6 Ocak 2012 Cuma

Batı-İran Gerilimi Tırmanıyor; Hürmüz'de Yeni Tatbikat Hazırlığı


Tahran - Batı ile İran arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. İran Devrim Muhafızları, dünya petrol trafiğinin yüzde 40’ının geçtiği Hürmüz Boğazı’nın tamamen denetimlerinde olduğunu göstermek için yeni bir tatbikata hazırlanıyor.
Fars haber ajansına göre Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Fedavi, Pastarlar (Devrim Muhafızları) tarafından 21 Ocak ile 19 Şubat arasında Hürmüz Boğazı’nda tatbikat yapılacağını açıkladı. Fedavi, “Hürmüz Boğazı’nın tümü ile bu bölgedeki tüm hareketliliğin İran’ın kontrolünde olduğunu gösterecekler” dedi.


Bu açıklama ile İran ve Batı arasında zaten var olan gerilimi tırmandırması bekleniyor. İran 24 Aralık’tan itibaren Hürmüz Boğazı’ndan 10 günlük bir tatbikat yapmıştı. Dünya petrol trafiğinin yüzde 40’ının geçtiği bu boğazdaki tatbikatta İran “anti-gemi” füzeleri denemişti.
İran yedinci kezdir Körfez bölgesi ve Hürmüz Boğazı’nda tatbikat yapıyor. Fedavi, bu kez öncekilerden farklı bir tatbikat olacağına dikkat çekti.

Geçen Çarşamba günü AB, İran’ın brüt petrol ithalatına yasak getirme konusunda prensip anlaşmasına varmıştı. İran ise, bu yaptırımdan endişe duymadıklarını açıklamıştı. İranlı yetkililer bir çok kez petrol ihracatına yönelik yaptırım uygulanması halinde Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehditlerinde de bulundu.

İran Deniz Kuvvetleri, Körfez’de Amerikan gemilerini istemedikleri konusunda uyarı yaparken, ABD ise bu tavrın “rasyonel” olmadığını ve Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinin durdurulmasına tolerans gösterilmeyeceğini söyledi.

Hiç yorum yok: