8 Ocak 2012 Pazar

30 Yılda ‘PKK’yi Sileceğiz’ Diyenler ‘Silindi…’

HABER MERKEZİ- Lakabı ‘kimyasalcı’ olarak bilinen Türk Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, TSK’ya yakınlığı ile bilinen Milliyet gazetesi yazarı Fikret Bila ile yaptığı röportajda ‘PKK’nin adını sileceğiz’ diyerek Kürtlere karşı imha planlarının olduğunu söyledi. Ancak, son 30 yılda göreve gelen ve ‘PKK’yi sileceğiz’ diyen 10 Genelkurmay Başkanı PKK’yi silmek bir tarafa kendileri arkalarında ‘yenik’ ünvani ile silindi.

AKP Hükümeti emrindeki Türk ordusu ile Kürt halkına karşı geliştirdiği inkar ve imha politikalarını her gün daha da şiddetlendirip katliamlar gerçekleştirirken, Roboski katliamının ardından ilk kez konuşan Türk Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ise işlenen savaş suçundan dolayı Kürtlerden af dileyeceğine tehditler yağdırdı. Bir gerilla grubunu ‘kimyasal’ kullanarak katlettiği için adı ‘kimyasalcı Necdet’ olarak ifade edilen Necdet Özel, Bila’nın Roboski Katliamı’na ilişkin sorduğu 3 soruyu cevapsız bırakırken, ‘PKK’nin adını sileceğiz’ diyerek geçmiş PKK’ye karşı mücadele eden eski Genelkurmay Başkanları’nı hatırlattı.

‘SİLECEĞİZ’ DEYİP SİLİNDİLER…

Keza son 30 yılda göreve gelen her genelkurmay başkan ‘PKK’yi sileceğiz’ diyerek şaha kalktılar. Ancak Kürtlerin meşhur deyimiyle hepsi de Sıwar hatın peya çun’ (li gelip yaya gittiler.) Hepsi PKK’nin zayıfladığını ‘PKK bu defa bitecek’, ‘PKK köşeye sıkıştı’ ‘PKK’yi sileceğiz’ diyerek aynı nakaratı okudular; ancak PKK silinmedi onlar ise ‘yenik’ ünvani ile silindi. 30 yılda sadece Genelkurmay başkanları silinmedi; Kürt sorununu ‘silerek temizleyerek’ çözeceklerini ileri süren 15 hükümet ve 5 Cumhurbaşkanı da silindi. Kürt sorununu ‘Kürt’ dışında ‘ekonomik’ ‘güneydoğu’, ‘işsizlik’ gibi adlandırarak çözmemek için her yolu denediler. 17 bin Kürt katledildi, 4 bin köy yakıldı yıkıldı on binlirce insan kendi habitatlarından sürgün edildi, faili belli cinayetler işlendi, dışkı yedirildi, Kürtler asitli kuyulara atıldı, 29 sınır ötesi operasyon düzsenlendi psikolojik savaş estirildi. ancak yine de ne Kürtler ne de PKK silindi.

11 ‘YENİK’ KOMUTANIN HİKAYESİ…

Bugün Necdet Özel gibi ‘sileceğiz’ nakaratını okuyan ve ardından kendi silinen Genelkurmay Başkanları’nın ilik Org. M. Necdet Uruğ’du. 1983 ve 87 yılları arasında görev yapan Uruğ, bölgede ilk köy yakmaları, ilk katliamları gerçekleştiren isim oldu. Ancak ‘PKK’yi sileceğiz’ adı altında Kürtleri katletmekten geri durmayan Uruğ PKK’ye yenildi ve silindi. Temmuz 1987’de bu kez Uruğ’dan görevi Orgeneral Necip Torumtay aldı. O da PKK’yi sileceğiz diyerek JİTEM adlı kontr gerilla gücünü aktif hale getirdi. Onun döneminde de gerillaya karşı başarısız olan Türk ordusu Kürtler katletmekten köylerin kayıp yıkmaktan geri durulmadı. Ancak, 1990’da PKK’yi silelemeyen Torumtay yenilen bir komutan olarak silindi.

Torumtay’ın ardından 3 Aralık 1990’da Doğan Güreş Genelkurmay Başkanlığı’na geldi. PKK’yi silme bitirme yeminleri ile göreve gelen Doğan Güreş dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile birlikte Kürtlere karşı büyük katliamlar cinayetler, işkenceler, köy yakmaları gibi bir çok insanlık suçuna imza attı. PKK’yi silemedi ancak kendisi de ‘yenik komutan’ sıfatı almaktan kurtulamadı.

HEM YENİK HEM DE SAVAŞ SUÇLUSU…

Güreş’in ardından 1994 yılında bu kez PKK’ye Orgeneral İ. Hakkı Karadayı göreve geldi. Karadayı, ‘PKK’yi bitirme ve silme yeminleri içerek geldi. Ancak, 98 yılında Karadayı’da arkasında bir çok savaş suçu ile birlikte ‘yenik’ ünvanı ile birlikte silindi.

Karardayı’nın emekliliğinden sonra Ağustos 1998’de Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu göreve geldi. Kıvrıkoğlu 4 yıl kaldı görevde ve o da PKK’nin sonunu getireceğini ifade etti. Ancak Kıvrıkoğu’da yenilen pehlivan güreşe doymaz yenilen 5’inci Genelkurmay Başkanı olarak PKK’ye karşı silindi.

2002 yılında bu kez PKK’yi silme iddiasıyla Orgeneral Hilmi Özkök göreve geldi. 28 Ağustos 2006 yılına kadar görevde kalan Özkök, Kürtlere ‘sözde vatandaş’ diyerek tehditler yağdırdı. Ancak görev süresinin bitiminde kendisi artık ‘sözde’ olmuş ve silinmişti.

ZAP BÜYÜKANIT’I SİLDİ…

Özkök’ten sonraki isim Yaşar Büyükanıt’tı. Büyükanıt adeta PKK’yi bitirecek en önemli Genelkurmay Başkanı olarak lanse edildi. Faşizan söylemleri ile çıkan Büyükanıt PKK’yi sileceğim derken Mart 2008 yılında Güney Kürdistan’ın Zap bölgesinde Türk ordusunun gerilla güçlerine karşı aldığı tarihi yenilgi ile birlikte deyin yerindeyse karizma artık paçavraya dönüşmüştü. Büyükanıt ‘Zap yenilgisi’ ile anılacak bir Genelkurmay Başkanı olarak gitti. Onun yerine İlker Başbuğ geldi. Başbuğ, Kürt basınından siyasetçisine gerillasına kadar tüm kurumlarına tehditler yağdırdı ‘bitireceğiz’ dedi. Ancak, 2 yıl sonra 9. Yenik Genelkurmay Başkanı olarak evinin yolunun tuttu.

YENİLENLER GÜREŞE DOYMUYOR..

Başbuğ’dan sonra bu defa Işık Koşaner geldi. Koşaner’de ses tonunu yükseltti ve geçmiştekiler gibi ‘sileceğiz’ nakaratını okudu. Ancak 2 yılı dolmadan PKK’ye karşı başarısızlığı onu istifaya götürdü. İstifa kararı farklı lanse edilsede asıl mesele onun da PKK’ye karşı ‘yenik’ oluşuydu.

Koşaner gitti yerine 11’inci isim geldi. Bir diğer adıyla ‘kimyalcı Necdet’ yani şimdi ki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel. AKP’nin eliyle getirilen bu isim son 30 yıllık yakın tarihe bakmamış olacak ki, Kürtleri katlederek savaşı kazanacağını düşünüyor. TSK’ya yakınlığı ile bilinen Fikret Bila’ya verdiği röportaj da ‘PKK’nin adını sileceğiz’ diyeyerek kendinden önceki 10 Genelkurmay Başkanı ile aynı nakaratı tekrarladı. Tıpkı bir dönem Güreş ve Çiller gibi Erdoğan ile birlikte planları hazırladıklarını söyledi. Ancak Kürt sorununda demokratik çözüm yerine savaş planları yapanlar silindi.. Özel ve Erdoğan’da silinmek mi istiyor?

Diren Dicle
A-Med News Agency

Hiç yorum yok: