3 Ocak 2012 Salı

AKP Uludere-Roboski Katliamını Üstlendi

Ankara - Uludere'nin Roboski köyünde Türk savaş uçaklarının gerçekleştirdiği katliamı Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "havai fişek ve top atışıyla uyardık, yola devam ettiler" sözleriyle savundu.

Bakanlar kurulu toplantısı ardından bir açıklama yapan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ‘’4 saate yaklaşan bir görüntünün varlığı daha önce söylenmişti. Harekât konusunda talimat verilmiş. Canlıya karşı öncelikle teslim olması, mukavemet karşısında etkisiz hale getirilmesi durumu var. İşaret fişekleri ve top atışlarına rağmen grubun hareketi neticesinde bombalama yapılmıştır” diyerek katliamı üstlendi.

'TOP ATIŞI İLE UYARI MI OLUR?'

Özalp'te 33 Kürt köylüsünü kurşuna dizen General Mustafa Muğlalı'ya sahip çıkan dönemin CHP sözcüleri gibi konuşan Arınç'ın söz konusu grubun uyarılması için, ”top atışı” yapıldığını açıklaması dikkat çekti. Üzerine top atışı yapılan sivil bir grubun nasıl davranması gerektiği konusundaki beklentileri hakkında, ”'Biz terörist değiliz' diye birilerine ulaşmasını bekleyebilirdik” diyen Arınç, ”Şüphesiz böyle bir olay üzerine en acımasız yargı olayın kasıtlı yapıldığına yöneliktir. Hükümetimiz, Silahlı Kuvvetler ve güvenlik güçleri böylesi bir eylemi yapmazlar” sözleriyle de katliamı gerçekleştiren askere sahip çıktı.

Açıklamalarının devamında Arınç şöyle konuştu: ‘’Başbakan'ın ve Genelkurmay Başkanı'nın bir görüşmesi oldu. Üzüntülüyüz. Ölenler sivil yurttaşlarımızdır. Ama bilelim ki olayın meydana geldiği bölge sınırötesi operasyonların yapıldığı, terörist grupların olduğu bölgedir. 50 kişiye yaklaşan bir gurubun düzenli gittiği yolunda istihbarat alınmış, farklı kanallardan teyit edilmiş. 4 saate yaklaşan bir görüntünün varlığı daha önce söylenmişti. Harekat konusunda talimat verilmiş. Canlıya karşı öncelikle teslim olması, mukavemet karşısında etkisiz hale getirilmesi durumu var. İşaret fişekleri ve top atışlarına rağmen grubun hareketi neticesinde bombalama yapılmıştır. Şüphesiz böyle bir olay üzerine en acımasız yargı olayın kasıtlı yapıldığına yöneliktir. Hükümetimiz, Silahlı Kuvvetler ve güvenlik güçleri böylesi bir eylemi yapmazlar.”

SES KAYITLARINDAN SÖZ ETMEDİ

Katliamın yine katliamı gerçekleştiren Genelkurmay Başkanlığı tarafından ”soruşturulacağını” ifade eden Arınç, Uludere Kaymakamı'nın yediği dayakla ilgili olarak, ”Kaymakama gösterilen o vahşetin de kimler tarafından ortaya konulduğunu ses kayıtları ve görüntüler ortaya koyuyor” dedi.

Arınç katliam gecesi savaş uçakları ile karargahları arasında yapılan bağlantıların ses kayıtlarından ise hiç söz etmedi.
”Olayı incelemeye devam ediyoruz. Şu onda bulduklarımız olayın kasıttan uzak olduğunu bize gösteriyor” diyen Arınç, Genelkurmayın katliama ilişkin ”soruşturmasının” ön raporunu da böylece açıklamış oldu.

'KÖYLÜLERE DE BİRİLERİNE ULAŞSAYDI'

Arınç, katliama gerekçe olarak da şu savunmayı yaptı: ”Geçmişte yaşananlar yeniden vuku bulmayacaktır. Geçmişteki faili meçhulleri araştıran bir hükümetiz. Ne güvenlik güçleri ne de hiçbir makam halkına karşı kasıtlı bir hareket içinde olmaz. Ancak böylesi bir topluluğun yönlendirilmiş olması ya da kendilerine tuzak kurulması ihtimali olabilir. İşaret fişekleri, top atışlarına rağmen yoluna devam eden bir grup var. 'Biz terörist değiliz' diye birilerine ulaşmasını bekleyebilirdik. Kendilerine ikaz edilmesine rağmen ulaşılamadığı bilgisi var. Bunu araştırıyoruz.”

Arınç katliamı sahiplenen açıklamaları ile kraldan daha kralcı AKP yandaşlarını da yalanlamış oldu. Bazı AKP taraftarları katliamın ”Ergenekon-PKK bağlantısı” olduğu propagandası ile kamuoyunu maniple etmeye çalışıyorlardı.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: