21 Aralık 2011 Çarşamba

Yırtık Ayakkabıdan, Dünyanın En Zengin 10 Başbakanı Listesine (1. BÖLÜM)

BU YAZI DİZİMİZİ YAYIN PROGRAMIMIZA DAHİL ETTİĞİMİZ AN, ASLINDA BAŞIMIZIN EPEY AĞRIYACAĞINI VE BİR DİZİ SALDIRI VE TEHDİTLE KARŞILAŞACAĞIMIZI DA HESABA KATMIŞTIK.
NİTEKİM ÖYLE DE OLDU.

YAKLAŞIK 15 GÜNDEN BU YANA, YAN SÜTUNLARIMIZDA BEKLEYEN DİZİ DUYURU SPOTUMUZU NEREDEYSE ORAYA YERLEŞTİRİR YERLEŞTİRMEZ, UYARI MAİLLERİ, BİRTAKIM TELEFON MESAJLARI VE TEHDİTVARİ İLETİŞİM YÖNTEMLERİ(!) PEŞ PEŞE BİZE ULAŞMAYA BAŞLAMIŞTI.

BÖYLE OLACAĞINI HESABA KATTIĞIMIZ İÇİN HAZIRLIKLIYDIK VE BİR TEKİNE BİLE ALDIRMADIK.
DemokratHaber/iDeA’YI TAKİP EDENLER, BU WEB SİTESİNDE NASIL BİR YAYIN ÇİZGİSİNİN HAKİM OLDUĞUNU BİLİRLER

İZLEYİCİ SAYIMIZIN ARTMASININ TEMEL NEDENİ DE, HAKİM OLAN BU YAYIN ÇİZGİSİNDEN ASLA ÖDÜN VERİLMEMESİDİR.

DOLAYISIYLA, BUGÜNE KADAR YAYIN DUYURUSUNU YAPTIĞIMIZ HER ÇALIŞMA, TASARLANAN VE PLANLANAN SÜREDE, SİTEDEKİ YERİNİ VE YAYIN SIRASINI ALMIŞTIR.

“Yırtık Ayakkabıdan, Dünyanın En Zengin 10 Başbakanı Listesine” ADLI YAZI DİZİMİZ DE, SIRA KENDİSİNDE OLDUĞU İÇİN, BUGÜNDEN İTİBAREN YAYINLANMAYA BAŞLAMIŞTIR VE YAYINLANMAYA DEVAM EDECEKTİR. “UYARI(!)” VE “TEHDİT”LER NEDENİYLE BİLE OLSA, BU YAYINDAN VAZGEÇİLMEYECEKTİR.

TERSİ BİR DURUM, NE DemokratHaber/iDeA’YA, NE DE SİZE YAKIŞMAZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ.

BU ARADA SÖZÜNÜ ETMEDEN GEÇEMEYECEĞİZ.
BU YAZI DİZİMİZİN DUYURU SPOTU İÇİN BİLE, DURUMDAN VAZİFE ÇIKARTARAK(!), “Hakkınızda Dava Açılır” DİYEN SAVCILARIMIZA DA BURADAN SELAMLARIMIZI İLETİYORUZ.

“BİZ BURADAYIZ… DEVAM EDİYORUZ!”
SİZ SAKIN YANIMIZDAN AYRILMAYIN!

DemokratHaber/iDeA
********************

YIRTIK AYAKKABIDAN, DÜNYANIN EN ZENGİN 10 BAŞBAKANI LİSTESİNE1. BÖLÜM

GİRİŞ

“DİN AĞALARI”

Dünyaca ünlü FORTUNE dergisi, Recep Tayip Erdoğan’ı dünyan en zengin 10 başbakanından biri ilan ettiği andan itibaren Türkiye’ye girişi ve ülke içerisinde satışı yasaklandı.

Uzunca bir süre devam eden bu yasağın gündemde olduğu dönemde, büyük çoğunluğumuzun çok yakından bildiğimiz bir büyük market zinciri olan BİM, bir satış hilesiyle el değiştiriyordu.

İlk sahipleri arasında yer alan ve yine çoğumuzun bildiği bir isim Cüneyt Zapsu, bu “el değiştirme” operasyonunun baş mimarıydı.

Kayıtlarda, kurucular arasında bulunan ve en büyük hisseye sahip ortak olarak gözüken Zapsu, bu “satışla(!)” aslında “emaneti” asıl sahibine devretmişti.

Peki “emanet” kime devredilmişti? Hemen söyleyelim; Recep Tayip Erdoğan’ın, bugün artık yaşı 30’a dayanmış oğluna!

4 yıl öncesine kadar, şimdi olduğu ölçüde yaygın olmayan BİM zincirinin, sayısal anlamda şubelerinin artmaya başlaması da, işte bu el değiştirmeden sonra hız kazanmaya başladı.

Aynı döneme denk gelen ve asla “tesadüf” olmayan bir başka gelişme daha vardı.

Hükümet ile eczacılar arasında başlayan ve raftaki ilaç bedellerinin düşürülmesi ile zirveye çıkan, hükümet ile eczacı mücadelesinin ardından, hükümet tarafından, eczacıların sözleşmeleri SGK eliyle iptal ediliyor ve ilaç satışının eczacılar elinden alınarak, market raflarında satışına izin veren yasa değişikliği hazırlığı gündeme bomba gibi düşüyordu.

Bu yasa değişikliğiyle, BİM zincirinin şube sayısının artmaya başlamasının aynı döneme denk gelmesi elbette ki “tesadüf” değildi.

2007’li yılların sonuna doğru ortaya çıkan ve temelleri aslında Recep Tayip Erdoğan tarafından atılan BİM’in, 2010’a gelinceye kadar pek yaygın olmasa da, son 2 yıldan bu yana adeta “büyükçe bir bakkal” formatında ve neredeyse her köşe başında pıtırak gibi boy atmaya başlaması, irdelenmeye değer ve dikkat çekici.

İşte bütün bu gelişmelerin tam orta yerinde bulunan isim olan Cüneyt Zapsu unsuru bir hayli önem kazanıyor.

BİM marketlerinin kuruluş aşamasında önemli ortağı olan Cüneyt Zapsu bu işin perde arkasında olan kişi.

İstanbul ve Almanya’da işletme ve iş idaresi eğitimi alan Cüneyt Zapsu, İstanbul’a döndüğünde, ağabeyi Aziz Zapsu ile ticaret yapıyor.

13 Haziran 1977′de İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı Azizler Holding’i kuruyorlar.

Söz konusu holding’in yönetim kadrosu ise kağıt üzerinde şöyle;“Aziz Zapsu, Hasan Cüneyt Zapsu, Kenan İsmail Öktener, Gaye Zapsu.”

Cüneyt Zapsu hala (2010 itibariyle) INC (International Nut Council) Başkanlığını yürütüyor.

INC, merkezi İspanya ve ABD olan, dünyanın 40 ülkesinden 500 civarında, kabuklu meyve (badem, fındık, mahun cevizi, antepfıstığı, çamfıstığı, kestane, ceviz, pecan…) alım satımı yapan bir ticari örgütlenme ve Zapsu bu örgütte yer alıyor.

Aralarında dünyaca tanınmış markalar var:

California Almond Board, Çin kestane üreticileri, Mac Farm, Planters, Blue Diamond, Kraft, İtalyan Ferrero…

Üyelerinin sadece işlenmemiş tarım ürünü cirosu 5 milyar dolar civarında.

INC, WHO (World Health Organisation) ve AB Codex Alimentarus, tarafından, gıda standartlarında tek belirleyici muhatap kabul edilmektedir.

Ticarete atılan Zapsu ailesi bu yıllarda Türkiye’nin tanınmış iki ailesiyle yakın ilişkiler kurmaya başlıyorlar:

Özal ve Topbaş aileleri.

Özal ailesinden Korkut Özal, Topbaş ailesindense Mustafa Latif Topbaş ile ilişkiler sürekli geliştirilmiş…

Mustafa Latif Topbaş, 2000 ve 2001 yılında vergi rekortmenleri olarak ilk yüze girmiş.

Ancak Yahya Murat Demirel, Hayyam Garipoğlu ve diğer sanıklarla birlikte vergi kaçakçılığından yargılanmış.

Ülker’in kurduğu Link içeceklerinin yönetim kurulunun başkan vekili.Natura ve Ak Gıda kendisine ait.
 
Başbakanlık danışmanlığı da yapan Cüneyd Zapsu için, Başbakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada, bu isimde bir personellerinin olmadığı açıklanmıştı.

İşte bu Cüneyt Zapsu BİM hisselerinden bir kısmını süreç içerisinde satmış ve bu satışla birlikte,  en büyük payı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 yaşındaki oğlu almış…

Yani bir başka deyişle, 26 yaşında, 13 tane şirketin CEO’luğunu yapabilecek beceri ve kapasite(!)de olan oğlu…

Cüneyt Zapsu adının taşıdığı önem aslında saymakla bitmiyor.
Recep Tayip Erdoğan’ın, ÜLKER macerasının da tam orta yerinde bulunan Zapsu’nun ilginç geçmişine daha yakından bakalım mı?

1) Zapsu, 1956 yılında doğdu. Alman Lisesi’ni bitirdi. Istanbul ve Münih Üniversitelerinde okudu. Dönüşte, ticaret hayatı başladı.
13 Haziran 1977’de Istanbul Ticaret Odası’na kayıtlı olan Azizler Holding kuruldu. Ortakları şunlardı: Aziz Zapsu, Hasan Cüneyd Zapsu, Kenan Ismail Öktener ve Gaye Zapsu.

2) O yıllarda Zapsu ailesi, Türkiye’nin iki etkili ailesiyle ilişki içine girdi. Özal ailesinden Korkut Özal ve Topbaş ailesinden Mustafa Latif Topbaş’la samimiyetleri gelişti. Özal ve Topbaş, Tayyip Erdoğan’ın siyaset sahnesine çıkarılışında en kritik kişiler olarak değerlendiriliyor. Ortak özellikleri Nakşibendi olmaları. Özal, Iskenderpaşa dergâhı, Topbaş, Erenköy cemaatine bağlı.

Topbaş ve Zapsu, 1995 yılında BIM mağazalarının ortakları. Diğer ortaklardan biri de Nakşi şeyhlerinden Emin Saraç’ın oğlu Fatih Saraç.

AKP’nin perde arkasındaki kritik adam Korkut Özal da, Zapsu’nun Azizler Holdingi’ne ticarette yol göstermektedir. Zapsu-Korkut Özal beraberliği 1990’lı yıllarda bu kez siyaset sahnesinde ortaya çıkar. Demokrat Parti’nin başına Korkut Özal geçer, başkan vekili de Cüneyd Zapsu’dur.

3) Özal-Topbaş ikilisinin diğer bir özelliği de şu: AKP, ağırlıklı olarak, Nakşibendi tarikatının içindeki Iskenderpaşa ve Erenköy kollarının bir koalisyonu şeklinde kuruldu. Ancak bu koalisyon, birbirlerinden farklı olan ve bir etkinlik savaşı veren bu iki kolu birleştiren bazı üst düzey kişiler sayesinde oluştu.

Bunlardan öne çıkanlar Özallar ve Topbaşlar ailesi. Korkut Özal’ın Topbaşlar ile ticari ortaklıkları bu iki kolu birbirine geçmişte çok yaklaştırdı. Ancak bu iki kola liberal bir Güneydoğu desteği de gerekiyordu. Güneydoğu desteği Nakşilerin Siirt Tillo kolu üzerinden oldu.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun ANAP ve AKP içindeki etkinliği, bu bölgesel dengelerden dolayı hiç kesintiye uğramadı.
Ama Aksu tamamen bir görüntü… Keza bir diğer görüntü de Bayındırlık ve Iskân Bakanı Zeki Ergezen. Ergezen de tarikatın Tillo kolundan ve bu yüzden hükümet içinde Erenköy destekli olarak da öne çıkıyor.

Bölgesel dengeleri gözeten liberallerin başını çeken ve perde arkasında duran ise Cüneyd Zapsu. Geçmişte ANAP için oluşturulan tüm bu ilişkiler ağı, bugün AKP çatısı altına taşındı. Kilit isimler Korkut Özal, Cüneyt Zapsu ve Topbaşlar.

4)Cüneyd Zapsu’nun dedesi Abdurrahim Rahmi Zapsu, 27 Temmuz 1912’de Istanbul’da kurulan Kürt Talebe-Hevi Cemiyeti (Kürt Öğrenci Ümit Derneği)’nin 18’inci kurucu üyesi. Dede Zapsu Hakkârili ve Büyük Islam Tarihi kitabının yazarı. Istanbul’daki Kürt hareketinin önde gelenlerinden biri ve her etkinlikte gözüküyor.
Nakşibendi olması da diğer bir özelliği. 1925’te Şeyh Sait Ayaklanması’nda yer aldığı belirtiliyor. Abdurrahim Rahmi Zapsu, o dönem bu ayaklanmanın ardından ayakta kalanlardan biri. Zapsuların evinin 1930’lardan sonra önemli kişilere açıldığına dikkat çekiliyor. Said-i Nursi’nin Istanbul’a geldiğinde bu evde kaldığı belirtiliyor.

5) Zapsu’nun başkanı ve ortağı olduğu şirketler de şunlar: Azizler Holding, Balsu Gıda, BIM Şirketler Grubu.

6)Cüneyd Zapsu’nun üye olduğu kuruluşlar : TÜSIAD, Türk-Amerikan Iş Konseyi, Davos diye tanınan Dünya Ekonomik Forumu.

7) 31 Ocak- 4 Şubat 2002 tarihleri arasında güvenlik nedeniyle ilk kez New York’ta düzenlenen Davos toplantısında Türkiye’yi temsil eden birkaç kişiden biriydi.

Cüneyd Zapsu, 1986’da TÜSIAD’a üye oldu. TÜSIAD’da demokrat-muhafazakâr kanadı temsil ediyor. Tayyip Erdoğan’ı TÜSIAD’la tanıştıran kişi olarak tanınıyor. Erdoğan’ın AKP’yi kurmak için yola çıktığında attığı adımlardan en önemlisi olarak değerlendirilen Erdoğan-TÜSIAD buluşması, 26 Ekim 1999’da gerçekleşmişti. TÜSIAD Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Eczacıbaşı’nın evindeki yemekte şunlar bir araya gelmişti: Feyyaz Berker, Tuncay Özilhan, Korkmaz Ilkorur, Erdoğan Gönül, Can Paker ve Cüneyd Zapsu.

9) Erdoğan yemekte, AKP’yi TÜSIAD’a anlattı, yapacaklarını ve yapmak istediklerini sıraladı. Bu yemeği örgütleyen ise Cüneyd Zapsu’ydu.

Erdoğan’ın iş dünyasıyla Eczacıbaşı’nın evindekinin yanı sıra, bir de Münci Inci’nin evinde bulunduğu toplantı basına yansıdı.
Ancak bu toplantılardan önce, basına yansımayan başka toplantılar da yapıldı. Bunlardan yaklaşık bir yıl kadar öncesinde aynı kişilerin yalılarında ilk toplantılar yapıldı. Zamanı geldiğinde aynı toplantılar tekrarlandı ve basına servis yapılarak, düğmeye basıldığının işareti verildi. Bu buluşmalardan biri de TÜSIAD’ın, AKP’nin ekonomik görüşlerini yakından öğrenmek için Tayyip Erdoğan ve kurmaylarına Istanbul’da verdiği yemekti.

Buluşma, Temmuz 2002’de Istanbul Ceylan Otel’de gerçekleşti. Erdoğan ve TÜSIAD Başkanı Tuncay Özilhan toplantı sonrası basının karşısına çıktılar ve Her konuda hemfikir olduklarını söylediler. Zapsu’nun başrolüyle bu işler kotarıldığında, AKP’nin kuruluşu için en küçük ayrıntılar bile hesaplanmıştı. Bu toplantıyı da Zapsu örgütlemişti.

10) Zapsu, Tayyip Erdoğan’ın Amerikalı yetkililerle yıllar öncesinde de gerçekleştirdiği bütün görüşmelerinde en yakınındaki kişi.

Cüneyt Zapsu, hem Kürt Teali Cemiyeti’nin Kurucu üyesidir, hemde Kürt Hevi Cemiyeti’nin Kurucusu ‘Kürdistan’da Kürtten başka hiçbir millet yoktur’ diyen Abdurrahim ZAPSU’nun torunudur.

Alman vatandaşı olduğu için milletvekilli adayı olmadığı belirtilen Cüneyt ZAPSU AKP’nin kurucu üyesi BİM’in de sahibi olan Cüneyt ZAPSU’ nun halası Musa ANTER’in karısıdır.

ZAPSU’nun şirketlerinde,Kürt Teali Cemiyeti’nin başkan ve mensuplarının torunları yönetici olarak görev yapıyorlar.

DEVAM EDECEK

Hiç yorum yok: