilenmenin en kibar ve akademik söylemidir. Burada da sözcüğe asıl anlamının üstünde özel bir anlam yüklenmiştir. Kastedilen "irşad" şahısların Fethullahçılık yoluna yöneltilmeleridir.

Türk milliyetçiliğine işaret

Tebliğ: İrşad gibi anlamına ek bir anlam yükleyerek kullanılan bir diğer tabirdir. Burada da ek anlam gerçek anlamın ötesindedir. Yani kastedilen F. Gülen'in mesajının duyurulmasıdır. Bu anlamda insanları Fethullahçılığa davettir.

Kavmiyet Fikri: Bu deyiş kapalı olarak Türk milliyetçiliğini işaret eder. En önde giden milliyetçiler de yine Fethullahçılar olur. Fethullah Gülen bir anda karşımıza bayrağımızı dünyanın dört bir yanında dalgalandıran, Türkçenin tüm dünyada konuşulmasını sağlayan, Türkiye ve Türklük için ömrünü feda etmeye hazır, ölse bile bu topraklara gömülmek isteyen milli ve ulusalcı bir şahsiyet olarak çıkar.

Hoşgörü-Diyalog-Huzur İklimi: Bu tabirler Fethullah Gülen'in örgütü dışarıya tanıtmak için kullandığı ve kullanılmasını istediği bir nevi ambalaj laflardır. Bu aynı zamanda örgütün çoğu kuruluşunda sloganlaşmış, amblemleşmiş bir felsefenin de çekirdeğini oluşturur. Bu felsefe diğer insanları mümkün olduğunca ürkütmemek, düşman kazanmamaktan başlayıp insanlardan cemaat için kazanılacak en üst faydalara kadar giden yolu gösterir.

Cemaattin okuma yolu

Bazı Özel Kitaplar Ve İşlevleri: Kendini Arayan Adam (Halit Ertuğrul): Genellikle mütedeyyin olan ve Fethullahçılığa girmesi muhtemel herkese dağıtılan bir "ilk kitaptır".

Düşün, Anla Ve Ağla (Vehbi Yıldız): "İkinci seviye" bir kitaptır. İlki kadar muteber değildir. İlkinden sonra gelen tepkiye bağlı olarak kitap yelpazesi de çeşitlenir.

Öğretmenin Not Defteri: Genelde ortaokul öğrencilerine yönelik bir ilk kitaptır.

Küçük Sözler (Said Nursî): Risale okumalarına başlangıç kitabıdır.

Gençlik Rehberi (Said Nursî): İkinci okunacak risaledir ve daha çok 25 yaş altına hitab eder.

İrşad Ekseni (Vehbi Yıldız): Adam kafalamanın tüm kurallarının ve yöntemlerinin sistematik biçimde anlatıldığı profesyonelleşmiş şakirt kitabıdır.

Küçük Dünyam (Latif Erdoğan): Fethullah Gülen'in Latif Erdoğan'a yazdırdığı ve AD yayıncılıktan bastırdığı kitaptır. Kitabın özelliği Fethullahçıların yurtlarda, evlerde, üniversiteye hazırlık dershanelerinde bu kitapla imtihan edilmeleridir. Düzenlenen yarışmada "ilgili abi" yarışma sonucunda kazanana küçük bir hediye de verir.

'Bu yolu sizden öğrendik'

Son yıllarda Fethullah Gülen ve teşkilatına ilişkin çok şey yazılıp çizildi. Tüm bunları dikkate alarak bu yazıyı hazırlarken, bir kaç kitap, çok sayıda araştırma ve belge okudum. Ayrıca Gülen'in hükümete talimatlar vererek konuştuğu video kayıtlarını dinlerken dehşete kapıldım. Bu video kayıtlarında: Alevi, Kürt, Ermeni ve diğer azınlıklara karşı düşmanlıklar hiçbir insani sorumluluk taşımadan kışkırtılıyor. AKP'nin iktidara gelmesiyle izlediği sinsi ve faşizan politikaların stratejisinin gayri resmi ortağı olan Fethullah Günlen ve teşkilatı tarafından yönlendirildiği çok açık. Örneğin video kayıtlarından birinde, Gülen, Aparslan Türkeş'e, "Bu yolu sizden öğrendik" diyor. Herkes Türkeş'in yolunu biliyor, bu yol Alman Nazilerinin yolu değil mi ve yaşananlar o dönemin kristal gecelerini hatırlat mıyor mu? En önemliside, şu ya da bu şekilde AKP ve Gülen teşkilatı cehpesinde yer alan ve buna alet olan Kürtler, işlenen ve işlenecek olan, insanlık suçuna artak olacaklardır.

BİTTİ

AYDIN DERE

Kaynaklar:

- Latif Erdoğan, Küçük Dünyam, AD Yayınları, İstanbul, 1995, s.78.
- Genelkurmay Başkanlığı tarafından 1998 başında hazırlanan bir rapor.
- Nevval Sevindi, Fethullah Gülen ile New York Sohbeti, Sabah Kitapları, 4. basım, İstanbul, Aralık 1997, s.39.
- Zaman gazetesi, 4 Eylül 1997 1ve 1 Eylül 1997
- Yeni Şafak gazetesi
- Fuller, I. O. Lesser, Kuşatılanlar, Sabah Kitapları, İstanbul, 1996, s.126.)
- Yeniyüzyıl gazetesi
- Saman yolu televizyonu
- Adnan Akfırat Teori dergisi 1995
- www.nurettinveren.net

Hiç yorum yok: